Star Wars és a játékok
2021. március 22. írta: ToyaHSW

Star Wars és a játékok

Ha már a Star Trek világával ennyit foglalkoztam, akkor nem mehetek el szó nélkül a Star Wars sorozat mellett sem, amihez szintén készültek érdekes és különleges játékok.
Ezúttal az eredeti trilógiára szentelek figyelmet, amihez mára egészen drágán megvásárolható játékok készültek egykoron.
Tartsatok velem ma is egy játékokkal teli messzi-messzi galaxisba!

landspeeder.jpg

3ecf213f-a307-4326-b9aa-33cd18baeb3c_1_cf91cce43e5b066b4f47557f54feeb65.jpegA Star Wars világában nagyon fontos szerep jutott a különböző járműveknek. Ezek közül elég sok elkészült távirányítós változatban is. Különösen népszerűek lettek a különböző RC irányítással rendelkező játékok, de a hangvezérléses irányítású játékok is bőven megtalálhatóak voltak a boltok polcain.
Az eredeti trilógiában szerencsére számtalan olyan jármű volt, amelyeknek el lehetett készíteni az egyszerű gurulós változatát, így a játékgyártóknak csak a megfelelő kidolgozásra kellett figyelmet fordítani.
81_qjkfcqml_ac_sy450.jpgA képeken látható játékok lényegében valamilyen szinten azonosak is, de ez csak a gyártók költségcsökkentésre való törekvésének volt köszönhető.
Az akkoriban 10-20 dollárért megvásárolható játékok ára mára a százszorosára növekedett, így nem ritka hogy egy-egy szebb, eredeti dobozos darabért 1000-1200 dollárt is elkérnek az eladók.

jawa_sandcrawler.jpg

Az egyszerűbb járműveken kívül sokkal bonyolultabb és összetettebb darabok is készültek Star Wars témában, amelyek ára akkoriban egy kategóriával feljebb estek mint az előbb bemutatott játékoké.
atat.jpgIlyen volt többek között az AT-AT, a Millennium Falcon űrhajó amibe akár figurákat is el lehetett helyezni vagy az egyik legérdekesebbnek számító Star Wars játék az RC irányítású Jawa Sandcrawler is.
Ezekért a játékokért a gyűjtők manapság komoly pénzeket szurkolnak le a különböző aukciós oldalakon, ami nem véletlen hiszen szépen és aprólékosan kidolgozott, működőképes játékok voltak ezek.
Sajnos itthon valószínűleg egyikbe sem botlunk majd bele a most bemutatott játékoknak, de a szebb darabokért bizony 3000-3200 dollárt is elkérnek a gyűjtőktől.

header.jpg

Persze aki a társasjátékokat szerette azoknak is megvolt a választék amiből kitudta választani az ízlésének megfelelőt. A Star Wars sorozat eredeti trilógiájához számtalan táblás játék készült.
Ezek között megtalálhatóak voltak a különböző űrben játszódó társasok, de a Hoth bolygón, az Endoron is kalandozhattunk, de akár a Halálcsillag elpusztítására vagy egy Yodával vagy R2D2-val történő kalandozásra is lehetőségük nyílt a szerencsés gyerekeknek.

cloud_city.jpg

Ha Star Wars játékokról van szó, akkor nem maradhatnak ki a játékhoz készült különböző figurák sem a felsorolásból és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítések sem.
Ahogy a figurák között, úgy a hozzájuk készült kiegészítések területén is egészen elképesztő választék várta az érdeklődő gyerekeket. Ilyen volt többek között a Cloud City Playset is. Ennek a játéknak az érdekessége, hogy alapból tartoztak hozzá figurák, valamint hogy a kor játékaival ellentétben nem műanyagból hanem pozdorjából készültek a fontosabb részek.

star-wars-vintage-kenner-figures.png

És akkor az elmaradhatatlan figurákat sem hagyhatom ki a sorból. Ezek közül a legkülönlegesebb darabokat és a legnagyobb mennyiségben eladott és legyártott figurákat a Kennernek köszönhetjük, amelyeket még mind a mai napig nagyon sokan gyűjtenek.
Persze más gyártóktól is kerültek ki Star Wars figurák legálisan és illegálisan is. Ezeknek az értéke sok esetben manapság meghaladja egy-egy szép állapotban megmaradt Kenner figura értékét is. Nem hiába érdekes ez a régi játékok világa :)

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2016472460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása