Slinky, amit mi csak bő 40 év késéssel ismerhettünk meg
2023. február 24. írta: ToyaHSW

Slinky, amit mi csak bő 40 év késéssel ismerhettünk meg

slinky_1.JPG

A mai napon egy olyan játékot szeretnék bemutatni nektek, amit a 40-es években találták ki, azonban mi csak bő 40 évvel később, átalakítva ismerhettünk meg.
Ez a játék az évszázad játékai közé is beválasztott Slinky lesz, ami bár az USA-ban nagyon népszerű volt, a szocialista blokk országaiba furcsa módon nem igazán tört be.

A Slinky nevű játékot Richard T. James az amerikai haditengerészet mérnöke találtam fel az 1940-es évek elején. A játék 1945-ben debütált a Gimbels áruház kínálatában Philadelphiában és 90 perc alatt adták el belőle a bemutató 400 darabot.
A Slinky eredetileg egy hadiipari melléktermék volt, ugyanis Richard T.James olyan rugókat igyekezett fejleszteni, ami megfelelő stabilitást biztosít a finom műszerek részére. Richard egyszer véletlenül leverte az egyik rugót, ami azt követően egy könyvre, onnan az asztalra esett, majd szépen beállt a talpán.
Ez rögtön megmozgatta a fejlesztő fantáziáját, aki remek játéknak gondolta azt. Persze még sok fejlesztő munka állt előtte amíg elérte, hogy az általa kitalált rugó valóban 'járni' tudjon.
Feleségével 500 dolláros alaptőkével céget alapítottak és legyártották az első 400 játékot, ami tényleg pillanatok alatt fogyott el. A Slinky ára akkoriban 1 dollár volt, ami azért nem számított alacsony árnak, de a rugó ára erőteljesen befolyásolta a felhasználók által fizetett árat.
A fejlesztés az első sikerek után sem állt le. Richard T. James kifejlesztett egy gépet, amivel másodpercek alatt lehetett Slinkyt gyártani, ami rendkívüli segítség volt a darabszám növelésében.
Persze a játék fejlesztése sem maradhatott el, így a gyerekek olyan érdekességeket is megvásárolhattak mint a Slinky Train Loco vagy a Slinky Dog.
A Slinky ára még a 90-es években is rendkívül alacsony volt és a készítők ezt azzal magyarázták, hogy a gyerekek számára kell egy olcsó és könnyen elérhető játék.
A készítők elmondása szerint a Slinky titka az egyszerűségében rejlik és ebben valóban van is igazság.

A ma bemutatásra kerülő változat műanyagból készült és erőteljesen hasonlít a fentebb látható játékra. A műanyag Slinky megjelenése amúgy a 70-es évekre tehető és leginkább biztonsági okokból gyártották azt le.
Az eredeti fémből készült Slinky az elektromos aljzatok közelében veszélyt jelentett a gyerekek számára, ezért készült el a műanyag változat.
A játék lényegében csak anyagában tért el az eredeti változattól, azonban a műanyagnak köszönhetően remek lehetőség nyílt a gyártó számára különböző színű játékok készítésére.

Érdekes, hogy a Slinky mennyire kimaradt az életünkből. Én gyerekként nem találkoztam a játékkal és gondolom ez nem volt véletlen.
Elég komoly fizikai számítások és megfelelő anyag kiválasztása kellett a játék tökéletes működéséhez, amit valószínűleg a hazai kisipar nem tudott megfelelően reprodukálni akkoriban.
A Slinky így egy álom maradt akkoriban számunkra és én is csak most találkoztam a játékkal így felnőtt fejjel - persze tudom erre már évek óta nyílt volna lehetőségem.
Különösebben nem tudok mondani semmit a műanyagból készült játékról, amit én a lépcsőn próbáltam ki. Szórakoztató, kellemes kikapcsolódást nyújtó játék még a felnőttek számára is.

A Slinky már nincs tökéletes állapotban és látszik, hogy játszottak vele elég sokat. Sajnos a műanyag spirál egy helyen már sérült is, de ennek ellenére a játék még teszi a dolgát rendben.
Örülök, hogy bekerült a gyűjteménybe egy Slinky is és remélem idővel majd egy eredeti fémből készült változattal és a Slinky Doggal is elkápráztathatlak benneteket.

A Slinkyvel is találkozhattok majd a gyűjteményben, de amíg nem tudom személyesen is bemutatni nektek a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2818057678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása