A világ legveszélyesebb játékai
2021. október 14. írta: ToyaHSW

A világ legveszélyesebb játékai

A gyerekkorotokból egészen biztosan Ti is emlékeztek veszélyes játékokra, amelyek nagyon könnyen okozhattak sérülést nekünk gyerekeknek.
Manapság már ha valamit le lehet nyelni vagy kicsit megvághatja egy gyerek vele a kezét, akkor már visszahívják a boltok polcairól, hogy elkerüljék a komolyabb pereket és a vásárlók elvesztését.
Az 50-es, 60-as években azonban még egészen más világ volt. Akkoriban még tényleg készültek olyan játékok, amelyek valóban veszélyt jelentettek és nem feltétlenül csak a gyerekekre.

Néhány ilyen játékot gyűjtöttek össze nektek és ezek nagyobbik része valóban egészen rémisztő.

Tartsatok velem ezúttal is! De most a régi játékok veszélyes világába utazunk el :)

bildejpeg-32541f05f0d60a1c_1.jpeg

A Gilbert cég igazán veszélyes játékairól vált ismerté. A régi játékaik manapság már a gyűjtők keresett és kedvelt darabjai.
A képen látható Atomic Energy Lab elkészítésére azonban nem tudom mi vitte rá a céget.  Az 50-es, 60-as években az atomra még úgy tekintettek mint a legnagyobb barátunkra, ami megváltoztatja majd a világot. A Gilbert ötlete az volt, hogy az atomot meg kell ismerniük a gyerekeknek is.
Így készült el az uránt és radiumot is tartalmazó Atomic Energy Lab készlet. 
A kézikönyv több esetben is szárazjeges hűtést javasolt a leírásokban, de ahhoz kesztyűt nem mellékeltek. Így az esetleges sugárfertőzés mellett a gyerekeknek még a fagyás veszélyével is szembe kellett nézni a játék során.
A problémák elkerülése végett a Gilbert egy mini Geiger számlálót is adott a játékhoz, amivel a gyerekek a játék során vagy után tudták figyelni magukon és környezetükön a sugárzást.
Nem véletlenül tartják ezt a játékot a világ legveszélyesebb játékának.

unnamed_1.jpg

Természetesen a képen látható Glass Blowing játékot is  a Gilbert készítette. Ha a gyerekeket kicsit is vonzotta az üvegfúvás művészete, akkor a cég erre is lehetőséget biztosított.
A Glass Blowing készlet segítségével ebbe a nagyon különleges és rendkívül veszélyes szakmába tekinthettek be a gyerekek.
Nem kell mondanom, hogy ehhez micsoda hőre volt szükség (kb.1700 °C), ami elég komoly veszély volt a gyerekek és a környezet számára is.

1940s_gilbert_chemistry_set_04.jpg

A képen a Chemistry készletet láthatjátok, amit szinte természetes módon szintén a Gilbert készített. Általában más gyártók is készítettek hasonló kémiai játékokat, de az összeállítás során igyekeztek arra figyelmet fordítani, hogy kevésbé veszélyes anyagok kapjanak helyet a készletben.
A Gilbert úgy volt vele, hogy a gyerekek tudják meg hogy a kémia nem csak játék. Ennek köszönhetően néhány potenciálisan halálos és robbanásveszélyes vegyület is helyet kapott az 56 vegyületből álló készletben.
A gyerekek megtanulhattak a kézikönyv segítségével puskaport készíteni, innentől pedig nem volt nehéz az arányokat megváltoztatni...

