Merkur fém építőjáték
2015. december 28. írta: ToyaHSW

Merkur fém építőjáték

merkur1.JPG

Most egy újabb játékot szeretnék bemutatni nektek az Aranyi Zoltán által felajánlottak közül. Ezúttal a Merkúr fém építőjátékra esett a választásom, amivel egészen biztosan sokan találkoztatok gyerekkorotokban az óvodában vagy a karácsonyfa alatt.
A klasszikus vonalat követő játék nem nagyon tér el a Marklin vagy Meccano vonaltól, így itt is kifúrt, különböző hosszúságú és formájú lemezekből kell összerakni a kívánt játékot.

A doboz egy kicsit becsapós, hiszen a képen egy olyan gépet láthattak a gyerekek, amit szerintem 20-30 Merkúr készletből sem lehetett összehozni. Persze ez nem baj, hiszen a dobozt kinyitva így is bőséges választékot kaptunk az elemekből, a csavarokból és az apró alkatrészekből.
Természetesen egy építőjátékhoz dukál a használati leírás és az építési útmutató is. Ezeket átböngészve megállapíthattam, hogy a megépíthető játékok száma elég bőséges. Figurák, munkagépek, járművek és egyéb érdekességek építéséhez találhattam részletes leírást és persze a gyerekek képzeletében is született sok terv akkoriban.

A játék a többi ajándékba kapott régiséghez hasonlóan kiváló állapotban maradt meg. Látszik, hogy Zoltán rendkívüli gondossággal vigyázott a játékaira, amit ez a szinte hiánytalan állapotban megmaradt készlet is jól jelez.

Remélem idővel sikerül majd az ajándékba kapott készlet mellé más fémépítőket is bemutatnom nektek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr78206942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehérlapos 2015.12.28. 20:22:44

Nekem három emeletes dobozom volt. több alkatrésszel, de csak egy dzsipet tudtam összeszerelni belőle. Ha jól emlékszem, a dobozoknak négyjegyű kódjuk volt, mint a legóknak, nekem talán valamilyen hatezres volt.
Ha elveszett, eltörött a két sarokban levő kerek műanyag fedél, nem volt gond: a csehszlovák élelmiszer-boltokban kapható fagyasztott almapüré fedele pont ugyanolyan volt.

rainman_10 éve 2015.12.30. 02:40:34

Volt ilyenem.... Általános alsóban meg volt olyan óránk, amikor a szertárból ennek festetlen változatát tolták elénk, Na építsetek, ami csak belefér....

És hát ha már építő... Java építőkészlet. Kék műanyag idomok, sárga kötöelemek és szintén sárga négyzetek a felületek kitöltésére...

Másik:
Nem emlékszem a nevére, de műanyag golyók furatokkal, meg összekötő pálcikákkal.... vicces, de ez meg felsőben kémia órán köszönt vissza.....

Egyik karácsonykor meg egy NDK-s Optikai építőkészletet kaptam.
távcsövet, mikroszkópot, dianézőt, (akár sztereót), lencserendszer vizsgálót, tudtunk összerakni...

Meg az elektronyos építők! drótokkal, lámpákkal, piciny csengővel, elektonyos mágnessel, mifenével...
Csak győzze a jó szülő a laposelemmel...

Köszönöm apámnak, hogy megadta mindezeket, azon túl, hogy a spájzban a fotolaborba is bevezetettt, de akár a gyümölcsfaoltás titkaiba is beavatott....

zsírvezér 2015.12.30. 02:50:40

A dobozról készült 4 majd ugyanolyan fotó helyett lehetett volna pàr -jó sok- fotó az útmutatókról.

penzkapu · www.penzkapu.hu 2015.12.30. 07:49:49

@rainman_10 éve: Babylon építőjáték volt a neve. Gyenge utánzata ma is kapható. A Java viszont megújulva és kibővítve.

ToyaHSW 2015.12.30. 13:10:22

@zsírvezér: Az útmutatók hamarosan scannelve lesznek és a Doksik menüpont alatt megtalálhatóak lesznek.

@rainman_10 éve: A Babilon építőjátékról és az Optik Montage nevű szettről már írtam. A Java építőjáték mind a mai napig kapható és megvásárolható.
Egy eredetit még tervezek persze én is beszerezni.

rainman_10 éve 2015.12.30. 19:42:56

kösz srácok a válaszokat, megnyugtató, hogy ötvenen túl még nincs szükségem Cavintonra, sikerült jól körülírnom az optikus szettet, meg a babilont is (a neve is megvolt, de bezavart a babilon torony logikai kiforgatós), ahogy látom a Jávát, is jól körülírtam...
Na csak tovább!!!!

Efrajim Canuck 2019.06.15. 03:56:21

Pontosan ilyenem volt! Imádtam. Sajnos apám egyszer nekiállt "segíteni" nekem, és úgy betekerte az összes csavart, hogy "biztosan tartson", hogy dinamittal se lehetett szétszedni többé. A nővérem fiúja segített rajtam, de ő is megizzadt vele, mire megoldotta a csavarokat.
süti beállítások módosítása