Pille elektromos orgona
2017. december 19. írta: ToyaHSW

Pille elektromos orgona

pille1.JPG

A zene iránt érdeklődő gyerekeknek sem kellett hiányt szenvedniük a 80-as években, hiszen számtalan hangszer készült gyerekeknek.
Elég csak a Triolára, a különböző xilofonokra vagy az akusztikus gitárokra gondolni. Persze az elektromos hangszereket sem kellett nélkülözni, hiszen ezekből is több gyártmány állt a gyerekek rendelkezésére. Akinek szülei nem engedhették meg maguknak a Casio VL-1-es, azoknak ott volt a Pille elektromos orgona.
A Pillét a Szovjetunióban készítették és a gyártásért ebben az esetben is a Norma volt a felelős. A játék vagy hangszer doboza erőteljesen hasonlít a néhány napja bemutatott kommunikátorára mind grafikában, mind pedig a kartonpapír minőségében.
A Pille egy monofonikus hangszer volt ami annyit jelent, hogy egyszerre csak egy billentyű hangjai szólalhattak meg a hangszórón keresztül.
A működtetéshez 6 db 1.5 V-os góliát elemre volt szükség, amelyeket a hangszer alján elhelyezkedő tartóba kellett berakni.
A hangszeren három gomb és két potméter volt megtalálható. Az egyik gomb a bekapcsolásért volt felelős, míg a másik két gombbal a hangszínek között válogathattunk. A potméterek közül az egyik a hangerő, míg a másik a hangmagasságért volt a felelős (legalábbis nekem így tűnt a beüzemelés után).

A készülék egységes szürke színben készült az alsó rész pedig fekete kidolgozást kapott. A billentyűk viszonylag jól kidolgozásra kerültek, bár az itt alkalmazott megoldásnak köszönhetően könnyen beestek a gombok és ragadtak össze a billentyűk az idő múlásával.
Bár a zenével hadilábon állok, ennek ellenére én két oktávosra tippelem a billentyűzetet (ha tévedek valaki úgyis kijavít majd).

A Norma Pille összesen két változatban készült. A gyűjteményben található a gyakoribb, míg egy jóval ritkább változat is készült belőle, ahol a gombok máshova kerültek elhelyezésre.
A gyerekeknek készült orgona több játékkal együtt került hozzám és érdekességként említem meg, hogy rögtön két darab is.
Természetesen mind a kettő csúnyán leharcolt és koszos állapotban. Első lépében egy szétszedés és egy alapos tisztítás következett - a billentyűkre betűk voltak felírva, amelyek eltávolítása nem volt egyszerű feladat és mindent vastagon kosz fedett.
A tisztítást követően egy kis kontakt spray csodákat tett a kapcsolókkal és a potméterekkel, így következhetett a teszt. Már ekkor tudtam, hogy az elemtartó fedelét és a 1.5 V-os elemek érintkezőjét le kell gyártanom azonban egy 9 V-os elemmel kitudtam próbálni a hangszert, ami működött is.
Az elemtartó fedele egyedi megoldás lett végül, de a funkcióját betölti és ez a lényeg. Az egyik hangszer már újra szól és hamarosan a másik is üzemképes állapotba kerül majd.

A múzeumban természetesen majd ezt a hangszert is kitudjátok majd próbálni és egy kicsit visszatudjátok majd idézni a segítségével a gyerekkorotokat.
Addig pedig természetesen jönnek az elmaradhatatlan fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8613513155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gromek7 2018.02.28. 19:47:42

Kár, hogy nem mellékelsz videót a működéséről...

ToyaHSW 2018.02.28. 23:31:49

Lesz majd videó, erre szolgál a Játékmúzeum Blog TV. Természetesen abban ez a hangszer is sorra kerül majd.

ZKZ 2022.04.23. 00:04:57

Szia, nagyot dobbant a szívem, amikor azt olvastam, hogy "a billentyűkre betűk voltak felírva, amelyek eltávolítása nem volt egyszerű feladat..." - ugyanis a mi - 1982-83-84-ben működő - kéttagú zenekarunkban a billentyűs nem ismerte a kottát, ezért az egyszerűség kedvéért filccel ráírta, hogy melyik számnál melyik billentyűt kell megnyomni. Ez az orgona számomra óriási értéket képviselne. Véletlenül nincs meg legalább fotón az eredeti állapotában?

Videónk akkor még nem volt, sőt Casio szintetizátor is csak 1986-ban volt elérhető, viszont számos hangfelvétel maradt fenn, illetve több fotó is...

üdv!
ZKZ (zem911 -kukac- freemail -pont- hu)
süti beállítások módosítása