Patyomkin páncélos makett
2017. december 01. írta: ToyaHSW

Patyomkin páncélos makett

patyomkin1.JPG

Még a blog indulásakor mutattam nektek néhány összeszerelt makettet, amit még édesapám épített készre az én gyerekkoromban és ilyen-olyan állapotban átvészelték a felnövésünk viharos éveit.
Persze azóta ezen a területen is bővül néhány érdekességgel a gyűjtemény, amelyek között néhány igazi ritkaság is található.

A Plasticart makettek érdekelnek általában, de szívesen lecsapok más szocialista országban készült régi műanyag makettre.
Így került a gyűjteménybe a most bemutatásra kerülő Szovjetunióban készült Patyomkin páncélos makettje.

A Patyomkin, az Orosz Birodalmi Haditengerészet, Fekete Tengeri Flottájának, dreadnought osztályt megelőző típusú csatahajója volt. A hajó az által lett híres, hogy az 1905-ös orosz forradalmat a legénysége indította el. A későbbiekben úgy kell tekinteni ezt a felkelést, mint az 1917-es nagy orosz forradalom előszelét. Sergei Eisenstein, ezen történet alapján készítette el 1925-ben a Patyomkin páncélos című propagandafilmjét. A lázadást követően 1905-ben a hajó nevét megváltoztatták Panteleimonra majd 1917-ben visszaváltoztatták Patyomkinra, majd később, ugyan ebben az évben, megkapta végső nevét Boretz za Svobodu elnevezéssel. A hajó vázát 1898-ban fektették le a Nikolayev hajógyárban, majd 1900 októberében indították útnak, és 1904-ben kapta meg első megbízatását. Grigorij Alekszandrovics Potemkin, a XVIII. század híres katonai alakjának tiszteletére kapta nevét. A hajót az orosz csatahajó a Tri Sviatitelia és egy másik hajó osztály, a Peresviet osztályú csatahajó ötvözete- ként építették meg. A páncélzatát a HMS Majestic ihlette. Több újítást is bevezettek nála, például ez volt az első orosz hadihajó, melynél a hagyományos széntüzelésű kazánokat folyékony tüzelésűekkel váltották ki – egy tűzbaleset következményeképp a későbbiekben visszaállították széntüzelésűvé kazánjait.

Forrás: Gigaszhajóok.com

Az Ogonek cég által gyártott műanyag ragasztható makett a kicsit hozzáértőbb szakemberek szerint nagyon jól kidolgozott és igényes munka, ami minőségben megfelel a kor Revell készleteinek.
Az 1:400-as makett még eredeti csomagolásban, letört alkatrészek nélkül, nylonba csomagolva várja, hogy valaki összerakja (ami persze nem fog megtörténni).

A műanyag alkatrészeken kívül egy igazán rövidke építési utasítás és egy tényleg aprócska magyar nyelvű segítő szöveg található a gyenge minőségű karton dobozban. 
Erről az aprócska papírról tudtam meg, hogy ennek a makettnek a forgalmazásáért is a Triál volt a felelős.
Mint említettem a kartonból készült doboz nem éppen egy örökös darab. Igazi retro a tapintása és mint a fényképeken láthatjátok a grafikai is nagyon minimál stílusú.

Persze ennek ellenére értékes darabja a gyűjteménynek, mivel ez a ritkább dobozú változata a Patyomkin Ogonek makettnek. Készült belőle igazi szép grafikával ellátott dobozú változat is, amit természetesen mind a mai napig megvásárolhattok az Ebay oldalán.

Remélem idővel újabb darabokkal sikerül majd bővíteni a gyűjteményt, főleg hogy néhány igazán érdekes darabra még emlékszem a gyerekkoromból.
Sajnos nem élte túl a gyerekkoromat a Lenin Jégtörő, a Plasticart által gyártott Tu-144 és a szintén Plasticartnál készült Wostok űrhajó sem.

Ezeket még mindenképpen jó lenne a gyűjteményben tudni, mivel személyes emlékek is kötnek ezekhez a makettekhez.
A múzeumban majd természetesen láthatjátok az Ogonek féle Patyomkin páncélost is, de addig jöjjenek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6813410041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.12.02. 17:50:57

Az általánosban nekünk volt egy ilyen összerakva az orosz teremben. Nyolcadik végén politikai indíttatásból vandalizáltuk. Mesteri műgonddal lett kettétörve nagyjából középen. Mára már elévült. 8-)

ToyaHSW 2017.12.04. 11:11:18

@Sam. Joe: Nekem valahogy eddig kimaradt az életemből :)

Bandisternkern 2017.12.07. 16:49:44

Kis színes adalék: nekem van otthon egy ilyen, összerakott és lefestett állapotban. Sajnos a párja, az Auróra cirkáló az évek során elkeveredett. A Vosztok és a Szojuz űrhajók is megvoltak, de sajnos azok is áldozatul estek az időnek. Ha sikerül beszereznem valahol bármelyiket, küldök majd róla képeket :)
süti beállítások módosítása