Szovjet fém építőjáték
2018. január 30. írta: ToyaHSW

Szovjet fém építőjáték

dsc_0022.JPG

Az egykori szocialista országok közül majdnem mindegyikben készítettek fém építőjátékokat. Ezek kidolgozásra és felépítésre nem sokban tértek el a Meccano játékoktól, de itt is minden esetben működött a bevált receptem ne nagyon változtass szisztéma.
A Szovjetunióban számtalan fém építőjáték készült, amelyek közül ezúttal az электромеханический конструктор (elektromechanikus építőjáték) lesz amit megismerhettek.

Az egykori szovjet játék nem éppen a legkeményebb anyagból készült, aminek köszönhetően az elemek könnyen hajlíthatóak voltak. Ezt ellensúlyozásul több kerék és áttétel is helyet kapott a készletben, valamint olyan extra kiegészítők mint a daruhorog is.
Az igazi attrakciót azokban az jelentette, hogy a játék segítségével akár elektromos berendezéseket is készíthettünk. Persze itt ne olyan komoly dolgokra gondoljatok, egyszerű 4.5 V-os elem és égő segítségével akár világító eszközöket is építhettünk.
A játékhoz tartozó leírásban ehhez minden szükséges instrukció megtalálható volt.

Az elemek amúgy változatosak, ami azt jelentette hogy nagyon sokféle dolog megépítésre volt alkalmas a készlet, amibe a 70 oldalas kézikönyv is bepillantást enged.
Sajnos a játék már nem teljes, de ez a korral jár. A szükséges csavarok már elvesztek az évek alatt és néhány apróbb elem is elveszett már.

Persze ennek ellenére a múzeumban majd összerakva láthattok majd egy épített játékot az электромеханический конструктор készletből, de addig maradnak a bemutató fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2513618028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fynndafrail 2018.01.30. 20:31:16

Életem egyik legkedvesebb játéka volt. Nagyon szerettem :)

mbazs 2018.01.31. 18:46:34

Imádtam! Azóta is kerestem hasonlót, de nem nagyon gyártanak már ilyesmit, pedig nagyon kreatív dolognak tartom.

ToyaHSW 2018.02.01. 21:09:59

@mbazs: Igazából az aukciós oldalakon ma is beszerezhető vagy legalábbis hasonló ehhez.
De ha modern kell, akkor csak a Meccanot ajánlom.

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2018.02.02. 13:04:31

ilyen nekem is volt :)
viszont a leírásban szereplő dolgok jó részét nem lehetett megépíteni belőle, mert egyszerűen nem voltak hozzá megfelelő elemek a játékban (pl az egyik fotódon látható hajó, de volt van valami busz is a leírásban, ami szintén nem jött ki)

ToyaHSW 2018.02.04. 21:37:02

@Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere: Valószínűleg több különböző készlet lehetett forgalomba és ezzel is serkentették a vásárlást. Bevett gyakorlat volt akkoriban (Merkur, stb...)
süti beállítások módosítása