Régi harci játékok 1.rész
2020. november 17. írta: ToyaHSW

Régi harci játékok 1.rész

Az elmúlt egy évben foglalkoztam az oldalon a sci-fi játékokkal, így arra az elhatározásra jutottam hogy azt a sorozatot érdemes lenne folytatni.
Az elhatározásomat gyorsan tett követte, így most új gondoltam a harci játékokkal fogok foglalkozni néhány héten keresztül. Ez legalább annyira érdekes téma mint a sci-fi, hiszen a gyerekkorunk részét képezték a különböző harcjárművek, fegyverek és egyéb kiegészítők is.
Az első részben néhány érdekesebb régi harckocsit mutatok be nektek, amelyek egy részével akár Ti is játszhattatok gyerekként.

Tartsatok velem ezúttal is és kövessétek figyelemmel a sorozatot!

687-1.jpg

A harckocsis játékok komoly múltra tekintenek vissza, hiszen már a 20-as, 30-as évekből is voltak ilyen játékok, igaz még nem távirányítós formában.
Az első játék amit bemutatok nektek mégis egy távirányítós harckocsi, amit a német Gescha cég készítet. A fémből készült harckocsihoz tartozott egy kormánykerékkel ellátott távirányító is. Elemtartó fedelet mégsem érdemes keresni a játékon, hiszen ez a távirányítós megoldás ellenére is egy óraműves játék volt.
A játék kb.16 cm nagy volt és az 50-es évek végén készítették.

s-l1600_3.jpg

A képen a Japánban gyártott M- 4033 MOBILE MISSILE LAUNCHER-t láthatjátok, amit a Modern Toys követett el. Ez már egy elemes játék, ahol az irányítás a tank hátulján elhelyezett kezelőszervek segítségével volt lehetséges.
A harckocsi ment előre, hátra, jobbra és balra is, sőt még a löveget is tudta mozgatni és a rakétákat is ki tudta lőni.
A kidolgozás szerintem nagyon szép és a korhoz képest igényes is. Hiába a japán gyártók már akkoriban is törekedtek a minőségre.
A harckocsi manapság már egészen komoly értéket képvisel hiánytalan állapotban.

6404993_fullsize.jpg

Már mutattam nektek egy óraműves szerkezettel ellátott harckocsit, de az távirányítós volt az 50-es évekből. Természetesen jóval előbb is készültek már felhúzós szerkezettel ellátott harckocsik. Ilyen volt többek között az amerikai Marx által gyártott harckocsi is.
A sárga színű fémből készült játék viszonylag egyszerű kialakítású volt, de már gumiból készült hernyótalpat kapott.
Ez az aprócska játék természetesen még mind a mai napig megvásárolható egy kis szerencsével egészen kedvező áron.

s-l1600_4.jpg

Jöjjön most egy aprócska lendkerekes harckocsi a múltból. Az U.S.M. 5-ös harckocsit Japánban gyártották és rendkívül egyszerű kis játék.
Természetesen ezt is lemezből préselték ki, a játék alján három aprócska kerék kapott helyet és a szokásos lendkerekes szerkezet. A grafika nincs túlbonyolítva, de ez a 60-as években nem volt különösebben probléma.
Ezt a játékot még mindig tényleg olcsón megtudjátok vásárolni az Ebay-en.

s-l1600_2.jpg

És akkor zárásként következzen egy igazi távirányítós harckocsi is. Ezt a játékot is a japán Modern Toys készítette és a harckocsi itt is lemezből lett kialakítva.
Amire mindenképpen érdemes figyelnetek az a távirányítón található joystick szerű irányítókar, amivel a harckocsit lehetett kormányozni.
A távirányítóban kaptak helyet az elemek is. A grafikai kidolgozás egészen jól sikerült, de azért itt nem estek túlzásba a japánok.
Szerencsére ezt a játékot is meglehet még vásárolni a külföldi aukciós oldalakon olyan 50-60.000 Ft-os áron.
Nekem nagyon tetszik a maga egyszerűségében és a távirányítója pedig egészen érdekes szerintem.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6416289376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása