NOTKA elektromos orgona
2018. február 26. írta: ToyaHSW

NOTKA elektromos orgona

notka_1.JPG

Akik figyelemmel kísérik a Facebook LIVE adásokat tudják, hogy a következő napokban hangszerek is feltűnnek majd az oldalon köszönhetően egy nagyobb vásárlásnak.
Rögtön egy szovjet elektromos orgonával kezdem a sort, ami bár nem nevezhető a PILLE riválisának, de mégis érdekes szerkezetnek számít.

A NOTKA egy szovjet játék hangszer, amit ennek megfelelően is kell kezelni. A billentyűzeten összesen 24 gomb található, ami 24 hangot jelent. Mivel ez is egy monofonikus hangszer, így hiába nyomunk le rajta több gombot mindig csak az elsőnek lenyomott billentyű hangja hallatszik majd.
Az egész hangszer műanyagból készült. Az alsó rész szürke, míg a felső rész sárga, amit csak a fekete-fehér billentyűk szakítanak meg. A felső burkolaton még a NOTKA feliratot olvashatjuk cirill betűkkel, valamint egy rácsozott részt láthatunk, ami alatt a hangszóró található.
A hangszer oldalán egy 3.5-es jack aljzat látható, ahol a tápellátásról gondoskodhattunk, míg a hátsó részen két potméter és két újabb 3.5-es jack aljzat található (ez utóbbiakkal valószínűleg hangszóróra lehetett kötni a hangszert).
Ha éppen nem volt kéznél megfelelő tápegység, akkor elemekkel is elláthattuk árammal az aprócska orgonát, amihez az alsó részen kellett egy fedelet eltávolítani. Ezt követően már csak a 6 darab 1.5 V-os baby elemet kell behelyeznünk és máris üzemképes a hangszerünk.

A hátsó részen található két potméterről még nem ejtettem szót. Ezek közül az egyik a hangerő, míg a másik a hangszín állítására szolgált.
Természetesen ez az aprócska hangszer tökéletesen teljesítette feladatát és kiválóan megtudták tanulni a szovjet gyerekek a hangokat és egyszerűbb dallamokat is letudtak játszani rajta.
Szerencsére még mind a mai napig üzemképes ez a játék és tényleg kiváló állapotban maradt meg, sajnos az eredeti doboza elveszett az évek alatt, de így is nagyon különleges része a gyűjteménynek.

Természetesen majd a többi hangszerrel együtt ezt az aprócska orgonát is láthatjátok majd a múzeumban és ki is próbálhatjátok majd, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9013700662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása