KRESZ Memória játék
2021. január 19. írta: ToyaHSW

KRESZ Memória játék

kreszmemoria_1.JPG

A mai napon egy újabb régi játékot szeretnék bemutatni nektek, amit 1981-ben készített a Plastolus Műanyagfeldolgozó és Játékkészítő Ipari Szövetkezet.
Ezúttal a KRESZ Memória játékot szeretném bemutatni nektek, ami minden részében hűen visszaadja a szocialista játékgyártás irányvonalát és stílusát.

Már többször említettem, hogy a játékgyártásban nagyon komoly szerep jutott az oktatásnak és tanításnak. Ez ahogy egyre idősebbek lettünk bizony a hasznunkra is vált, így azt kell mondanom a játszva tanulás fontos volt a hazai játékok tervezésénél.
Lehet szó egy egyszerű barkácskészletről, egy elektromos építőjátékról, különböző műveltségi kártyákról vagy akár a különböző elektromos oktató játékokról.

Ebbe a sorba tartozott a KRESZ Memória játék is, amit a mindenki által nagyon jólismert Plastolus készített. A Plastolusnak különböző társasjátékokat, gumi figurákat, műanyag játékokat vagy a mindenki által ismert pöttyös labdát is köszönhettük.
Az aprócska szarvasi szövetkezet szisztematikusa fejlesztett, ennek köszönhetően egyre komolyabb szereplők lettek a hazai játékiparban, amit számtalan díj és elismerés is jelzett.

A ma bemutatásra kerülő játék segítségével a gyerekek játékos formában ismerkedhettek meg a kresz táblákkal és ezek segítségével valamilyen szinte a kresz szabályaival is.
A játékban 56 pár kartonlap volt megtalálható, amelyeken különböző kresz táblák voltak láthatóak. A kartonlapokat a rajzokkal lefele fordítva kellett elhelyezni az asztalon, amelyek közül a gyerekek mindig csak kettőt fordíthattak fel.
Ha sikerült pár találniuk a felfordítást követően akkor azt leszedhették, ellenkező esetben vissza kellett fordítaniuk azokat és a másik játékos következett.
A játék egészen addig tartott amíg az utolsó pár is le nem került az asztalról. A győztes az a játékos lett, aki több párra talált rá.

A játék alapvetően egészen jól átgondolt és összerakott. A 80-as évek szinte összes kresz táblája megtalálható benne, így a gyerekek lényegében játszva ismerkedhettek meg ezekkel a táblákkal.
A színes ábrák alatt minden lapon a szöveges jelentése is megtalálható a kresz táblának, ami nagyban megkönnyítette a gyerekek dolgát a tanulás során.
Persze a grafika már annyira nem tökéletes. Néhány lap csúnyán félre lett nyomva, ami azonban a játékélményt egyáltalán nem csorbítja, csupán a kisipari nyomdatechnikáról ad hű képet.
A dobozban egy fröccsöntött műanyag tartó kellett behelyezni a kártyákat, amelyeket azért nem ártott még befőttes gumival is átkötni, másképp menthetetlenül minden kártya összekeveredett és kikerült a helyéről.

A játék egészen szép állapotban maradt meg. Igaz mára nincs meg az összes kártya hozzá, de ennek ellenére a játék mind a mai napig játszható és az ott tanult tudás akár az életben is alkalmazható.
Nekünk az ilyen játékok nagy segítséget jelentettek, amikor kerékpárra pattantunk és kerékpárút hiányában a közúton tekertünk át a városon vagy az egyik faluból a másikba (bizony akkoriban még ilyen dolgokat bátran csinálhattunk).

Mivel ez a játék sem az enyém, így majd valószínűleg hamarosan találkozhattok vele aukció formájában a Vaterán, de ha valakit érdekel és itt megkeres, akkor megbeszélhetjük a részleteket.
Természetesen a fotók most sem maradnak el, így akár nosztalgiázhattok egy kicsit Ti is velem.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr216396358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása