Szovjet űrkutatás - Lunohod 2
2014. szeptember 25. írta: ToyaHSW

Szovjet űrkutatás - Lunohod 2

DSC_0060b.jpg

Az egykori Szovjetunió űrkutatási programja rendkívül sikeres volt és számtalan kisgyerek szeretett volna Farkas Bertalan vagy Kubaszov helyébe lenni.
Természetesen ezt a kiváló témát a játékgyártók is meglovagolták és az összes volt szocialista országból ömlöttek az űrkutatással kapcsolatos játékok (holdjárók, rakéták, fantasztikus járművek,stb...)

Ezeknek a játékoknak az egyik különleges darabja a Lunohod 2-es távirányítású játék, ami a holdra is leszálló modul gyerekek által is használható változata. A Lunohod 2 rendkívül fontos szerepet játszott a holdkutatásban és a játék elkészítése során igyekeztek utánozni a valódi holdjáró kidolgozását (ez többé-kevésbé sikerült is).
8 kerék, bowden segítségével felnyitható tető (ez a valódi holdjárón a lézer reflektor volt), igényes kidolgozás, antenna és világító lámpácskák tették érdekessé a játékot. A belső rész szétszerelése után az elemtartóig juthattunk, ahol 4 darab baby elem gondoskodott a motorok hajtásáról, valamint itt található meg az égő is.

Az általam most beszereztett változatról összesen az első antenna és az oldalsó részen található egyik elem hiányzik. Szerencsére még így is sokkal jobb állapotban van mint az általam eddig látott elfogadható árú Lunohod 2 játékok többsége.
Érdekességként említem meg, hogy a játékra az Ebayen akadtam és az alján található levonóból arra következtetek, hogy a játék itthonról került külföldre, de most én sikeresen visszavásároltam.

Az amúgy is drága játék értékét számomra az is növeli, hogy kicsi gyerekként sokan ácsingóztam a kirakat előtt ezt a holdjárót csodálva és remélve, hogy valamikor majd nekem is lesz egy ilyen.
Most végre sikerült és így a TOP 10 listám első helyezettjét már ki is pipálhattam.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr236730129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baryll 2014.09.25. 23:45:00

Gratulálok a beszerzéséhez! Nagyon egyben lévőnek tűnik. Működik rajta minden?
Mennyiért sikerült importálni (ha nem titok:)?
Egy ilyen szerkentyű még a mai világban is jól mutatna a fenyőfa alatt.

ToyaHSW 2014.09.26. 00:07:20

@baryll: Igen, valóban igen szép darab. Az ára töredéke volt az Ebayen elérhető 100.000 Ft-tól megvásárolható hasonló termékeknek.
Pontosabb összeget inkább nem mondanék :)

baryll 2014.09.26. 00:29:44

Köszi az infót!
Én 1980 körül kaptam egy ehhez hasonló holdkompot karácsonyra a nagypapámtól. Eszméletlenül tetszett ahogy villogott, meg minden, még most is emlékszem azokra a percekre, amikor a fenyőfa alatt játszadoztunk vele. Sajnos néhány óra játék után tönkrement. Elfüstölt benne a motor, de olyan durván, hogy még a meghajtást átadó műanyag fogaskerekek is megolvadtak. Mondjuk ez már a kettes verzió, ennél már lehet hogy orvosolták ezeket a technikai problémákat. Az antennája már az enyémnek sincs meg:).

yomsisi 2014.09.26. 12:24:47

Atyavilág! Volt ilyenem, kb. 1973-ban 3 évesen kaptam. Vannak róla konkrét emlékeim, pl. a fedél nyitása után, az enyémben egy szürke lap volt, piros lámpácskákkal, amik világítottak.
Maga a játék nem tartott sokáig, de nálam akkoriban semmi sem. Egy ideig ment, aztán nem ment, aztán valószínűleg szétszereltem.

Arra emlékeztek, hogy az életnagyságú példány a Rákóczi út Szövetség utca sarkán, egy külön neki felépített, homokkal felszórt színpadon közlekedett?
Talán egy évig volt ott. (1974)

Yo! Maaan! 2014.09.26. 12:55:08

Ú, nekem volt 2 is. Hülye fejjel jól elkevertem mindkettőt. :/
süti beállítások módosítása