Casio Game Watch
2022. április 09. írta: ToyaHSW

Casio Game Watch

s-l400.jpg

Ha a 80-as évekről beszélünk, akkor a tömegek számára készített elektromos eszközeiről ismert Casio cégről is mindenképpen érdemes néhány szót ejteni és visszatekinteni a cég különleges termékeire.
A Casio cég számtalan terméke lett rendkívül népszerű a 80-as években. Elég ha csak a szintetizátorokra vagy a kvarcjátékokra gondoltok.
Persze a Casio az órák piacán is jelen volt már akkor is és ontotta magából a különböző kvarcórákat. 
A kvarcórák egyik különleges változata volt a Casio kínálatában a Game Watch sorozat, amelyben egy-egy kvarcjáték is helyet kapott.
Most ezek közül az órák közül mutatok be nektek néhány darabot.
Az idősebbek velem nosztalgiázhatnak, míg a fiatalok rácsodálkozhatnak mivel is múlattuk mi az időt unalmas perceinkben és milyen dolgokkal tudtunk játszani :)

 Vágjunk is rögtön a közepébe és emlékezzünk együtt ezekre a klasszikus órákra.

gz1.jpgKezdésnek a Casio GZ-1-essel indítom a sort, ami a Zoomnzap nevet kapta, de az óra forgalomba volt GF-2 Scramble Fighter néven is. A játékok egyik órán sem voltak túl bonyolultak, így jellemzően két gomb elég volt a kezeléshez.
Itt is így volt, mivel csak annyit kellett tenni hogy a szemből érkező repülőgépek elől kellett kitérni és ha sikerült, akkor le kellett azokat lőni.
A játék egyre gyorsult, de a feladat végig állandó volt.

gs2.jpgA sort a Casio GS-2 és GS-3 jelzéssel is futó Super Slalomer órával folytatom. Ennek lényegében a nevében benne is van a játék lényege.
A feladat itt is annyi volt, hogy jobbra-balra kellett kitérni a sípályán feltűnő riválisok elől, akik egyre sűrűbben és egyre gyorsabban tűntek fel az aprócska képernyőn.

gr3.jpgA Casio GR-3-as egy igazi sci-fi játékot tartalmazott, ami a Moon Fight Robot nevet viselte. 
Itt is csak jobbra-balra kellett menni a játékban főszerepet betöltő robottal, így két gomb elég volt az irányításhoz.
A feladat annyi volt, hogy a pályára behulló bombák között elkapjuk a szintén fentről lehulló robot alkatrészeket. Ha ez sikerült, akkor azzal vissza kellett menni a bázisra és folytathattuk a küldetésünket egy újabb alkatrész elkapásával.
A GR-3-ashoz kísértetiesen hasonlított a GM-5-ös számot viselő Hustle Monira nevet viselő játékos óra.

ge6.jpg

A követkető bemutatkozó óra a GE-6-os jelzést kapó Egg Panic lesz. Az Egg Panic játékelvében hasonlított a többi Game Watch játékra, vagyis itt is ki kellett térni a felénk eső tárgyak elől.
Érdekessége a játéknak, hogy a két gomb együttes megnyomásával lehetőségünk volt lelőni a felénk repülő sárkányokat is.
Érdekes játék volt, amivel azért elég jól el lehetett lenni az óraközi szünetekben.
A GH-17-es számú Space Hero játékot tartalmazó óra csak grafikájában tért el az Egg Panictól, így nem szentelek neki külön bemutatót.

gr5.jpgMost néhány érdekesebb órát összevontam, mivel csak nagyon kicsit tértek el egymástól.
Így került egy csoportba a GR-5, a GA-7, a GC-7 és GC-8, a GD-8 és GD9. valamint a GR-15-ös.
Ezekben a játékokban vagy autóval, vagy pedig űrhajóval kellett kerülgetnünk az ellenfeleket. A játék elvében nagyon hasonlított a síelős játékot tartalmazó órára, de hát érhető módon a Casio megpróbálta a legtöbbet kihozni a legolcsóbban ezekből az órákból.

gg9.jpg

A leendő Game Watch tulajdonos sportjátékra vágyott, akkor is tudott magának megfelelő órát választani.
A kínálatban a futball, a golf és a surf kipróbálására is lehetőség nyílt akár több változatban is. Ezek az órák a GG-9, GS-11, GS-12 és a GS-20 számokat kapták.
Érdekesek voltak ezek a játékok is, de szerintem az autóverseny vagy az űrhajós játékokat tartalmazó órákkal azért nem vehették fel a versenyt.

gj9.jpgA mai bemutató utolsó két darabja szintén nagyon hasonlított egymásra. Az egyik a GM-8-as számot viselő Hungry Mouse, míg a másik a GJ-9-es számot viselő Jungle Star volt.
A feladat itt is viszonylag egyszerű volt.  A képernyő alsó részén felénk közelítő ellenségeket kellett a lehető legügyesebben átugrani.
Igazi idegtépő játék volt, ami néha szándékosan olyan sűrűn adta be az ellenfeleket, hogy esély sem volt a győzelemre.

Ezzel végére is értem a bemutatónak. Persze a Casio készített még ezeken kívül is olyan órákat amelyekben játékok voltak megtalálhatóak, de azok külsőben eltértek egy kicsit a Game Watch sorozattól.
Ezeket az órákat még manapság is megvásárolhatjátok a különböző nagy nyugati aukciós oldalakon. Szóval ha szívesen raknátok el emlékbe egy ilyen órát magatoknak, akkor mindenképpen nézelődjetek és csapjatok le a kedvező ajánlatokra!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2817797663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2022.04.11. 13:47:52

A mi felső tagozatos osztályunkba egy gazdag gyereknek olyan számológépes Casio órája volt, amin a megfelelő billentyű kombinációval el lehetett indítani egy űrhajós játékot. Nem is tudta hogy rajta van (nem volt magyar nyelvű leírás), véletlenül indította el matek órán.
süti beállítások módosítása