Régi harci játékok 4.rész
2020. december 07. írta: ToyaHSW

Régi harci játékok 4.rész

Az elmúlt hetekben az érdekesebb és különlegesebb harci játékok közül válogattam nektek néhányat. Igyekeztem kategória szerint összegyűjteni a játékokat, ennek köszönhetően már a rovatban voltak harckocsik, járművek és repülő eszközök is.
Ezúttal vízre szálunk és az érdekesebb vízzel kapcsolatos harci játékok közül mutatok be nektek néhány darabot.

Tartsatok ezúttal is velem!

22949134_1_x.jpg

Ha vízi játékokról van szó, akkor nem maradhat ki a körből a távirányítós tengeralattjáró. Ezekkel a játékokkal mi is találkozhattunk gyerekként, hiszen az NDK-ban és a Szovjetunióban is gyártottak ilyen játékokat.
A képen a Marx Atomic Submarineje látható, ami érdekes módon kapott egy kormányt a távirányítójára és még rakéták kilövésére is képes volt. Természetesen ez a játék lemezből készült és egészen szép és különleges játék volt a maga idejében.

img.jpg

A játékgyártók már a 30-as években is igyekeztek a gyerekeknek különböző tengeralattjárókat készíteni. Ilyen gyártó volt a Märklin is, akik egy óraműves, lemezből készült játékkal igyekeztek a gyerekek kedvében járni.
Persze a fémlemez és a víz halálos párosításnak számít egy gyerekjáték esetében, de úgy tűnik ebből a játékból azért néhány darab így is fennmaradt szerencsére.
Gyönyörű és szépen kidolgozott darab, ami méltó a Märklin névhez.

vintage-orkin-toy-boat-model-army-_57.jpg

A képen az Orkincraft lemezből készült óraműves szerkezettel ellátott hajóját láthatjátok, ami a kor szellemének megfelelően katonai festést kapott.
Ezt a játékot fából készítették, aminek köszönhetően kiválóan úszott a vízen a játék, ha pedig az óraműves hajtás beindult rajta, akkor egyenesen száguldott a viszonylag nagy méretű (26") hajó.

s-l1600_6.jpg

Persze nem minden hajó úszott a vízen. A játékgyártók előszeretettel készítettek olyan hajós játékokat is, amelyeket lendkerekes szerkezettel láttak el és ennek köszönhetően leginkább a szobában vagy a szabadban lehetett velük játszatni.
Szép példája ennek a Hayashi által gyártott lemezből készült PT-109-es hajócska, ami egészen sok kiegészítéssel és viszonylag szép festéssel várta a Japán gyerekeket.

s-l1600_8_1.jpg

És akkor a sor zárásaként ismét egy elemes játék következik. Ezt a játékot a japán ITO cég gyártotta. A hajó alapvetően fából készült, de ennek ellenére nagyon sok olyan részlet volt megtalálható rajta, amihez elektromos áramra volt szükség.
A hajtáson kívül a hajón elhelyezett világítások működtetéséhez is szükség volt elektromosságra. A játékból könnyen találni rosszabb állapotú darabokat a külföldi aukciós oldalakon, de a képen is látható szép darab után sokat kell kutatni és fizetni.

Remélem érdekesnek találtátok ezt a részt is. A jövő héten az érdekesebb fegyverek közül mutatok majd nektek néhányat.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4816322728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Digitális Dzsihád 2020.12.08. 14:01:59

Volt gyerekként ('70-es évek vége, '80-as évek eleje) drótos távirányítós hajóm, de az volt vele a gond, hogy a 3-4 méter kábelnek akkora volt az ellenállása vízben, hogy a hajócska motorja nem tudta leküzdeni, egy helyben állt és csak bugyborékolt a propellere által felvert víz. Ha a kormányzás nem elektromosan, szervomotorral, hanem bowdenszállal történt, az még merevebbé, sprődebbé tette a drótot. Nem sokat halad a kishajó, na! Szerencsésebb megoldás a rádiós távirányítás, vagy az olyan "buta" hajó, aminek járó motorja van és fixen beállítható kormánylapátja. Bármilyen más hajó jobban halad, mint a drótos távirnyítású.
süti beállítások módosítása