Prefo Plastic Chronomatic
2022. november 12. írta: ToyaHSW

Prefo Plastic Chronomatic

plasticchronomatic_1.JPG

A mai napon ismét egy ritka és igazán érdekes játékot mutatok be nektek, amit az egykori NDK-ban gyártottak. Ezúttal a Prefo által gyártott Plastic Chronomatic szétszedhető és összerakható műanyag órával ismerkedhettek meg.
A Prefot legfőképpen az autópályáiról ismerjük, de a cég persze sok más egyéb játékot is gyártott. Elsőként szokás szerint azért néhány szót ejtenék magáról a Preforól, ami nagy múltra visszatekintő cég volt egykoron.

A Prefo elődjét 1928-ban alapították meg Schölz néven és szerszámgyártással foglalkoztak. A háborút is sikeresen átvészelte a cég és sokáig lényegében tulajdonosok nélkül gyártott szerszámokat és présformákat. 1952-ben államosították a céget és így jött létre a VEB Prefo Dresden.
Az 50-es évek közepétől kezdve a gyártó a játékokhoz készített szerszámokon kívül maga is belevágott a játékgyártásban
1972-ben a VEB Modell- und Plastspielwarenkombinat Annaberg-Buchholz részlegeként folytatták a tevékenységüket. Ebben az időszakban autópályákkal, vasúti játékokhoz készült kiegészítésekkel és más egyéb műanyag játékokkal jelentkeztek időről-időre.
1981-ben megalakul a 1981-ben megalakult a VEB Kombinat Spielwaren Sonneberg, ami a VEB Plasticart Annaberg-Buchholz, VEB Piko Sonneberg, VEB Prefo Dresden és VEB Anker-Mechanik Eisfeld gyártókból állt. A PIKO felelt a játékvasutakért, míg a Prefo (VEB Plasticart Annaberg-Buchholz) volt a műanyag játékokkal foglalkozó részleg.
A Prefo ekkor is gyártotta még az autópályákat, de kisautók, elektromos hajók és más egyéb műanyag játékok is szerepeltek a kínálatukban.
A rendszerváltást követően a Prefo játékgyártó is magánvállalkozásként próbált meg a piacon maradni, de végül több tulajdonos csere után 1999-ben végleg eltűnt a játékpiacról.
2003-ban Prefo néven új céget alapítottak, de ez már egy másik történet.

A mai napon a Plastic Chronomatic nevű Prefo játékot szeretném nektek bemutatni, aminek segítségével a gyerekek egy kicsit az idő és az órák világába nyerhettek betekintést.
A gyerekek egy hatalmas dobozt kaptak, aminek már a külső grafikáján látni lehetett hogy milyen játékot is találhattak belül, ugyanis a kemény kartonból készült dobozon egy kandallóóra volt látható.
A dobozt kinyitva a gyerekeket nem érte különösebb meglepetés, ugyanis belül valóban egy műanyagból készült órát találhattak, ami felhúzós szerkezettel és látványos átlátszó plexi burkolattal és színes fogaskerekekkel várta a gyerekeket.
Persze egy műanyag óra magában nem lenne különösebben nagy szám, de a Prefo által gyártott óra szétszedhető volt és a gyerekek akár maguk is újra összerakhatták azt.
A szétszedéshez elég volt a számlapot levenni, majd a mutatók után az rögzítők leszerelése után már le is lehetett emelni az első plexi lapot és ezzel hozzáférhetővé váltak a fogaskerekek, amelyeket szintén le lehetett emelni a helyükről.
Ezt követően a gyerekek szét szerelhették és össze is rakhatták az órát egy kis odafigyeléssel.
Egyetlen egy fogaskereket nem lehetett kiszedni, mégpedig azt amiben a felhúzható rugós szerkezet volt megtalálható. Az összerakást követően egyszerűen fel kellett húzni az órát, ami egészen addig járt és ketyegett, amig a belül található rugós szerkezet fel nem lazult teljesen.

Sajnos a hozzám került változat működésével akadnak gondok. Az óraműves szerkezet tökéletesen működik benne és a fogaskerekek is csodálatos állapotban vannak, az ingát meglökve a szerkezet egy darabig működik is, de nagyon hamar megállnak a fogaskerekek.
Egy több mint 50 éves játék esetében azonban ilyen apróságokon felesleges fennakadni, az idő bizony nem kímélte ezeket a játékokat sem és a használt műanyag alkatrészek sem lettek fiatalabbak.
Ennek ellenére szerintem egy igazán igényes játékkal hozott össze a sors, amiért minden dicséretet megérdemelnek az NDK játéktervezők. Ez egy olyan játék, amivel szerintem manapság is eltudnának játszani a gyerekek és egy gyerekszobában is nagyon jól mutatna.

Szerencsére most bekerült egy darab a gyűjteménybe, így majd Ti is megcsodálhatjátok ezt a műanyagból készült órát. Amíg azonban erre nincs lehetőségem, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4117977070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása