Star Trek és a játékok
2021. március 08. írta: ToyaHSW

Star Trek és a játékok

Az alapötlet amit egy hete mutattam be nektek a Space 1999 sorozattal és a hozzá kapcsolódó játékokkal az marad, csak mindössze a sorozat változik.
Ezúttal is maradunk a sci-fi vonalon, de most az amerikai Star Trek sorozattal és a hozzá készült játékok közül mutatok be nektek érdekes darabokat. A Star Trek sorozatot már magában is elég nehéz összefoglalni, hiszen annyi része van, hogy felsorolni is nehéz lenne (Original Series, The Next Generation, Voyager, DS9, Enterprise, Discovery, Picard, stb...)

Ebben a részben az első, manapság már Original Serier néven ismert sorozathoz készített játékokkal szeretnék foglalkozni és azok közül bemutatni nektek néhány érdekesebb darabot.

Tartsatok velem a régi játékok világába ezúttal is!

remco-1976-star-trek-csf-vertibird_1_9ea6bae844ba4231eb13256bf1552ff2.jpg

original.jpgHa Star Trek, akkor nem maradhatunk űrhajó nélkül. A U.S.S. Enterprise a sorozat nézői számára nem ismeretlen. Erről az űrhajóról számtalan játékot, makettet és modellt is készítettek.
Ami nekem nagyon megtetszett az a helikopterállomáshoz vagy a PIKO által gyártott helikopteres játékhoz rendkívül hasonló űrhajós játék. Az elemes játékban távirányítóval kell irányítani a körbe-körbe repülő űrhajót, ahol karok segítségével a magasságot és a sebességet lehetett állítani.
A CSF Contolled Space Flightra akár most is rátalálhattok a külföldi aukciós oldalakon, így akár meg is tudjátok rendelni ezt a klasszikus játékot jobb és rosszabb állapotban is.

64e20b3e9be1562d9abef0bbe41e852b.jpg

A sorozat nézői számára nem lesz ismeretlen a Phaser, a Communicator vagy a Tricorder kifejezés. Ezek a Star Trek szereplőinek elengedhetetlen kellékei. Fegyver, az elemzésre és a kommunikációhoz kifejlesztett eszköz is megmozgatta a gyártók fantáziáját, így számtalan kiszerelésben és változatban volt elérhető ez a televíziós kellék.
A képen látható Remco által gyártott változathoz még egy öv is tartozott, amire mindent szépen fel is lehetett csatolni.

img_4160_3.jpg

s-l1600_4.jpgA kommunikáció nagyon fontos volt a Star Trekben. Ehhez az űrhajón és a sorozat szereplőinél is megtalálhatóak voltak a megfelelő eszközök.
A játékgyártók persze ezeket az eszközöket is igyekeztek elérhetővé tenni a gyerekek számára, így készültek asztali és kézi (vezetékkel összekötött) kommunikátorok is. Ezek többségében megfeleltek az itthon is ismert játéktelefonoknak, de formájukkal mindenképpen a Star Trek világát idézték vissza.

unnamed.jpg

s-l1600_6.jpgA filmek és TV sorozatok világához hozzátartoznak a figurák és az azokhoz készült különböző tartozékok is. A Star Trek világában is számtalan ilyen játék készült.
Készültek figurák kiegészítéssel, de külön is megvásárolhatóak voltak az egyes babák és a különböző kiegészítések. Ezeket a klasszikus figurákat általában a MEGO gyártotta és gyártja mind a mai napig, de persze az első szériás darabokért már komolyabb összegeket kérnek különösen ha bontatlanul maradtak meg azok.

71kammxb8rl_ac_sl1429.jpg

0heta-1453325299-122-lists-board_trek.jpgA Space 1999-hez hasonlóan a Star Trek Original Series sem maradhatott társasjátékok nélkül. Készültek különböző játékok a sorozathoz és az azt kiegészítő mozifilmekhez is.
A játékok között megtalálhatóak voltak a viszonylag egyszerű dobókockás játékok, de nem kellett nélkülözni a jóval összetettebb stratégiai érzéket is igénylő feladatok teljesítésével kiegészített társasjátékokat sem a sorozat kedvelőinek.

s-l1600_8.jpg

Jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy egy ennyire előre mutató sorozathoz nem készültek-e elektromos játékgépek. Nos, készültek bár elég kis számban.
A MEGO megpróbálkozott egy félig elektromos, félig mechanikus játékgéppel a Star Trek Phaser Battle nevű játékkal, de a bonyolultsága és az összetettsége és ennek köszönhetően az ára kicsit visszariasztotta a szülőket.
A játékgép nem is igazán lett sikeres, ráadásul viszonylag kevés darab maradt meg ebből a gépből. Ízelítőnek megmutatom nektek a játékot, 
A játékban a botkormány és az annak végén található tűzgomb segítségével kellett megsemmisíteni a képernyőn feltűnő piros ellenségeket. A játéknak volt hangja, fény effektek is tartoztak hozzá és mindezt 1976-ban (!).
Manapság egy szebb állapotban megmaradt működőképes darabért már komolyabb összegeket kérnek.

Ennyi volt a Star Trek Original Series játékválogatás. Nem kell aggódnotok a rovat nem tűnik el és hamarosan újabb sorozatokhoz vagy filmekhez kapcsolódó válogatással jelentkezem majd.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1616452184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása