Optikon szovjet építőjáték
2017. október 26. írta: ToyaHSW

Optikon szovjet építőjáték

optikon1.JPG

Ezúttal ismét a Thold család által felajánlott játékok közül választottam egyet (nyugi van még bőségesen). Ezúttal egy szovjet optikai építőjátékot, az Optikont választottam.
Mi is az az Optikon? Talán néhányan találkoztatok gyerekként az NDK-ban gyártott Optik-Montage játékkal, amiből nagyszerű dolgokat lehetett építeni műanyag elemekből és lencsékből. Az Optikon ennek a játéknak egy egyszerűbb változata.

De miért is írtam azt, hogy egyszerűbb? Egyszerűen azért, mert nem lehetséges annyi érdekes optikai eszközt összerakni belőle mint a klasszikus Optik-Montageból. Itt lehetőségünk nyílik nagyítót, távcsövet, dianézőt és mikroszkópot összerakni.
Persze azért csodát ettől a játéktól sem lehetett várni, hiszen a lencsék sem voltak a tökéletességig csiszolva és a műanyag elemek illesztése sem volt éppen ideális.
A használati utasításban nagyszerű összeszerelési útmutatók találhatóak, amelyek segítségével egy kicsit elmerülhettek a gyerekek az optika világában.

A játék eredeti dobozban került hozzám, eredeti cirill betűs használati utasítással. Ha jól vettem ki a doboz oldalán található számsorból, akkor 1983 október 1-én készült a játék és majdnem 16 rubel volt az ára.
Az eredeti készletből már hiányoznak apróbb darabok, de ennek ellenére is össze lehet belőle rakni működőképes optikai eszközöket. Persze a lencsék már egy kicsit kopottak, karcosak, de ez minden hasonló játékra jellemző.

Nagyon örülök, hogy bekerült a gyűjteménybe, mert így egy kicsit többet láthattok majd a kor optikai játékaiból és nem csak az NDK vonal képviseli magát a gyűjteményben.
Ízelítőnek jönnek a megszokott fotók, amíg személyesen meg nem tudjátok nézni ezt a szovjet játékot.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5413086966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása