Donald rágógumi papírok
2021. július 30. írta: ToyaHSW

Donald rágógumi papírok

donald-rago-2.jpg

Aki a 70-es években volt gyerek annak nem kell különösebben bemutatni a klasszikus Donald rágógumit. A Donald rágó jóval a Turbo előtt jelen volt már hazánkban és lényegében mindenhol meglehetett vásárolni.
A rágógumit a kanadai alapítású, de amúgy holland Maple Leaf gyártotta hatalmas sikerrel még a 90-es években is.
A Donald rágók formájukat tekintve leginkább a Turbo rágóra hasonlítottak és ízben és belső tartalomban sem sokban tért el egymástól a Kent és a Maple Leaf gyártmánya.

Mivel mindenkinek legalább van egy kellemes emléke ezekről a régi rágógumikról, így persze hogy mindenki nosztalgiával gondol vissza ezekre a termékekre.
A Donald rágó egy kis nyugatot csempészett be a szocialista hétköznapokba és akkoriban felüdülésnek számított a golyórágókhoz szokott állkapcsunknak.

Ahogy említettem ez a kis nyugati csoda nagyon hasonlított a korszak másik legendájára a Turbo rágóra. Bár a Turbo méretben egy kicsit nagyobb volt, de ízre és belső tartalomban is csak apró eltérések voltak.
A Donald rágók legérdekesebb része a belül található papír volt, amin aprócska képregények kaptak helyet a gyerekek kedvenc mesefiguráival.
Az apró színes papírlapokon megtalálható volt Miki egér, Donald kacsa, de Goofyval és Plutóval is lehetett találkozni a képregényekben.
Mivel a rágógumikban más-más képregényt találhattunk így sokan a gyűjtéssel is elkezdtek foglalkozni. Persze mivel nagyon sok rágóban azonos képregények voltak megtalálhatóak, így akár a cserélgetésre is lehetőség nyílott.
Az évek múlásával kiöregedtünk a rágópapír gyűjtéséből és ebben annak is szerepe volt, hogy a Donald rágó gyártását is megszüntették.
Összesen 100 vagy 101 különböző kis lapocskát lehetett összegyűjteni, ami elég komoly feladat volt akkoriban is, ma pedig már szinte lehetetlen küldetésnek számít.
Azért a nosztalgia jegyében én most beszereztem a Turbo rágós képek mellé egy adaggal a Donaldos képregényekből is, amit majd a múzeumban láthattok bekeretezve Ti is.

Amíg azonban nem tudom nektek megmutatni személyesen, addig fotókon igyekszem megosztani veletek gyerekkorunk ezen emlékeit.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8416643824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2021.08.03. 23:42:43

A Donald rágó megvan ('69-es 'gyerek'), de a Turbo-ról nem ugrik be semmi...fura.

csehlencse 2021.08.14. 15:12:05

104 féle volt. Egy kis segítség, ha valaki tudni szeretné, mi hiányzik még a gyűjteményéből :)

wrappers.ru/?act=coll&acm=coll&id=3&p=1
süti beállítások módosítása