95450.jpg

A Gilbert úgy lehetett vele, hogy a gyerekek tanuljanak meg mindent ami veszélyes. A szintén nem veszélytelennek számító ólomöntést is gyakorolhatták a cég egyik játékának segítségével.
Most azon gyorsan lépjünk túl, hogy az ólom mennyi barátságos anyag, de olvadt állapotban még veszélyesebb. Különösen igaz ez a gyerekek esetében, akik valószínűleg égési sérüléseknek köszönhetően tanulták meg, hogy az olvadt fém nem játékszer - ha már erre a Gilbert cég magától nem jött rá.

h4371-l40622783.jpg

Ne csak a Gilbert cég játékait osszam meg veletek. Szintén rendkívül veszélyes játéknak számított az Austin Magic Pistol.
Ez a játék is magában hordozta a komoly baleset lehetőségét minden egyes lövésnél.
A műanyag lőszerrel működő játékban nem rugóval biztosították a lövedék távozását, hanem egy vízzel töltött tartályba kellett betölteni a 'mágikus kristályt', ami kalcium-karbid volt. A kalcium-karbid folyadékkal érintkezve rendkívül veszélyes anyaggá vált és ennek segítségével repült ki a lövedék a csőből valódi lángcsóva kiséretében.
Egyes információk szerint a lövedék akár 80 méterre is elrepült, ebből pedig könnyen kikövetkeztethetitek hogy milyen könnyen okozott sérülést a lövedék, de erre akár maga a pisztoly is képes volt.

Remélem érdekesnek találtátok ezt az öt igazán veszélyes játékot. Valószínűleg hamarosan még újabb öt hasonlóan veszélyes játékot mutatok majd nektek.
Kövessétek addig is figyelemmel a blogot!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3016721552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2021.10.15. 12:39:01

tetszett a cikk, nagyon klafa.

Privateer 2021.10.15. 13:12:58

Jó cikk, de tele van üvöltő helyesíráshibákkal. Magyartalan mondatokkal. Javítsd kérlek, ha lehetséges.

"az ólom mennyi barátságos anyag"

bref 2021.10.15. 15:22:53

Kedves poszter!
Ha ugyanarról a Gilbert Chemistry-ről van szó, amit forgalmaztak, akkor kérlek nézd végig, hogy ezek közül melyik az ami olyan baromi veszélyes (feltéve, hogy nem eszi meg valaki, de akkor a konyhasó is veszélyes...)
Equipment

vials of dry chemicals
metal wires, such as copper, nickel or zinc
metal filings, such as iron
graphite rods
a balance and weights
a measuring cylinder
a thermometer
a magnifying glass
pipettes
beakers, retorts, flasks, test tubes, U-tubes or other reaction vessels
cork stoppers
watch glasses
glass and rubber tubing
test tube holders, retort stands and clamps
an alcohol burner or other heat source
a filter funnel and filter paper
universal indicator paper or litmus paper
safety goggles
an instruction manual

Chemicals

Aluminium ammonium sulfate
Aluminium sulfate
Ammonium chloride
Borax
Calcium chloride
Calcium hydroxide
Calcium oxide
Calcium oxychloride
Calcium sulfate
Cobalt chloride
Cupric chloride
Copper sulfate
Ferric ammonium sulfate
Ferrous sulfate
Gum arabic
Magnesium ribbon
Magnesium chloride
Magnesium sulfate
Manganese sulfate
Phenolphthalein
Potassium chloride
Potassium iodide
Potassium permanganate
Potassium sulfate
Powdered charcoal
Powdered iron
Sodium bisulfate
Sodium bisulfite
Sodium carbonate
Sodium ferrocyanide
Sodium silicate
Sodium thiosulfate
Strontium chloride
Sulfur
Tannic acid
Tartaric acid
Zinc sulfate

The experiments described in the instruction manual typically require a number of chemicals not shipped with the chemistry set, because they are common household chemicals:

Acetic acid (in vinegar)
Ammonium carbonate ("baker's ammonia" or "salts of hartshorn")
Citric acid (in lemons)
Ethanol (in denatured alcohol)
Sodium bicarbonate (baking soda)
Sodium chloride ("table salt")

Azt írod:
" néhány potenciálisan halálos és robbanásveszélyes vegyület is helyet kapott az 56 vegyületből álló készletben.
A gyerekek megtanulhattak a kézikönyv segítségével puskaport készíteni, innentől pedig nem volt nehéz az arányokat megváltoztatni..."
Ez marhaság. A vegyszerek között nem volt sem nátrium-nitrát, sem kálium-nitrát, amelyek valamelyike szükséges a puskapor (v.ö.fekete lőpor) készítéséhez. Oxidáló anyag a kálium-permanganát (hipermangán) volt. Ha az oxidáns és az oxidálandó anyagok arányát az optimálishoz képest megváltoztatják, akkor semmiképpen nem kapunk veszélyesebb anyagot.
A készletben levő anyagok közt potenciálisan robbanásveszélyes vegyület nem volt. Mérgező volt, pl. a réz-szulfát , vagy a bórax, de nyilván nem arra készítették ezt a "játékot", hogy bármit is megegyenek, megigyanak belőle.
(mellesleg akkoriban a rézgálicot vagy a bóraxot kimérve is lehetett kapni háztartási boltban)
Feltételezem, hogy a készletet bizonyos kémiai ismeretekkel rendelkező iskolásoknak készítették, nem 5-6 éves gyerkőcöknek.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2021.10.15. 16:00:55

Ólmot minden játékkészlet nélkül is öntöttünk gyerekkorunkban, 12-13 évesen. Nem is az volt a gáz, hanem amikor áttettem a tűz egyik oldaláról a másikra a Na-permanganát - Al por keveréket, és megbillent a kezem. De a váci kórházban bekötöztek. :-)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.10.15. 17:00:05

Hát a gyerekek mai vattába csomagolásához képest ezek a játékok tényleg egy teljesen más világ. De a régi filmekben itt-ott előforduló utalások szerint a szülők kimondottan örültek, ha a gyerek érdeklődőnek mutatkozott a tudományok iránt. Ezek a játékok nyilván egy valós igényt elégítettek ki akkoriban. (Eszembe jutott idevágó életképként a "Fiúk! Termesszetek óriásgombát saját pincétekben!", a múlt héten olvastam.)

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.10.15. 19:07:38

Kedves Poszter!

Ezt miért írta?
"
A kalcium-karbid folyadékkal érintkezve rendkívül veszélyes anyaggá vált és ennek segítségével repült ki a lövedék a csőből valódi lángcsóva kiséretében.
"
A kalcium karbid szabad forgalmú anyag, meg lehet venni.
A "veszélyes" anyag amivé válik az acetilén gáz, ezt mindenki tudja, benne van a gimis kémia könyvben. Egyszerűen nem értem miért kell ilyen homályos fogalmazással misztifikálni a kémiát. Talán clickbait?
A youtube tele van mulatozó hollandokkal és dánokkal, akik mindenféle tejeskannával és mindennel amivel durrantani lehet karbid-ágyúznak nagy népünnepély közepette.

kewcheg 2021.10.15. 22:01:05

Négyszáz évvel ezelőtt meg a magyar gyerekek levágott török fejekkel labdáztak, amit az apukájuk úgy hozott nekik, mint ahogy ma egy gördeszkát vagy focilabdát....az se vót baj, ha kicsit már büdös....

Motorogre 2021.10.16. 10:43:15

Hatásvadász poszt, de csúsztatásokkal. A játékok nem <10 éves kicsiknek készültek, és szülői felügyelettel igen sok hasznos ismeretet adtak a felsőtagozatos (esetleg gimis) gyerekeknek. Lásd előző kommentek is.

Bizony, én is karbidra köptem hogy durranjon, szüleimmel öntöttem ólmot, gyertya-hajtású papír léggömböt reptettünk - sose lett baj, nem gyulladt fel a tarló se. Ezek felkeltik a gyerek természet-tudományos érdeklődését ...amit egész életében jól hasznosít, mégha nem is mérnök lesz belőle.
süti beállítások módosítása