Elemes, platós, szovjet kisautó
2017. november 01. írta: ToyaHSW

Elemes, platós, szovjet kisautó

su_platoselemes1.JPG

Többször szerepelt már a Heti TOP5 ajánlóban egy-egy hasonló autó, de most úgy határoztam a Játékmúzeum gyűjteményébe is bőven belefér egy darab.
A Szovjetunióban készült műanyag kisautó elemes motorral és teljesen egyedi irányítással készült. A különleges irányításon kívül a külső kidolgozás is figyelmet érdemel, mivel ehhez hasonló autóval még az edzett szovjetek sem találkozhattak az utakon.
A kabrikó kialakítású, farmotorosnak tűnő autó minden elemében nagyon izgalmas és érdekes. Elől két ülés kapott helyet (szerencsére a kormányt is kidolgozták). Az első ülések előtt található plexiből készült szélvédő nem csak szemből, hanem oldalról is védte az utasteret.
Az ülések mögött egy fallal elválasztva kapott helyet a plató, ami lépcsőzetes elrendezésű.  A hátsó részen krómozott műanyag lámpák, míg elől krómozott hűtőmaszk és plexiből készült lámpák találhatóak.

Az alváz teljes egészében műanyagból készült. A lepattintás után ide kell behelyezni a megszokott 4.5 V-os elemet, amihez csúszósarus megoldással csatlakoztak a vezetékek.
Az autó alján kapott helyet a bekapcsoló gomb is, valamint az irány meghatározására szolgáló kormánymű is. Bizony már előre el kellett dönteni, hogy az autónkkal melyik irányba is szeretnénk haladni és a kerekeket ennek megfelelően kellett elmozdítanunk a kar segítségével.
Ennek a megoldásnak köszönhetően valószínűleg vagy előre vagy pedig körbe-körbe haladt az autó játék közben. Nem mondom, hogy túl érdekes játékélményben lehetett része a gyerekeknek, de ezt igyekeztek feldobni a gyártónál azzal, hogy az első lámpák világítanak a járművön.

A kidolgozás azonban mai szemmel mindenért kárpótol. A formavilág igazán különleges, a karosszéria színe gyönyörűnek tűnik a krómozott festék használatának köszönhetően még szebb lesz az autó.
A kerekek gumiból vannak és a műanyag dísztárcsák is krómozott festést kaptak.
Érdekesség, hogy az alvázzal számtalan szovjet kisautónál találkozhattok, így gyaníthatóan csak a felépítmény és az irányítás megoldása változott típusonként.

Örülök, hogy lecsaptam az autóra és elviselhető áron sikerült megszereznem. Természetesen a múzeumban ezt a játékot is kipróbálhatjátok majd, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9913141202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.11.02. 01:36:07

"Bizony már előre el kellett dönteni, hogy az autónkkal melyik irányba is szeretnénk haladni és a kerekeket ennek megfelelően kellett elmozdítanunk a kar segítségével."

Akkor már értitek, hogy az Ötéves Terv miről szól, kedves pionyírok! 8-)
süti beállítások módosítása