Óraműves Luna holdjáró
2016. október 25. írta: ToyaHSW

Óraműves Luna holdjáró

luna1.JPG

Ezúttal egy újabb aprócska játékot szeretnék bemutatni nektek a gyűjteményből, amivel egyúttal néhány félreértést is eloszlatok majd.
Ez a játék pedig nem más mint a Csehszlovák Kaden által gyártott óraműves szerkezettel ellátott Luna holdjáró.
Igen, nem tévedés a sok direkt vagy véletlenül tévesen megosztott információval ellentétben ehhez a játékoz semmi köze nincs a Lemezárugyárnak, ezért ha így hirdetik eladásra akkor vagy az eladó próbál árat srófolni vagy egyszerűen tudatlan.
A Kaden cég az 50-es évek közepén kezdte meg a Luna lemezjáték gyártását, aminek a belsejében egy óraműves szerkezet kapott helyet.
A megoldás végtelenül egyszerű volt, ahogy a jármű valaminek nekihajtott, akkor az elől található ütközőnek és az  aprócska első keréknek köszönhetően kitért oldalra.

A jármű rendkívül szépen kidolgozva, remek grafikával és apró kiegészítő szárnyakkal ellátva és egy antennával a tetején került a gyerekek kezébe. A felhúzásra a játék oldalán található furaton keresztül volt lehetőség, amihez a kor klasszikus felhúzókulcsa tökéletesen megfelelt.

Természetesen a Kaden gyár nem igazán fejlesztett a játékon, így hamarosan a Kovap kezébe került a gyártás, ahol katicás és kisautós változat is készült belőle.
Ezeken a játékokon a félköríves ütköző lecserélésre került és két apró drót segítségével érzékelte a játék a tárgyakat. A felhúzós szerkezet változatlan maradt és talán még mind a mai napig zajlik néhány változat gyártása.

Szerencsére a gyűjteményben az eredeti Luna található meg, aminek egyetlen hibája az antenna hiánya. Természetesen az óraműves szerkezet mind a mai napig tökéletesen üzemel, ami egy 40-50 éves játék esetében egyáltalán nem rossz.

Remélem hamarosan ezt a játékot is kezetekbe foghatjátok és kipróbálhatjátok majd Ti  is, de addig maradnak a fotók és a szöveges bemutató.

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2911838677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2016.10.26. 17:50:16

Figyu, arra nem gondoltál még, hogy egy-egy érdekesebb cucc működéséről csinálsz egy rövid videót? Ez a holmi is ilyen, hogy tök érdekes lenne látni, meg hallani, hogy zakatol meg tér ki, ha akadálynak ütközik. Tudod, afféle tök egyszerű, kapáslövés.
süti beállítások módosítása