Ceruzahegyezők a 70-es évekből 11.rész
2021. június 01. írta: ToyaHSW

Ceruzahegyezők a 70-es évekből 11.rész

hegyezo11_1.JPG

Ha kedd, akkor az utóbbi hónapokban szokásos ceruzahegyezők következnek. A gyűjtemény bőséges, így még egy darabig találkozhattok az oldalon ilyen bejegyzésekkel.
A ceruzahegyezők a 70-es, 80-as években voltak a legnépszerűbbek, amikor minden diák tolltartójában megtalálható kelléknek számítottak. Általában a legegyszerűbb változatokat használtuk, de ha valaki egy kicsit többre, jobbra, egyedibbre vágyott akkor a trafikokban és a papírboltokban beszerezhette a neki leginkább tetsző hegyezőt is.
A műanyagok előretörésével a formák és a színek rendkívül változatosak lettek.
A mai napon ismét öt igazán érdekes hegyezőt hoztam nektek, így érdemes lesz ezúttal is velem nosztalgiáznotok.

Vágjunk is rögtön a közepébe!

Kezdjük a hangszereknél. A mai napon ezek közül rögtön kettő darabot is mutatok nektek. Az egyik hangszer Csehszlovákiában, míg a másikat Kínában gyártották.
A Csehszlovákiában készült zöld színű hegyező formája egy gitárt igyekszik felidézni, amelyben egy akkori kedvenc fotója is helyet kapott - remélem lesz olyan köztetek, aki megmondja hogy ki látható a fotón.
A hangszer, amúgy kicsit elnagyolt formájú, de azért a gitár felismerhető. A hangszer hátsó oldalán kapott helyet a hegyező, ami szabadon van így a faforgácsot érdemes volt akkoriban papírra gyűjteni a használat során.

A másik hangszer egy hegedű. Elég nehéz volt első felismerni és egy ideig ingadoztam a cselló irányába, de aztán észrevettük rajta az álltámaszt és ez eldöntötte a kérdést.
Ez a hangszer egy kicsit jobban ki lett dolgozva mint a gitár, így itt a húrok, a feszítőkulcsok és minden apró részlet látszik és a hangszer teljes egészében ki lett alakítva. A ceruzát a hangszer álltámasz felőli végébe kellett bedugni, míg a forgács a hátlapon található nyitott részen keresztül távozott a hangszer formájú hegyezőből.

A harmadik bemutatásra kerülő hegyező valószínűleg a srácok körében volt népszerűbb, lévén hogy a formája egy üzemanyagos kannát idézi fel.
A kannán minden részlet tökéletesen ki lett dolgozva. A fogantyú, a kiöntő, de még a kannák oldalán látható minta is megtalálható a műanyag hegyezőn. A ceruzát a kanna alsó részébe kellett bedugni és mivel ez egy zárt hegyező volt, így az alsó rész leszedését követően lehetett kiüríteni az összegyűlt forgácsot.

Egy újabb érdekes és szépen kidolgozott hegyezővel folytatom a sort, ami egy házat formáz. A múlt héten már mutattam nektek ház formájú hegyezőt, de ez klasszisokkal szebben lett kidolgozva - igaz ez nagyrészt a matricázásnak köszönhető.
A házikón van kémény, a tető is cserép mintás matricát kapott, míg az oldalfalakra ajtót és ablakokat tartalmazó matricák kerültek. A ceruzát a házikó oldalába kellett betenni a hegyezéshez, míg a forgácsot a tető leemelését követően lehetett kiborítani a hegyezőből.

A sort pedig egy kicsit más fajta házikóval zárom ezúttal, mivel most egy kutyaház formájú hegyezőt mutatok nektek.
Az aprócska házikó rendkívül egyszerűen kidolgozott. Az oldalak és a tető úgy lett kialakítva mintha valóban fából építették volna a kutyaházat és az egyetlen díszítés rajta Snoopy a házikó tetején. A hegyező elején kellett a ceruzát behelyezni és mivel a ház alsó része nem zárt így a forgács egyszerűen kihullott a hegyezés során.

Remélem kellően érdekesnek és különlegesnek találtátok a mai felhozatalt is és velem tartotok a jövő héten is, amikor újabb öt ceruzahegyezőt mutatok nektek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4916579350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása