Az évszázad játékai 8.rész
2020. október 26. írta: ToyaHSW

Az évszázad játékai 8.rész

Az elmúlt hetekben hétfőnként a Toy Industry Association listáját osztom meg veletek, amiben az 1900 és 2000 között gyártott legmeghatározóbb játékai szerepelnek.
Az elmúlt héten már a 70-es évek játékai voltak soron, amelyek közül néhány darabot mi is ismerhettünk gyerekként, de most a 80-as évek van soron amelyek között bőven akad majd ismerős mindenki számára.

Tartsatok velem ezúttal is a régi játékok világába!

31332753772_491d3e066b_b.jpg

1979-ben debütált a játékboltok polcain az addig üdvözlőlapokról ismerős Strawberry Shortcake baba, amit még a 70-es évek elején rajzolt Muriel Fahrion illusztrátor. 32 karakterben, ruházatban eltérő babát vetett papírra, ami természetesen hatalmas siker lett és gyakran feltűnt képeslapokon.
1979-ben a Kenner licenszelte a jogokat és belevágott a játékgyártásba, ami azonnal hatalmas siker is lett a lányok körében.
A gyártás egészen 1985-ig zajlott, amikor is a Kenner leállította azt. Ezen idő alatt készültek rajzfilmek, mesekönyvek és más kiegészítők is a népszerű babához. A későbbiekben megpróbálták újraéleszteni a Strawberry Shortcake figurákat, de az nem járt sikerrel.

unnamed_2.jpg

1980-ban kerül a boltokba és azonnal hatalmas sikert arat a hazai fejlesztésű Rubik kocka. A logikai játék kicsit és nagyot egyaránt magával ragad, hiszen itt tényleg csak a logikus gondolkodás és a némi matematikai érzék számít.
A kocka azonnal világsiker lesz és szerencsére megalapozza a hazai logikai játékgyártás alapjait és Rubik Ernőt a legnépszerűbb magyarok közé emeli.

910507391cabc6c6cde81b7182138a7f--toyota-x-wayback-machine.jpg

1982-ben került a játékboltok polcaira a Schaper által kifejlesztett Stompers kisautó. Lényegében az aprócska játékban 4 kerék hajtás került beépítésre és egy motor gondoskodott a kerekek hajtásáról. Az aprócska játékba egy darab ceruza elemet kellett behelyezni, ami után már csak be kellett kapcsolni a motort és máris elindult a kisautó, ami mindenen átszáguldott.
Az 1982-es sorozatban számtalan ismert márka tűnt fel. 1983-ban változtattak a sorozaton és a kocsik két sebességi fokozatot is kaptak.
Az 1982-ben debütált autót végülis 2002-ig gyártották és a siker végig kitartott.

trivial_pursuit.jpg

1982-ben érkezett meg a boltokba a gyerekek és felnőttek között is nagy népszerűségnek örvendő műveltségi társasjáték a Trivial Pursiut. A gyártó szerintem nem is számított ekkora sikerre, de a játékosok lelkesedését látva folyamatosan érkeztek a téma és kor specifikus változatok a játékból.
Manapság már a népszerű TV sorozatokhoz vagy filmekhez kapcsolódó Trivial Pursuit társasok sem ritkák, így elmondható hogy a népszerűség lassan 40 év elteltével is töretlen.

cabbage-11.jpg

1983-ban debütáltak a Coleco által készített Cabbage Patch babák, amit itthon Káposztaföldi babák néven ismernek a gyerekek.
A nem túl szép, de rendkívül aranyos figurák a lányok nagy kedvenceivé váltak és szinte hisztériát okoztak az 1983-as játékpiacon. A népszerűség azóta is töretlen és egyre újabb és újabb babák érkeznek Káposztaföldről hozzánk.

reasexg.jpg

Szintén 1983-ban került a boltok polcaira a Care Bears játék, amit mi itthon Gondos Bocsok néven ismerhettünk meg. A játék azonnal nagyon népszerű lett és 1985-ben rajzfilm sorozat is készült belőle.
A Gondos Bocsok játékot annak a Kennernek köszönhetjük, akik a G.I.Joet vagy a Star Wars sorozat figuráit is készítette. A Care Bears népszerűsége mind a mai napig töretlen és a kisgyerekek nagy kedvenceinek számítanak a macik.

812rrmfsevl_ac_sl1500.jpg

1983-ban a Hasbro is elkészítette a maga gyerekeknek készült figuráját, ami persze azonnal meghódította a gyerekek szívét.
Ez a játék a My Little Pony volt, ami kezdetben csak néhány figurával várta az érdeklődő kislányokat. Az idő múlásával a sikert meglovagolva egyre újabb és újabb lovacskákkal bővült a My Little Pony világ, ami mind a mai napig elvarázsolja a gyerekeket.
Természetesen rajzfilmek, könyvek, sőt még számítógépes játékok is készültek a népszerű játékhoz.

35745dc661b229c79b315b7d73c0fb24.jpg

1984-ben került a boltokba a Takara és a Hasbro által kifejlesztett Transformers játék, ami a fiúk kedvencévé vált elég gyorsan. A recept egyszerű volt viszonylag, hiszen a különböző járművek képesek voltak robot alakot felvenni néhány mozdulattal.
A cégek előbb képregény, majd később rajzfilm és film formával is megtámogatták a Transformers univerzumot, ami mind a mai napig rendkívül népszerű.
Érdekes, hogy az új játékok legalább annyira népszerűek a gyűjtők körében mint a régebbi darabok és komoly kollekciókkal lehet találkozni az interneten.

il_794xn_1122226134_pzuv.jpg

1985-ben került a boltok polcaira a Henry Makow által kitalált és a High Game Enterprises által forgalmazott Scruples társasjáték.
A játék lényege az volt, hogy minden játékos öt kártyát kapott egy-egy erkölcsi kérdéssel, amit a többi játékosnak kellett eldöntenie hogy miképpen fog megválaszolni a kártya tulajdonosa. Ez a játék kiválóan alkalmas volt arra, hogy kiderüljön a barátok mennyire is ismerik jól egymást.

maxresdefault.jpg

1985-ben érkezett meg az amerikai játékboltok polcaira Teddy Ruxpin, aki egy aprócska de nagyon kedves mackó volt. A játék bár külsőre nem nagyon tért el a többi plüss állattól, de a hátsó részébe helyet kapott egy magnetofon is és Teddy a kazettán hallható szövegre tátogott.
Természetesen ez a játék is levette a kisebb gyerekeket a lábáról és ez garancia volt a sikerre. A gyártás mind a mai napig tart és a maci csak egy kicsit változott külsőre.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3016257194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása