Lemezárugyár Toldi 250 lemeztraktor
2017. szeptember 20. írta: ToyaHSW

Lemezárugyár Toldi 250 lemeztraktor

toldi3.JPG

A mai napon egy újabb játékot szeretnék megmutatni nektek a Thold család által felajánlott játékok közül. Nagyon régóta szerettem volna már a gyűjteményben tudni egy Toldi lemeztraktort, de eddig valahogy nem jutottam el eddig.
Már szerencsére nem is kell ezzel a kérdéssel foglalkoznom, mivel a felajánlott játékok között ez a klasszikus hazai készítésű lemezjáték is megbújt.
Persze közel sem tökéletes állapotban, de erről majd később.

Mit is kell tudni a játékról. A Lemezárugyárban készült a játék a 70-es években. Ekkor a Lemezárugyáron kívül Mezőberényben és Debrencenben is készítettek hasonló játékokat. Mezőberényben a Dutra D4K lemez változata készült, míg Debrecenben a DMSZ ontotta magából a hasonló formájú műanyag traktorokat.
A Lemezárugyár játéka azonban igazi különlegességnek számított, lévén felhúzós szerkezettel volt ellátva.
A megoldás azonban eltért a többi hasonló játékból ismert óraműves szerkezettől. Itt egy tengelyre volt feltekerve egy rugóacél drót, amit a kocsi hátuljára kivezetett tekerővel feszíthettünk meg (így kulcsra sem volt szükség). A beindítást követően ez egy áttétel segítségével hajtotta meg a kerekeket.
A traktor ennek köszönhetően egész szép sebesség elérésére volt képes. Lassan lendült be, azonban messzire és gyorsan eltudott jutni.
A külsőn dominál a sárga és zöld szín, ami megszokott a mezőgazdasági gépek esetén. A lemeztesten látható festve a motortér, de az ülés, a kipufogó, az első lámpák és a légszűrő is ki lett szépen dolgozva.
A kerekeken fehér dísztárcsák találhatóak, amelyek jellemzően elvesztek a kormánykerékhez hasonlóan.

Összességében egy különlegesen szépen kidolgozott játékról van szó, érdekes megoldásokkal. Sajnos a tartósság nem volt éppen a Toldi 250 erőssége, ennek köszönhetően mára nagyon kevés hiánytalan darab maradt meg.
Sok esetben a rugó adta meg magát, de gyakran törtek a kiálló elemek is vagy horpadt be menthetetlenül a vékony lemeztest.

A Thold családtól kapott játék viszonylag szép állapotban maradt meg. A felhúzós szerkezet azonnal üzemképes volt, így csak némi kenésre volt szükség a belső részt illetően.
A külső részek is a helyükön maradtak. A műanyag kormány és az ülés, ami egyszerűen kihúzható volt a helyéről már elveszett az évek során, valamint az egyik lámpabura is eltűnt.
Lehetőségekhez képest igyekeztem pótolni a hiányosságokat. A lámpabúrát műanyagból pótoltam, valamint az ülést legyártottam a játékhoz (tudom nem lett pontosan olyan mint az eredeti, de szerintem így is egészen jól sikerült).
A kormány pótlása még várat magára, mivel ehhez a játékhoz elég nagy kormánykerék tartozott és ilyen most nincs elfekvőben itthon.
Remélem sikerül majd pótolnom ezt a hiányosságot is.

A múzeumban természetesen lehetőség lesz majd a Toldi 250 kipróbálására is, de addig maradnak a megszokott fotók.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9012880034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása