Alfa Holdbázis és a játékok
2021. március 01. írta: ToyaHSW

Alfa Holdbázis és a játékok

Az én gyerekkoromban a Magyar Televízió műsorán hetente egyszer lehetett találkozni egy fantasztikus sorozattal, aminek a magyar címe Alfa Holdbázis volt.
Az eredeti nevén Space 1999 címet viselő sorozat összesen két évadot élt meg, azonban a sikere elvitathatatlan volt és a gyerekek szívét is meghódította.

A sorozat története egy űrutazásos kaland volt, ami azzal indult, hogy a hold egy robbanás következtében kiszakadt a világűrbe és a rajta található bázis személyzetével együtt kalandos utazásba kezd a világegyetemben.
A sorozatban volt diplomáciai konfliktus, harc, űrhajós jelenetek és minden egyéb amihez az akkori technika lehetőséget biztosított. Talán leginkább a Star Trekhez lehetett volna hasonlítani akkoriban a Space 1999-et, ha ismertük volna itthon a Star Trek sorozatot :)

Hogy milyen is volt az Alfa Holdbázis azt megtudhatjátok, ha a következő videót elindítjátok. Azt javaslom akinek kimaradt az életéből ez a sorozat az pótolja be ezt a mulasztást. Mai szemmel kicsit mulatságos, de azért mégis kellően érdekes.

Ahogy az előbb már említettem természetesen a játékgyártók is felültek a sikervonatra, hiszen melyik fiú ne szeretett volna John Koenig parancsnok vagy Alan Carter főpilóta bőrébe bújni és az Eagle űrhajó kormánya mögött hőstetteteket végrehajtani.
A Space 1999 játékok területén pedig igen széles választék várta a gyerekeket a játékboltokban. Most ezek közül mutatok be nektek néhány darabot.

0696a78a57ad94acc75a9a4daedac8d6.jpg

Az Alfa Holdbázis egyik legjellegzetesebb tárgyának az űrhajó számított. Az Eagle névre keresztelt hajó számtalan változatban és színben szerepelt a sorozatban, amit a játékgyártók ki is használtak és ennek megfelelően készítették épített és összerakható változatokban is több színben.
Ezek az Eagle űrhajók ma már keresett régiségnek és különlegességnek számítanak, de azért nem beszerezhetetlen játékok. Készített ilyen űrhajókat az MCP, az Airfix, az Aoshima, de még a Mattel is.

mattel-space-1999-action-figures-9inch1.jpg

Ha sorozatról van szó, akkor nem maradhatnak el az akciófigurák sem. Ezekből is számtalan változat készült, amelyek közül a Mattel figurái sikerültek a legélethűbbre. Ezekben a figurákban tényleg fel lehetett ismerni a sorozat szereplőit.
Persze más gyártók is készítettek ilyen figurákat, amelyeket mind a mai napig be lehet szerezni a külföldi aukciós oldalakon (horror áron).

space-1999-puzzle.jpg

tempspace1999.jpgPuzzle is készült a sorozatból. Ezekből tényleg nagyon sok változatra lehet rátalálni a különböző oldalakon. Közös jellemzőjük volt a sorozatból készült puzzle játékoknak, hogy általában a film egy-egy jelenetét ábrázolták rajzolt formában.
Általában 80-100 darabból álló változatok készültek, kifejezetten a gyerekek számára.
Ahogy említettem ezekre is könnyen rá lehet akadni a külföldi oldalakon és az árukat sem nevezném horrorisztikusnak.

lasergun5.jpg

space-1999-electronic-stun-gun-1-1.jpgA fegyverek elmaradhatatlan kellékei voltak a sorozatnak. Ikonikus fegyveren volt a Space 1999-nek a Stun Gun, amit leginkább kábítófegyvernek lehetne fordítani.
Ennek a játékváltozata persze nem volt alkalmas a kábításra, de fényt adott ki magából és még a hangot sem kellett nélkülözniük a gyerekeknek.
Több gyártó is forgalmazta úgy a Stun Gun fegyvert, hogy a sorozatban alkalmazott Comlock nevű mindenre (is) alkalmas eszköz játékváltozatával együtt lehetett megvásárolni.

s-l1600_3.jpg

Gyűjthető kártyák. Az USA-ban rendkívül nagy hagyománya van a különböző gyűjthető kártyáknak, amelyek lényegében mindenhez elkészülnek.
Nem maradhatott ki ebből a Space 1999 sem, amihez több csomag ilyen kártya is készült. Persze ezekhez is hozzá lehet jutni mind a mai napig, de az áruk azért már elég szépen megemelkedett.

space-1999-nuclear-waste-area-diorama.jpg

Általában egy ötöst szoktam bemutatni nektek, de most ebben az esetben kivételt teszek. Ennek az oka, hogy annyira sok érdekes kiegészítés készült a sorozathoz, hogy nem tudok elmenni szó nélkül néhány darab mellett.
Ilyen volt az MPC által készített diorama is, amely a hold kiszakadását előidéző nukleáris telepet mintázza emberekkel, járművekkel, atomsilókkal, reflektorokkal és mindennel ami az első részben feltűnik.
A méretarány 1:24-es, ami azt jelenti hogy annyira nem volt apró darab az MPC játéka.

space1999chestpack003.jpgPersze sokkal elvetemültebb ötletek is megjelentek Space 1999 logo alatt. Ezek közül mindenképpen meg kell említenem a Chest Pack Radio nevű eszközt, ami egy nyakba akasztható, gyerekeknek készült szórakoztató központ volt.
Ebben helyet kapott egy rádió, volt hozzá mikrofon és fülhallgató, valamint alkalmas volt morze jelek leadására is.
Igazából ennek nem sok köze volt eredendően a sorozathoz, de akkoriban a Space 1999 logóval valószínűleg sokkal könnyebb volt eladó ezt a terméket a gyerekes szülőknek.

Ennyi volt a Space 1999 sorozattal kapcsolatos játékokról szóló rész. Szerintem ez a rovat még idővel visszatér majd újabb sorozatokkal és filmekkel.
Ha tehetitek nézzétek újra az Alfa Holdbázis részeit Ti is. Ezekre a nagyobb videómegosztó oldalakon könnyedén ráakadhattok.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9316442812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.03.02. 19:17:56

Azt hiszem, ide tartoznak a sorozat ihletésére készült társasjátékok is. Hármat is találtam kis kutatásom során: www.picclickimg.com/d/l400/pict/173391946374_/Vintage-Space-1999-Board-Game-from-1976-Milton.jpg , tr.wikipedia.org/wiki/Uzay_1999_(oyun) és cdn0.rubylane.com/_pod/item/802481/7427/Space-1999-Board-Game-Omnia-Circa-full-1A-700%3A10.10-36-0.png .

Az utóbbihoz hasonló játék készült MAGYAR (kalóz)változatban is, Űrkaland címmel, a Triál adta ki, amelynek az alcíme: "A SASok harca John König kapitánnyal". hu.museum-digital.org/data/hu-bu/images/201611/17115249034.jpg Ebből egy példány nekem is megvan. A szabályleírás végén a 780918–KKSÜ jelzés olvasható, amelyből a számok valószínűleg a készítés dátumát jelzik.

Ennek a változatnak van egy mókás érdekessége. Három féle bábu van a játékhoz, dugasz, kúp és egy stilizált Sas űrhajó. A szabályleírásból viszont az derül ki, hogy az űrhajószerű figura játssza az ún. védőzsilip szerepét, és a kúpot szánták űrhajónak. A gyártó kisiparos valószínűleg összecserélte a mintákat.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2021.03.02. 20:27:21

Megint egy remek poszt!
Klassz lehetett gyereknek lenni a 80-as években!
Legalábbis Amerikában... :(

Terrorrr 2021.03.03. 18:52:23

A posztban arra utalsz hogy a sorozat amerikai, pedig valójában angol!

ToyaHSW 2021.03.03. 20:42:37

@Terrorrr: Én nem utaltam arra, hogy amerikai a sorozat. Sőt a második évad még csak nem is tisztán angol :)
Lehet, hogy néhány helyen nem fogalmaztam elég egyértelműen.

Terrorrr 2021.03.03. 22:25:31

@ToyaHSW: "Az USA-ban rendkívül nagy hagyománya van a különböző gyűjthető kártyáknak, amelyek lényegében mindenhez elkészülnek."

Ez vagy utalás vagy pongyola fogalmazás.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2021.03.04. 09:06:01

@Terrorrr: a kettőnek semmi köze egymáshoz.

balázs73 2021.03.04. 14:36:45

Gyermekkoromban az ismétléseit láttam a sorozatnak. Az egyik rész, a "Sárkányok birodalma" című sokkolóan horrorisztikus volt számomra akkor. Még korábbról emlékeztem egy sci-fi sorozatra ahol volt egy "néni" aki bármivé át tudott változni. Akkor még nem nézhettem meg 6-7 évesen, de megmaradt bennem. Pár éve néztem végig a sorozatot, és ott, a második évadban (a már USA-ban készült részek) volt ez a szereplő. Mai szemmel nézve persze naiv a sorozat, de érdekes filozófiai kérdéseket feszegetett - legalábbis a brit első évad. Különös látni, miként képzelték 1974-ben a negyed évszázaddal későbbi jövőt űrkutatással, és monitor nélküli, papírfecnire nyomtató számítógépekkel. Nem hittem volna, hogy még ma is nagy rajongói tábora van ennek a régi sorozatnak, és mennyire várták 1999-ben, 2009-ben, 2019-ben, stb a folytatást...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.03.04. 17:31:15

@balázs73: "és monitor nélküli, papírfecnire nyomtató számítógépekkel"

Igen, én is sokszor megfigyeltem, hogy a scifi-írók a 60-as és 70-es években mennyire földhözragadtan képzelték el a jövő számítógép-technikáját. Akkoriban egyszerűen nem volt meg még a számítógép helye a futurisztikus emberi hétköznapokban. Aki elég hosszú ideje él már, az láthatta, ahogy nemcsak a számítógépet találták fel egyre kifinomultabb alakban, hanem megteremtették az igényt is a használatára. Irodai programok és játékok, egy évtizeddel később pedig a hálózati kapcsolatok, fájlmegosztó rendszerek és információbázisok, aztán pedig jött a multimédia. A jövő nem űrhajók és repülő autók hétköznapiasodását hozta, hanem a tartalomfogyasztás őrületét, előre nem is sejtett módon.
süti beállítások módosítása