MSB Elektro Autodrom
2018. február 19. írta: ToyaHSW

MSB Elektro Autodrom

elektro-autodrom_1.JPG

A szocialista országokban nagy divatja volt az autópálya játékoknak. Készültek nagyon komoly játékok az Itesnek és a Prefonak köszönhetően, azonban jóval egyszerűbb autópálya játékokat is lehetett vásárolni a gyerekeknek.
A most bemutatásra kerülő szalagos autópályát az NDK MSB brandenburgi gyárában készítették, azonban hasonló elven működő játékot készítettek a Szovjetunióban is, bár ott az autó mágneses irányítással rendelkezett és a pálya köralakú volt.

Az MSB gyárában ezt egy kicsit tovább gondolták és úgy érezték ettől sokkal jobbat és érdekesebbet is tudnak csinálni. Összeszedtek pár elfekvőben lévő távirányítós autó alkatrészt, készítettek egy faék egyszerűségű kormányzást, az egésznek adtak egy igényes fémből készült vázat és máris megszületett a NON STOP Elektro-Autodrom játék.
A játék lelkét egy klasszikus PIKO távirányítós autókból ismert motor adja, ami ebben az esetben egy hengert hajt. Erre a hengerre van ráfeszítve a papírból készült út.
Az autó kormányzása a kormánykerék és a játék tetején található kar recézett kapcsolódásának köszönhetően jön létre. A játék tetején található karra még egy vékony drót csatlakozik, amelyet a játékhoz adott kisautóba kellett beledugni.
Ezt követően már csak indítókart kellett elfordítani és el is indult a játék.
A nyomtatott műszerfalon a kapcsolókaron kívül egy aprócska gomb és egy lámpa is helyet kapott. A gombbal lehetett működtetni a dudát, míg a lámpa fogalmam sincs milyen célt szolgált.

Mivel a pálya végtelenített volt, így nagyon hamar visszaköszöntek a már látott elemek. Ezért az MSB-nél úgy gondolták, hogy több szalaggal egy kicsit változatosabbá lehet tenni a játékmenetet, amit még színesített, hogy több autó is járt a játékhoz.
Az elemeket a játék alján található részbe kellett behelyezni. 3 darab 1.5 V-os góliát elemre volt szükség a működtetéshez és érdekesség, hogy elemtartófedél sem volt a játékhoz, egy darab lemez tartotta helyükön az elemeket.
A játékot mára elég nehéz lett megszerezni. A működőképes darabokért akár 40-50 eurót is elkérnek az Ebay oldalain.
A gyűjteményben található változat természetesen üzemképes (már) és egy eredeti Wartburg személyautó van hozzá. Sajnos a tekercsek száma is egyre redukálódott az évek során, de így is érdekes és izgalmas szocialista játék, amit érdemes legalább egyszer személyesen is kipróbálni.
Természetesen erre a múzeumban lehetőségetek is lesz, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6013683012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása