Lunohod 3 felhúzós holdjáró
2017. március 22. írta: ToyaHSW

Lunohod 3 felhúzós holdjáró

dsc_0003_2.JPG

Az űrkutatás fejlődésével együtt az egykori Szovjetunióban az űrhajós játétkok is rendkívüli módon népszerűek lettek. Minden pionír célja az volt, hogy űrhajós lehessen, így a játékgyártók sem hagyták ki ezt a ziccert.
Számtalan futurisztikus űrjáték készült ekkor a szomszédba, amelyek között bolygókerekes, távirányítós, sőt még óraműves szerkezettel ellátott játékok is voltak.
Ezúttal ez utóbbi területről mutatok be nektek egy klasszikus, a Lunohod 3-as lépegető holdjárót, ami a Moszkvai Játékgyárban készült valamikor a 70-es években.

A klasszikus felhúzós szerkezetű játék leginkább kialakításában volt különleges. Egy lépegető holdjáróról van szó, aminek felső részét egy plexi búra adta, amely alatt két széken foglaltak helyet a műszereket figyelő asztronauták. A búra alatt egy radar is helyet kapott, ami a jármű mozgása közben forgott.
A mozgásért négy láb volt felelős a jármű alján, amelyek összehangolt mozgással vitték előre a műanyag játékot. A jármű oldalán egy kapcsoló, míg az alján a felhúzó szerkezetet találhattuk.
A felhúzást követően a kapcsolót átváltva elindult a jármű, ami csak egyenesen tudott lépegetni és azt sem túl nagy sebességgel.

Leginkább egy hatalmas rovarra emlékeztetett a szerkezet, ami néhány percre nagyszerű szórakozást biztosított a gyerekeknek.

Már nagyon régen szemeztem egy ilyen játékkal, így amikor viszonylag szép állapotban találtam egy darabot, akkor azonnal lecsaptam rá.
Persze az ára tükrözte, hogy nem hibátlan darabról van szó, ami annyit jelent hogy a két űrhajós hiányzik a székekből és az eredeti doboza sincs meg.
Természetesen be lehet szerezni tökéletes állapotban és eredeti dobozban is a játékot az Ebay-en keresztül. Jelenleg olyan 50-60 dollár közötti összeget kell érte leszurkolnotok postaköltséggel együtt.

Én örülök ennek a darabnak is. Látszik, hogy valakinek sok kellemes percet szerzet és még mind a mai napig működik, ami lássuk be egy ilyen szerkezetnél nem kis dolog.
Remélem egyszer majd élőben is bemutathatom majd nektek, hogy milyen is a Lunohod 3-as.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3212361695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása