Famos Háziállatok nyomda
2022. május 14. írta: ToyaHSW

Famos Háziállatok nyomda

haziallatnyomda_1.JPG

Egy újabb régi nyomdát szeretnék bemutatni nektek, ami az előzőekhez hasonlóan szintén az NDK-ban készült a VEB Famos Leipzig gyárában.
A játéknyomdákat különösebben nem kell bemutatni senkinek, mivel a 70-es években szinte minden gyerek játszott ilyen játékokkal. Az összes szocialista országban készítettek nyomdákat a gyerekeknek, de nálunk a hazai változatokon kívül leginkább a Famos által készített változatok terjedtek el.
Mielőtt a nyomda bemutatására sort kerítenék azért néhány szót mindenképpen szeretnék ejteni a Famos cégről is.

1891-ben alapították meg a Leipziger Stempelwaren FAMOS GmbH. céget, aminek fő profilja a különböző nyomdai kellékek, pecsétek, dátum és szöveg bélyegzők, bélyegtartók és más hasonló termékek gyártásából állt. Az 50-es években ez a cég sem kerülhette el az államosítást, így jött létre a VEB Famos Leipzig, aminek a profilja bizonyos fokig bővült is ennek köszönhetően.
A Famos termékei között megjelentek a különböző gyerekeknek készült játékok is, amelyek között nyomdák, vasúti kiegészítők, de még társasjátékok is megtalálhatóak voltak.
A rendszerváltást követően sok más szocialista üzemhez hasonlóan a Famos is lehúzta a rolót 1990-ben. Az újraindulásra elég sokat kellett várni, mivel csak 2003-ban éledt újra a gyártás Famoswerk név alatt Potsdamban. A Famoswerk jelenleg is üzemel és gyerekeknek készítenek játéknyomdákat.

A tematikus nyomdák mindig jelen voltak a Famos kínálatában, akik az autós nyomdáktól kezdve, a játokoknak, a háztartási eszközöknek is készítettek nyomdát. Ebből a sorból pedig nem maradhatott ki a falusi házaknál felfedezhető állatok.
A Nr.512-es segítségével pedig ezeket a háziállatokat lehetett nyomdázni, majd pedig tetszés szerint kiszínezni.

A Famos nyomdák két részből álltak. Az egyik a kemény gumiból készült minta, amit egy fából készült és tökéletes fogást adó tartóra ragasztottak fel a gyártban.
Nyomdánként változó mennyiségű stempli várta a gyerekeket, ami azt jelenti hogy a Háziállatos nyomdában összesen hat darab kisállatot tudtak nyomdázni a gyerekek.
A kínálatban megtalálható volt a liba, a macska, a kakas, a kutya, a malac és a nyuszi is.
A nyomdázáshoz a gyerekek kaptak egy tintapárnát is, amire rá kellett nyomni a kiválasztott stemplit, majd ezt követően egy papírra kellett nyomni azt lehetőleg úgy hogy ne mozduljon el.
A száradást követően a gyerekek ízlés szerint kiszínezhették a kinyomdázott rajzokat.

A nyomda a szokásos papírdobozban kapott helyet. A doboz külsején a nyomdázható figurák láthatóak kiszínezve kék héttér előtt, míg belül a szokásos kartonlapba vágott helyen elhelyezett stemplikkel és tintapárnával találkozhattak a gyerekek.
Összességében egészen jó állapotban maradt meg a nyomda, amin azért látszik hogy valaki szívesen játszott vele. A doboz kicsit kopottas és a tintapárna is elveszett mára, de így is nagyszerű emlékeket idéz fel ez a játék a gyerekkoromból.

Remélem nektek is beugrik néhány kellemes emlék a játéknyomdára pillantva. Természetesen ezt a játékot is igyekszem majd személyesen is megmutatni nektek, de amíg erre nincs lehetőség addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4517831485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása