Trafikos kisautók
2018. március 19. írta: ToyaHSW

Trafikos kisautók

minikisauto2.JPG

Bress Andrástól kaptam egy komolyabb csomag régi trafikos játékot, amelyeket a tervek szerint a héten megtudok majd mutatni nektek.
Kezdésként a legkisebb autókat választottam ki a bemutatásra és sajnos ezekről lehet a legkevesebbet tudni.
Az szinte 100%-os biztonsággal kijelenthető, hogy magyar játékról van szó, azonban többeket megkérdezve sem jutottunk dűlőre, hogy ki is lehetett a gyártó. Sajnos erre egyetlen jel sem utal a kisautókon, így bennetek bízom, hogy segítetek fellebbenteni a fátylat ezekről a titokzatos kisautókról.

Az autók valószínűleg elképesztő mennyiségben kerültek a trafikok polcaira és csomagban árulhatták őket. A kisautók minden alkatrésze műanyagból készült, ez igaz az alvázra és a kerekekre is, amelyeknek még a tengelye is műanyagból van.
Az autókínálat a csomagban három darabból áll, de nem elképzelhetetlen hogy más típusok is készültek. Van egy öreg amerikai pickup, egy régi Porsche és egy régi kabrió formájú autó is a kapott játékok között.
A színválaszték tényleg hatalmas. Van kék, világoskék, fehér, zöld, piros, sárga autó is, sőt néha még a futómű színe is sárga, piros, fekete a többségben található fehér helyett. Gondolom itt nagyban meghatározó volt az éppen beszerezhető műanyag színe, így alakult ki ez a változatos kínálat.
A műanyag puha és hajlítható, az a fajta amit a gyerekek szívesen rágcsáltak. Persze manapság már ilyen kisautó szinte elképzelhetetlen, hiszen az alkatrészei lenyelhetőek simán, azonban ez a játék egy másik kornak a szülötte, így biztosan sok mai 40-es találkozott vele a trafikokban.

A gyűjteményben természetesen kiemelt helyen lesz mind a 37 darab kocsi és a múzeumban is láthatjátok majd azokat, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3013753358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petrol pet 2018.03.21. 12:02:09

Nálam van egy VW bogár alakú is, meg még valami másmilyen alakú is. Már akkoriban is a leghitványabb játékok közé voltak sorolva gyerekfejjel is.

ToyaHSW 2018.03.21. 12:55:09

@petrol pet: Mára azért erőteljesen változott a helyzet és a gyűjtők előszeretettel rakják el ezeket az egykor lebecsült játékokat is.

Tehetetlen Dodó 2018.03.21. 16:51:38

Emlékeim szerint ezek a "35 filléres" kisautók voltak a hatvanas években, azért emlékszem az árukra, mert mikor az öcsémmel a nagypapáékat mentünk meglátogatni a Damjanich utcába, rossz időben mindig kaptunk trolira pénzt, fejenként 35 fillért egy-egy gyerekjegyre. Mi inkább sokszor gyalog mentünk és az útbaeső, valahol a Damjanich utca 42-44 körül lévő trafikban vettünk inkább 35 filléres kisautót a pénzen (azt hiszem, 70 vagy 80 fillér volt egy hasonlóan primitív kivitelű kis vonatka három kocsival).
Ezeket a kisautókat és még sok mást is kis műanyag-fröccsöntő üzemek csinálták, rizsszem-szerű műanyag granulátumból, sokszor még kézi zárású fröccsgépeken (egyébként a környéken is volt több ilyen kisüzem, innen kéregettünk néha mi is granulátumot, mert az iskolában kiválóan lehetett köpőcsövezni vele a töltőceruza házának segítségével, jobban repült, mint a papírgalacsin).

petrol pet 2018.03.22. 12:35:05

@ToyaHSW: Természetesen, a "gyakorlati" értékét felülírja ma már a nosztalgia. :) Egy kor apró jellemzői, ezekből is meg kell maradnia itt-ott hírmondónak.
süti beállítások módosítása