Az évszázad játékai 9.rész
2020. november 02. írta: ToyaHSW

Az évszázad játékai 9.rész

Természetesen folytatom a megkezdett sorozatot, amiben a Toy Industry Association által megszavazott játékokat mutatom be nektek.
Ebben a 100-as listában azok a játékok kaptak helyet, amelyek meghatározóak voltak 1900 és 2000 között a játékpiacon. Az elmúlt hetekben szépen lassan eljutottunk a 80-as évekig, így most innen folytatom a játékok bemutatását.

xz7wmxhk5rbptceswco45vz3tu.jpg

Ezek az aranyos kiskutyák nem mások mint a Pound Puppies figurák. A játékok a Tonka forgalmazta és alapjául a rendkívül népszerű 1986-ban bemutatott rajzfilm alapján készült.
A gyerekek között a rajzfilm és a figurák is nagyon népszerűek voltak és ez a népszerűség a mai napig kitart. Ez persze annak is köszönhető, hogy 2010-ben egy újabb animációs sorozatot készítettek.

61khbewglfl_ac_sl1000.jpg

1987-ben került a boltok polcaira a Koosh Ball nevű játék, amivel szerintem elég sokan találkoztatok már. Az apró gumitüskékből álló játék egy labdát formázott, amit természetesen lehetett gyurkálni, húzogatni vagy éppen egymásnak dobálni.
A siker őrületes volt, így szinte természetes módon készültek a játékból különböző változatok, így Looney Tunes figurák is elérhetőek voltak Koosh Ball formában, de tollak és ceruzák végén is feltűnt ez a klassz kis stresszoldó játék.

pictionary_set_x5_02_1.jpg

Szintén 1987-ben került a játékboltok polcaira a Pictionary játék, ami egy igazán különleges és egyedi társasjáték volt. A feladat lényegében annyiból állt, hogy bizonyos kártyákat kellett húzni egy csomagból, majd pedig az azon található szót lerajzolni és ezt a többi játékosnak igyekeznie kellett kitalálni.
A játék természetesen azonnal nagyon népszerű lett, sőt ez a népszerűség még ma is kitart még ha a játékon erőteljes modernizációt kellett végrehajtani hozzá.

tmnt-toys.jpg

1988-ban érkeztek meg a Playmates Toysnak köszönhetően a játékboltok polcaira a Teenege Mutant Ninja Turtles figurák. Érdekes, hogy a mutáns teknősök 1984-ben debütáltak képregény formában, de az igazi sikert az 1987-ben bemutatott rajzfilm hozta meg a sorozat számára.
Ezt követen indultak meg a játékgyártók is és készítették a különböző figurákat és kiegészítőket a gyerekek között népszerű sorozathoz. 
Mivel az animációs sorozat népszerűsége töretlen, így a figurák és kiegészítők gyártása is zajlik még jelenleg is.

super_soaker_50.jpg

1989-ben érkezett meg a Super Soaker játék, ami a nyár egyik hatalmas sikere lett. A vizipisztoly ekkor már nem volt ismeretlen a gyerekek előtt és népszerűsége is elég nagy volt, de a Super Soaker ettől azért komolyabb fegyver volt.
A fegyver leginkább egy komolyabb shotgunra emlékeztetett, ahol egy tartályból kellett kipumpálni a vizet, ami egészen komoly nyomással távozott és elég messzire is hordott.
A nyarak kedvence lett a Super Soaker, aminek a sikere az elmúlt években is töretlen volt.

barney-edited.jpg

Ismét egy plüss játék, ami ezúttal egy dinoszaurusz. A Barney & Friends egy rendkívül népszerű amerikai televíziós sorozat volt, amit kifejezetten gyerekeknek készítettek.
A sorozat 1992-ben indult és egészen 2010-ig tartott. A sikert természetesen a játékgyártók is igyekeztek meglovagolni, ez pedig természetesen a Mattelnek sikerült, akik azonnal jelentkeztek a Barney & Friends plüss figurákkal.

s-l1600_2_1.jpg

1992-ben került a boltok polcaira a Joel Glickman által megálmodott K'NEX építőjáték. Ebben a játékban a többi játékhoz hasonlóan több építőelem állt a gyerekek rendelkezésére, amiből lényegében bármit simán meglehetett építeni.
A K'Nex is hatalmas siker lett, bár én nem tartom annyira korszakalkotónak a játékot, de hát a listát sem én állítottam össze.

iso800-cartamundi-november-2015-2970.jpg

1993-ban indult világhódító útjára a Richard Garfield által megálmodott Magic: The Gathering kártyajáték. A játék nagyon sokat merített a Dungeon & Dragons világából, de attól sokkal összetettebb és bonyolultabb lett annál.
Komoly szerepet kapnak a varázslatok és a csaták, amihez különböző gyűjthető kártyák állnak rendelkezésre. A csodálatos fantasy világ pedig a világon sokakat beszippantott és nem enged.
A játék sikere mind a mai napig töretlen a játékosok körében.

9c5aeaa4-634a-4354-9fb0-6a2219ac706f.jpg

1993-ban a Fox Kids műsorára tűzte a Mighty Morphin Power Rangers sorozat első darabját és ahogy mondani szokták a többi már történelem.
A gyerekeknek készült sorozatban Zack, Trini, Jason, Kimberly és Billy kalandjait követhették nyomon a gyerekek, sőt a Bandainak köszönhetően maguk is lejátszhatták azokat a kiadott akciófiguráknak köszönhetően.
A sorozat három évadot élt, de ez nem volt akadálya annak hogy kultikussá váljon. Még manapság is készülnek számítógépes és mobiltelefonos játékok a Power Rangersszek főszereplésével.

s-l1600_3.jpg

A képen a Lamaze játékok egyik változatát láthatjátok. Ebből már könnyen kikövetkeztethetitek, hogy a legkisebb gyerekek számára készített játékról van szó, amit a Learning Curve álmodott meg egykoron.
A játékok plüssből készültek és különböző állatkákat mintáztak. A népszerűsége és a listán elfoglalt helye számomra komoly talány, szóval elnézést kérek de erről nem lehet mit írni.
1995-ből ilyen játékot a listára rakni...

Ezzel végére értünk a heti tíz játéknak, de ne csüggedjetek mert a jövő héten még vár rátok 10 újabb játék.
Akkor is tartsatok majd velem!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9816268870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása