Turbo rágó újra
2022. július 14. írta: ToyaHSW

Turbo rágó újra

turbo_1.JPG

Ezúttal egy kicsit nosztalgiázunk, de most szokatlan módon egy olyan dologgal foglalkozom majd amit ismét meglehet vásárolni itthon egyes boltokban.
Ez pedig nem lesz más mint a klasszikus és sokunk gyerekkorát meghatározó Turbo rágó.
Történt a héten, hogy egy kisbolt felé vezetett az utam ahova egy üdítőért tértem be, azonban a fizetésnél a kasszánál megláttam gyerekkorom egyik klasszikusát az ikonikus Turbo rágót.
Rögtön választottam is három különböző darabot és megvásároltam azokat is. A rágók darabja 45 Ft volt, ami szerintem egyáltalán nem számít tragikusan magas összegnek egy kis nosztalgiáért - tudom olcsóbban is meglehet vásárolni az édességet az internet segítségével, de nekem ez most egy impulzus vásárlás volt.

De mi is volt a Turbo rágó, amiért gyerekként annyira odavoltunk. A bemutatáshoz a Wikipédiát hívtam segítségül, ahol nagyon korrekt módon le van írva a Turbo rágóval kapcsolatos minden fontos információ.

A Turbo egy kedvelt rágógumi volt, melyet a törökországi Kent édességgyártó cég állított elő az 1980-as évektől kezdődően egészen 2007-ig. A 80-as és 90-es években a gyerekek egyik kedvenc rágógumifajtája volt Kelet- és Délkelet-Európában köszönhetően annak, hogy mindegyik rágógumi csomagolásán belül volt egy járműről készített, sorszámmal ellátott fotó is, melyeket nagy szeretettel gyűjtöttek. A képek főleg személygépkocsikat, sportkocsikat, motorkerékpárokat ábrázoltak, de volt, amelyiken hajó, repülőgép vagy kerékpár volt látható. A fénykép alatt egy fehér sávban szerepelt a jármű neve, valamint a többségénél a típusa és néhány műszaki adat is angol nyelven.

Több sorozat is készült az évek során, melyek különböző neveken voltak forgalomban: a kezdeti Turbo után később megjelent a Turbo Super, majd a Turbo Classic és végül a Turbo Sport sorozat is.

Amiért mi annyira szerettük gyerekként a Turbo rágó az első sorban az íze volt, míg másod sorban a belül található rágópapírok, amelyeken olyan egzotikus autókat is láthattunk amelyekkel máshol nem nagyon találkozhattunk.
Akkoriban a rágó trafikokban volt megvásárolható, ahova a kamionosok aktív közreműködésének köszönhetően került be hatalmas mennyiségben.

Kíváncsi volt, hogy változott-e bármit is a rágógumi az eltelt évek alatt így rögtön vettem egy sárga, egy zöld és egy kék rágót is. Emlékeim szerint volt még piros színű csomagolású változat is, de az most nekem kimaradt a szórásból.
Ami elsőre feltűnt, hogy én egy kicsit nagyobb rágóra emlékeztem :) Tudom kicsi voltam és a kezem is kisebb volt, de szerintem a Turbo rágó egy kicsit összement az eltelt évek alatt.
Persze ez legyen a legnagyobb gond vele és ha ízre és papírra hasonlít az eredetire, akkor egy kis méretváltozástól el lehet tekinteni.

A papírt kibontva azonnal magával ragadott a nosztalgikus érzés. Már a bontás folyamata is emlékeket idézett fel bennem, amikor gyerekként igyekeztünk úgy lehámozni a papírt, hogy az ne szakadjon el.
Szerencsére a mai rágónál ez sokkal könnyebben ment mint akkoriban.
Belül a papír pontosan ugyanolyan minőségű mint gyerekkoromban és a rágó formája is változatlan maradt. A belső papíron itt is autó található, ami a kibontott darabon egy M3-as BMW volt. A papír vágása is a múltat idézi, de ez nem pozitív élmény, ugyanis akkoriban gyakran szabtál el a papírokat és ez nincs másképp a mai Turbo rágó esetében sem.
A rágó illatára pontosan emlékszem gyerekkoromból és az íze is feldereng azért az emlékeim között. Nos sem az illat, sem az íz nincs meg sajnos.
A rágó íze kifejezetten pocsék, még annyi ideig sem tudtam rágni hogy elmenjen az íze, ami gyerekkoromban kb. 5 perc után bekövetkezett.

Egy próbának érdekes volt a modern Turbo rágó, de nosztalgikus indíttatásból ne mutassátok meg a fiataloknak, mert egy életre megutálják a rágózás ha ezt kipróbálják.
Kerüljétek el messzire ezt a terméket, mert egyszerűen csak egy bazári vackot kaptok a pénzetekért.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5917883261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2022.08.19. 10:10:17

Több adat is volt a kocsikról ,de mikor csatáztunk vele, hogy kié az erősebb csak a "Bejgir Gücü" nél lévő szám számított. Senki se tudta mit jelent pontosan, csak most beírva a Google fordítóba derült ki, hogy lóerő.
süti beállítások módosítása