Rágógumi papírok
2022. augusztus 06. írta: ToyaHSW

Rágógumi papírok

bubblegum_1.JPG

Ezen a héten ismét hoztam nektek néhány érdekesebb rágógumi papírt. Persze most nem számíthattok sorozatokra tőlem, de azért talán ezekkel vagy nagyon hasonlókkal Ti is találkoztatok gyerekként.

Elsőként a Baycan által gyártott Patbom rágógumiról ejtenék néhány szót. Természetesen ez a rágó is Törökországban készült egykoron, ennek megfelelően méretben, formában és ízben is megegyezett a többi hasonló gyártmánnyal.
Persze a legfontosabb akkoriban maga a rágó volt a számunkra, de nem volt elhanyagolható a csomagoláson belül található papír sem. 
A Patbom rágógumik papírjain különböző vicces képregényekkel lehetett találkozni, aminek a főszereplője egy kicsit kövér ember volt, aki különböző kalandokba keveredett.

Az Ülker neve nem cseng itthon túlságosan ismerősen, pedig egy ismert török rágógumi gyártóról van szó. A rágó a szokásos formavilággal és ízzel várta a gyerekeket.
A belül található gyűjthető papír azonban a focit kedvelő gyerekek szívét dobogtathatta meg. Az Ülker 1986 és 1995 között adta ki a focis sorozatait.
A gyűjthető papírokon híres focistákkal vagy akár nemzeti válogatottak képeivel is találkozhattak a gyerekek.
A focis vonalon még az Ülker adott ki hasonló sorozatot, akik szintén Törökországból árasztották el a piacot.

Hogy ne csak a török vonal legyen egy kicsit Jugoszláviába is átruccanunk, ahol a Cunga Lunga rágói hódították meg a piacot.
A Cunga Lunga rágókon belül is találhattak a gyerekek gyűjthető papírokat, amelyeken azonban nem képregények voltak megtalálhatóak, hanem egy-egy kép, amelyeken egy kisfiú volt látható különböző helyzetekben.
A szépen megrajzolt képeken persze azért mindig központi helyen megtalálható volt a Cunga Lunga logója is.
Összesen 64 darab különböző képet tudtak összegyűjteni a gyerekek, ami azért nem volt éppen egyszerű feladat. Nekem egyáltalán nem rémlik ez a rágógumi, de ha nektek van emléketek róla, akkor azt osszátok meg kommentben.

És végül, de nem utolsó sorban persze nem maradhatnak ki a rágógumi papírok közül a különböző tetoválásokat tartalmazó papírok sem.
Néhány rágónál előszeretettel raktak a csomagoláson belülre egy-egy vízzel felragasztható műtetoválást. Ezekből a papírokból viszonylag kevés darab maradt fent, mivel akkoriban igazi vagányság volt egy-egy ilyen műtetkót 'felvarrni' magunkra.
Ehhez nem is kellett semmi extra, hiszen csak egy nedves szivacsra volt szükség, amit a papírra nyomtunk bizonyos ideig. Ezen idő alatt a festék feloldódott a papíron és a bőrünkre került. A papír lehúzása után pedig máris volt egy vagány tetoválásunk, ami persze idővel lekopott vagy fürdésnél anyai utasításra lemostuk magunktól :)
Kicsit rontotta az összeképet, hogy általában mesefigurás tetoválásokat kaptunk a rágókkal, de ez akkoriban senkit nem zavart különösebben.

Ezekkel a papír régiségekkel is találkozhattok majd a gyűjtemény bemutatásakor, de amíg személyen nem tudom ezt megejteni, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3517902225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása