Régi játékokkal is van munka 7. - 2.rész
2020. december 11. írta: ToyaHSW

Régi játékokkal is van munka 7. - 2.rész

joustratlc_1.JPG

Akik követik a blogot viszonylag rendszeresen azok tudják, hogy időről-időre egy-egy játékot próbálok felújítani. Ebben a rovatban voltak már kisautók, távirányítós és bolygókerekes játékok, most pedig egy RC autó felújításába vágtam bele.
Ez az autó egy Joustra által gyártott Toyota Land Cruiser, ami elég nagy méretű és zömében műanyagból készült. Talán ennek is köszönhető, hogy már a külső szemrevételezés során számtalan hibával szembesültem, amiről itt olvashattok bővebben.

Bár számtalan sebből vérzik a játék, de azért bízom benne hogy sikerrel járok majd a felújítás során - bár azért ezzel kapcsolatban bennem is vannak kétségek.
Első lépésnek úgy gondoltam, hogy az egyik kitört kereket rakom majd helyre. Ennek nagy előnye lesz, hogy legalább az autó nem áll annyira bután a polcon :)
Ehhez persze szét kellett szednem a játékot, amiből lényegében szinte azonnal kifordult a kerék a helyéről.
Ez annak volt köszönhető, hogy a kerékről az egyik tengely le volt törve és a mozgatásért felelős motor dobozának tetején kialakított felső rögzítési pont is le volt törve a helyéről.

A munkám nem volt túlságosan bonyolult. Első lépésben nyomtattam egy tengelyt a kerékre, amit megfelelően ívesre alakítottam ki már a nyomtatás során és ezt ragasztással rögzítettem a helyére.
Hasonlóan szerettem volna eljárni a kerekek irányításáért felelős dobozzal is, de a ragasztó elég könnyen engedett. Ennek az volt az oka, hogy viszonylag vékony már ezen a részen a műanyag és a kerékre ható erő már elég ahhoz, hogy a ragasztó ne tartsa meg a nehéz karosszériát.
Más megoldáshoz kellett folyamodnom.
A jól bevált pillanatragasztó-szódabikarbóna megoldással igyekeztem megerősíteni az eltört alkatrészt. Ezt a következő módon lehet a legjobban kivitelezni.
Első lépésben az eltört darabokat össze kell ragasztani. Ezután pillanatragasztót kell önteni az alkatrészre, majd erre szódabikarbónát szórni. Ezt a lépést többször is meglehet ismételni, amíg úgy nem ítélitek meg, hogy megfelelő erősségű erősítést sikerült felépítenetek.
Ebben az esetben szerencsém volt, hiszen lényegében egy aprócska mederbe kellett öntenem a pillanatragasztót, ami nagyban megkönnyítette a dolgomat.
Természetesen ez a megoldás nem igazán szép, de majd valamelyik nap mutatok nektek egy nagyon jó kis szerszámot, amivel a ragasztást követően széppé tudjátok varázsolni ezeket az alkatrészeket.
Eddig még én sem jutottam el, így jelenleg csak le van kékkel kenve, de majd a megmunkálást követően fekete festést kap az erősített rész is.
Ezután jöhetett az összeszerelés, hiszen fontos tudni, hogy mennyire sikerült pontosan a munka.

Ebben az esetben tökéletesen sikerült helyreállítanom a kitört kereket, ami annyit jelent, hogy a két kerék egy magasságban van és teljesen párhuzamosan fordulnak egymással.
Ez csak egy apró lépés a hosszú felújítási folyamatban, de mégis elég fontos része a felújításnak. Így már ha nem sikerül működőképesre varázsolnom a kocsit, akkor is jól mutat majd a Joustra Toyota Land Cruiser :)

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4816329170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása