Szovjet műanyag teherautó
2021. december 23. írta: ToyaHSW

Szovjet műanyag teherautó

suteherauto_1.JPG

Néhány hónapja kaptam egy komolyabb méretű játékcsomagot, amelyből már néhány darabot láthattatok. A tipikusan szovjet játékokat tartalmazó csomagból most egy újabb darabot túrtam elő nektek és a mai napon ezt ismerhetitek meg.
A szovjet játékgyártásban nagy hagyománya volt a másolásnak. Lemásolták a nyugati, de nem ritkán a kelet-európai játékokat is és saját név alatt némileg átdolgozva árusították az országon belül azokat.
Erre a legékesebb példa a MB Games játékok, amelyek közül a Big Trak és a Simon sem kerülhette el a sorsát.

Persze azért a jóval egyszerűbb játékok is idővel megérkeztek a szovjet játékboltok polcaira és talán nem véletlenül kísértetiesen hasonlítottak a népszerű külföldi játékokra.
A ma bemutatásra kerülő műanyag teherautó és eléggé hasonlít a Tonka egyik népszerű teherautójára és szerintem ez nem a véletlen műve.
A játék teljes egészében műanyagból készült, ami sokkal egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban volt előállítható mint a Tonka által annyira kedvelt lemez. Persze a műanyag legnagyobb hátránya a tartósság volt, amitől a ma bemutatásra kerülő teherautó is szenved.
Méreteit tekintve egy kb. 10 cm hosszú, 5 cm széles és 6 cm magas billenőplatós teherautót kaptak a gyerekek, ami egy rendkívül egyszerű gurítható teherautó volt.
A színekkel igyekeztek játszani és erre a műanyag lehetőséget is biztosított. Az alváz fehér lett, a fülke sárga fehér és piros betétekkel, míg a billenthető plató kék színt kapott.

Bár a hasonlóság letagadhatatlan a Tonka játékával, azért néhány részen igyekeztek változtatni a külsőn. Ennek a változtatásnak köszönhetően az oldalsó ablakok kisebbek lettek és az ajtók vonalai és a kilincsek is jelölve lettek a műanyagon.
A fülkén a hűtőrács fehér és a fülke belső részével egy anyagból lett kialakítva. A lámpák és az azt körülfogó keretek valamint a homlokfal pedig piros színt kapott.
Ahogy az előző mondatomból tudhatjátok a belső rész is el lett készítve. Bár az egész belső fehér színű, de azért látszanak az ülések és a kormány is.
A fülkének van ablaka is és talán itt a legnagyobb a hasonlóság a Tonka játékához.
A billenőplató formája tökéletes és két aprócska műanyag fül rögzítette eredetileg az alvázhoz. Itt nem véletlen a múltidő, ugyanis a műanyag játékokra jellemzően ez az aprócska műanyag fül letört az anyag elöregedésének köszönhetően.
Az alvázba egyszerű bepattintásos módszerrel vannak rögzítve a kerekek tengelyei, amelyek végén egy-egy műanyagból készült kerék található. Itt is igyekeztek ügyelni a részletekre, ugyanis a gumi fekete, míg a felni fehér színt kapott.

Összességében egy egészen jól kidolgozott teherautót kaptak a szovjet gyerekek, amivel egyaránt lehetett szabadban és a lakásban is játszani.
A teherautó nagyszerűen gurul, így tényleg élmény lehetett akkoriban játszani vele.

Remélem lesz lehetőségem, hogy személyesen is megmutassam nektek ezt a gyöngyszemet, addig azonban jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3116791860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.12.26. 16:46:18

Szerintem gyerekszemmel nézve ez egy egészen pofás kis játék. Örülni tudtam volna neki.

Egyébként azt hiszem, rátaláltam a Tonka ehhez hasonlító teherautójára, de nem mondhatnám, hogy olyan feltűnő a hasonlatosság. Ez csak egy műanyag teherautó, túl sok variációs lehetőség nincs sem a szerkezetben, sem a színekben. Ahogy a posztból is kiderült, a szovjet változat kicsit kidolgozottabb. :-)

Gukker 2021.12.27. 03:15:51

"a műanyag legnagyobb hátránya a tartósság volt"
Mármint inkább a tartósság _hiánya_ :)

kewcheg 2021.12.27. 12:14:14

Már-már csehszlovák minőség....:)
süti beállítások módosítása