Mikrolin I. kisvasút
2017. március 24. írta: ToyaHSW

Mikrolin I. kisvasút

mikrolin1.JPG

Azt hiszem ezt a bemutatót kellene úgy kezdenem, hogy végre sikerült egyet szereznem. Régi vágyam volt, hogy egy Mikrolin vasútkészlettel gazdagítsam a gyűjteményt.
Néha szembe is jött velem egy-egy darab, azonban ezek minden esetben csúnyán hiányosak voltak. Ezért is örültem meg, amikor a Vaterán sikerült egy szép állapotban megmaradt személyvonatos készletet találnom eredeti dobozzal.
Természetesen tűkön ülve vártam a licit végét, aminek a végeredményét most mutatom be nektek.

A Mikrolin kisvasút története legalább annyira regényes és érdekes, mint a hazai játékgyártás. Az biztos, hogy a Mikrolin kisvasút alapjait a tatabányai Mikrolin Mechanikai Játkégyártó KTSZ rakta le.
A név ismerős lehet mindenkinek, hiszen a Java építőjáték, a Logikai készlet vagy az Elemes busz is az ő munkájukat dícséri. A gyártást általában a Napsugár KTSZ végezte, ahogy a Mikrolin I-es dobozán is látható a logóból.

Apropó doboz. Szerintem kifejezetten igényes darab. A grafikai tényleg nagyszerű és hangulatos rajta, de a lényeg persze a dobozon belül található.

A Mikrolin elemes kisvasút persze tartalmazott néhány érdekes újítást. Ezek közé tartozott a kapcsoló pult is, amelyeken a leállítás és indításon kívül a vagonok lekapcsolására, a sebesség csökkentésére és a haladási irány megváltoztatására is lehetőség nyílt.
A működtetéshez egy 4.5 V-os elemre volt szükség, amit egyszerűen a kapcsolópulthoz tudtunk csatlakoztatni.
A készlet két kiszerelésben volt kapható. A mozdony minden esetben a MÁV 275. sorozatú gőzmozdonya alapján készült, a vagonok pedig vagy MÁV-os teher vagy pedig zöld (esetleg bordó) színű személyvagonok voltak.
A készletben alapból 16 darab íves és két darab egyenes sín volt megtalálható, amiből egy nem túl változatos ovális pályát lehetett építeni.

A játékok korát a kezelőpult és a mozdony segítségével lehet meghatározni. Az első változatokban a mozdonyok ütközői még fémből készültek, míg a második sorozatnál már ezt az elemet felváltotta egy menetes műanyag ütköző.
A teherkészlethez zöldes, míg a személy készlethez kicsit fényesebben csillogó kapcsolópult tartozott.

Sajnos manapság már nagyon nehéz szép állapotban megmaradt készletre akadni, mivel a 60-as évek elején gyártott vasút nem a tartósságáról volt éppen híres.
A mozdonyok műanyag elemei könnyen vetemedtek és törtek és a motorok is gyenge pontnak számítottak. Ezért sokan párosították vagy egészítették ki a Mikrolin készletét PIKO alkatrészekkel és elemekkel.
Ezek a házi barkácsolós megoldások nagy divatnak számítottak akkoriban.

Személy szerint nagyon örülök, hogy a hazai modellvasutazás ezen gyöngyszemét is sikerült megszereznem, ráadásul tökéletesen működőképes állapotban.
Igazából nem való már napi játékra, de érdekességként mindenképpen megnézhetitek majd a múzeumban a készletet. Addig pedig maradnak a képek, amelyeket ezúttal egy archív újsághírrel színesítek nektek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5512368583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2017.03.25. 12:36:42

Valóban érdekes látni, honnan is indult a vasútmodellezés. Gondolom a nyitva hagyott kocsiajtók akkor is jellemzőek voltak, mintha ezt akarná megmintázni a furcsa szögben álló ajtó. Ha tényleg így van, jópofa kis részlet...

midnight coder 2017.03.25. 14:46:38

Ilyen kartonpapír alapú sínek nekem is rémlenek gyerekkoromból.

Division 2017.03.25. 15:39:12

@SomiTomi: Nem, tényleg voltak ilyen furcsa ajtó elrendezésű kocsik, az oldalfolyosó miatt.
vasutikocsi.hu/jelleg/j1967(165).jpg
vasutikocsi.hu/jelleg/j1967(164).jpg

Mistral1011 2017.03.25. 17:19:42

Nekem teherkocsikkal volt ilyen. Szerettem.

Sir Gombóc 2017.03.25. 21:39:16

Engem kísértetiesen emlékeztet a Piko egy korai kezdő készletére.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2017.03.26. 17:56:24

@Division: Nahát, érdekes jelenség. Ezen mondjuk a folyosó felőli oldalon mindkét ajtó ferde, míg a Mikrolin-kocsinak csak az egyik végén ferde az ajtó. Ez persze már lehet egyszerű pontatlanság, a korai modellek nem a szegecsszámláló kivitelről voltak ismertek.

siófoki35 2018.08.25. 22:23:29

@Sir Gombóc: Valószínűleg arról mintázták a készletet :) de a 275-ös típusú mozdony az mestermű. Nekem is kell egy :)

Babanics Balázs 2019.01.05. 18:05:11

Nekem van egy teher vagonos készletem eredeti dobozában

ToyaHSW 2019.01.06. 16:48:14

@Babanics Balázs: Akkor azt hiszem neked is érdemes rá nagyon vigyázni. Se jó, se tartós nem volt a Mikrolin vasútja, szóval a dobozában a műanyag törik, a vonat pedig szintén nem a tartósságáról volt ismert.

Babanics Balázs 2019.01.06. 17:05:59

@ToyaHSW: Próbálok rá vigyázni nekem ez egy emlék még Édesanyám játéka volt kicsinek én is sokat játszottam vele Nagymamáméknál
süti beállítások módosítása