DVM-1 szovjet gyerekszámítógép
2023. január 02. írta: ToyaHSW

DVM-1 szovjet gyerekszámítógép

dvm1_1.JPG

Ismét egy érdekes régi játékot mutatok be nektek, aminek a megismertetését már régen meg kellett volna ejtenem, de egészen eddig kerülgettem a játékot mint macska a forró kását.
A történet viszonylag egyszerű az egyik hazai aukciós oldalon találkoztam a DVM-1-es gyerekeknek készült számítógéppel, ami szerencsésen hozzám került, majd ezt követően néhány hónap elteltével felajánlás útján egy hasonló készlet került a birtokomba.
Egy darabig még kerülgettem a DVM-1-est, de ekkor már tudtam hogy elkerülhetetlen lesz hogy írjak róla. Ez az idő most érkezett meg, így a mai napon ezt a Szovjetunióban gyártott és kifejezetten gyerekeknek készült számítástechnikai eszközt mutatom be nektek.

A játék neve a következő: Детская вычислительная машина ДВМ-1 és ezt a játékot a ВНИИ Электронстандарт készítette.
A Детская вычислительная машина jelentése gyerekszámítógép, ami azonnal mindent elmond a játékról.
1977-et írtunk amikor először megjelent a játék. Ekkor a Szovjetunióban még nem igazán hallottak a számítógépekről, elérhető pedig egyáltalán nem volt az ott élők számára.
Még nyugaton sem voltak igazából otthoni számítógépek, így a Szovjetunióban az informatikával ismerkedő gyerekek számára a DVM-1-es jelentette a maximumot amihez hozzájuthattak.

A DVM-1-es egy rendkívül egyszerű mechanikus számítógép, ahol drótokkal és különböző dugókkal kellett a programokat bevinni a rendszerbe.
A programozás nem volt egyszerű feladat, még az volt a szerencse hogy a gyerekek mellékelt könyvben található 11 program segítségével megismerkedhettek a rendszerrel és tovább tudták gondolni az ott felvázolt programokat.
A kábeleken és dugókon kívül még egyéb kiegészítőt is kaptak a gyerekek a DVM-1-essel.
A dobozban helyet kapott néhány zseton, kartonból készült kártyák és egy dobókocka is. A zsetonokra és a kártyákra bizonyos programoknál volt szükség, míg a dobókocka a véletlenszám generátor funkcióját látta el.
A gyerekek olyan programokat tudtak bevinni a gépbe mint a gondolj egy számára és kitalálom.

Persze a programozáson kívül legalább olyan fontos volt akkoriban a gép külseje. A doboz rendkívül egyszerű volt és a DVM-1 felirat volt rajta olvasható különböző színű pöttyök között. Ezek a pöttyök lettek volna a lámpák, amelyek a programozás során bizonyos esetekben kigyulladtak.
A tetőt leemelve vált láthatóvá maga a játék, ami egy kemény hungarocell tokba lett beépítve. Innen ki lehetett emelni, de ez nem volt egyszerű feladat.
A hungarocell tartóba a gép mellett külön helyet alakítottak ki az elemnek és a tartozékoknak is.
A gép igazi kemény műanyagból készült és elég egyszerű felépítésű volt. Összesen három sorban helyezkedtek el a változtatható állású kapcsolók, ahova a csatlakozókábeleket vagy a dugókat kellett bedugni.
Ezt követően az adott sorokat lehetett kapcsolgatni.
Az alsó sorban voltak megtalálhatóak az égők és egy kapcsoló is. Az égők közül három zöld búra alatt kapott helyet, míg egy felett piros búra volt. A gomb megnyomásával kaptak választ a gyerekek a programban bináris formában.
Összességében egy egészen érdekes kis játék volt a DVM-1-es, amihez azért kellett némi rátermettség.
Nagyon sokban hasonlított a magyar Mikromatra, de ugye azt tudjuk hogy sokkal előbb készült.

A DVM-1-est a szovjetek erőteljesen támogatták, hiszen a modern kort hozta el a gyerekeknek, talán ennek is köszönhető hogy évekkel később egy modernebb változatban DVM-1M néven.

Nálam az eredeti változat található meg a gyűjteményben, szerencsére tökéletesen működő állapotban. A kellékként kapott kártyák közül néhány darab elveszett már, de ettől függetlenül a gép tökéletesen működik és a programok is 'futtathatóak' rajta.
Reményeim szerint a többi elektronikai játékkal együtt ezzel a kinccsel is találkozhattok majd a múzeumban, viszont amíg nem tudom bemutatni jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1618014704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása