Régi Xilofon
2018. február 27. írta: ToyaHSW

Régi Xilofon

xilofon_1.JPG

Ismét egy kis időutazásra invitállak benneteket a 70-es évekbe. Akkor szinte minden óvodában megtalálható volt a Xilofon valamelyik változata. Ezt az ütős hangszert előszeretettel adták gyerekek kezébe, akik ennek segítségével a hangokkal és magával a zenével kerülhettek kapcsolatba.
Örömmel kalapáltunk rajta és ha valami dallam összejött, akkor annak nagyon tudtunk örülni.

A szocializmusban több gyártó is készített Xilofont, ami a csekély anyagi ráfordításnak volt köszönhető. Szükség volt néhány különböző méretű kifúrt lemezre, amelyeket egy fa keretre erősítve máris készen volt a hangszer.
Többek között gyártott ilyen hangszert a Melodia is és szerintem a ma bemutatásra kerülő Xilofon is tőlük került ki. Eredetileg tartozott a játékhangszerhez két ütő is, de ezek természetesen már régen elvesztek vagy eltörtek.

A kidolgozás viszonylag ízléses. A lemezekre betűbeütővel a hangok jelei kerültek (C,D,E,F,G,A,H,C,D,E) és ráadásul a lemezeket különböző színűre festették. A keret természetesen mint annyi esetben itt is fa lécekből van, ami világoskék festést kapott. A lemezeket erre erősítették fel kárpitos szögekkel.
A hangszer természetesen működik (lévén ezt el sem lehet rontani) és viszonylag szép állapotban maradt meg. Természetesen a múzeumban már két ütővel láthatjátok majd és próbálhatjátok ki, de ennek a legyártása még hátra van.

Ízelítőnek addig jönnek a megszokott képek erről a 70-es években annyira jellemző játékhangszerről.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5613702098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása