Az évszázad játékai 7.rész
2020. október 19. írta: ToyaHSW

Az évszázad játékai 7.rész

Természetesen folytatom a már elkezdett sorozatot a héten, amelyben a Toy Industry Association által gyártott legnagyobb sikernek számító játékok kerültek fel az 1900 és 2000 közötti időszakból.
Ebben a részben már átlépünk a 70-es évekbe, amikor igazán különleges és mára klasszikusnak számító játékokkal voltak tele a játékboltok polcai.

Tartsatok velem ezúttal is a legjobb játékok sorozatok legújabb részében!

_57.jpg

Kezdjük is a sort egy olyan kártyajátékkal, amit bizony még mi is nagyon jól ismerünk. Ez pedig nem más mint az UNO, amit manapság már okostelefonon és számítógépen is játszhatunk mások ellen.
A játék eredeti változata 1972-ben készült el az International Gamesnél és lényegében azóta is változatlan formában játszunk vele ismerősökkel, barátokkal, a családdal vagy ismeretlenekkel.

c4aee7a654c16243fb8b93720ca8829b--the-all-online-collections.jpg

1973-ban került a boltok polcaira a Shrinky Dinks a K&B Innovationsnek köszönhetően. Ezt a játékot itthon nem igazán ismertük akkoriban, de lehet hogy köztetek akad olyan aki játszott vele.
A Shrinky Dinksben különböző képek voltak, amelyeket a játékhoz tartozó filc segítségével lehetett kiszínezni. Ezt követően a már színes képeket kellett sütőbe rakni meghatározott időre és ott azok megvastagodtak és merevek lettek. Így akár nyakláncra, karkötőre és lehetett rakni az otthon elkészített Shrinky Dinks képeket.
A siker akkora volt, hogy szinte folyamatosan készültek a különböző készletek a játékhoz, amely egyre újabb és újabb kiadásokat élt meg.

dungeons_dragons_premium_box.jpg

1974-ben indul el világhódító útjára a Dungeon & Dragons játék, ami szinte azonnal hatalmas sikert arat a kaladozásra és a fantasy világra kiéhezett játékosok körében.
A játékot egy mesélő irányította, aki a történetet irányította. A többiek csapatban harcolva igyekeztek egyre előrébb jutni. A játék során harcolhattak, beszélgethettek és tapasztalati pontokat gyűjthettek.
Számomra kicsit homályos a játék, de egészen biztosan magával ragadó élmény lehetett vele játszani 1974-ben.

60168f22-2000-402f-a0e6-e17b6b165af7.jpg

Szintén 1974-hez köthető a jóval kisebb gyerekek számára készült Playmobil. Ebben az évben indult világhódító útjára a játék, ami még mind a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend.
Az első években még csak figurák és néhány kiegészítő készült a műanyag figurákból, de az évek során a Playmobil játékokban szinte mindent megkapunk már amit csak el tudunk képzelni.
Természetesen a sikeres játéknak számtalan másolata készült, így itthon is igyekeztek meglovagolni a német játék sikerét.

othello-complete-board-game-vintage_1_80c3ad1839aaf3c0e0c846ed36da6e20.jpg

1975-ben kerül a boltok polcaira az Othello nevű táblás stratégiai társasjáték, ami azonnal hatalmas siker lesz. A szabályok szerint az a játékos nyeri játékot, aki a viszonylag egyszerű szabályok keretei között több követ tud a táblára felhelyezni.
A játék népszerűségére mi sem jellemzőbb, mint hogy mind a mai napig rendkívül sokan töltik idejüket Othellózással.

cf911270a81bed480079994ca0060fde.jpg

1977-ben a Kenner hatalmas dob a játékpiacon a Star Wars akciófigurákkal. A népszerű sci-fi sikerét meglovagolva szerződést kötnek a Lucasfilmsszel és elkezdik forgalmazni a Star Warshoz köthető akciófigurákat.
A siker elképesztő, hiszen minden gyerek legalább egy Han Solo, Luke vagy Darth Vader figurát magáénak szeretne tudni, de leginkább az összeset.
A történet mindenki számára ismerős lehet. A Kenner számtalan figurát és kiegészítőt készít az évek alatt és természetesen mindegyik megtalálja a célközönségét.

s-l640.jpg

1978-ban kerül a boltok polcaira az MB Games játéka a Hungry Hungry Hippos. Ezt a játékot egészen biztosan Ti is ismeritek, csak éppen itthon Hugo Hami néven került forgalomba.
A feladat egyszerű a játéktéren található golyókat kell a vízilovunkkal a lehető leggyorsabban megenni. A játékot az nyeri, aki a kör végére a legtöbb golyót gyűjti össze.
Eszement csattogtatás és hatalmas nevetések. Ez volt a Hungry Hungry Hippos, ami természetesen hatalmas népszerűségnek örvendett a kisebb korosztály körében.

s-l1600_2.jpg

1978-ban került a boltok polcaira a Magna Doodle játék, ahol a gyerekek a kreativitásukat élhették ki egy mágneses rajztábla segítségével.
A játékhoz tartozott egy ceruza, amit a táblára rányomva megjelentek a vonalak és így lehetett rajzolni. A megunt rajzot egy mozdulattal el is lehetett tüntetni, így nagyon sokáig remek szórakozást nyújtott a gyerekeknek ez a játék.
A gyártása és forgalmazása mind a mai napig tart, bár a népszerűségéből az évek során elég sokat vesztett a játék a sajnos.

unnamed_1.jpg

Szintén 1978-ban került a boltok polcaira az MB Games Simon nevű játéka. A Simon egy zenés memóriajáték volt, amit kiválóan lehetett társaságban játszani és egyaránt remek szórakozást nyújtott felnőttnek és gyereknek.
A Simonban fények és hangok villantak fel a játéktéren, amit a játékosoknak vissza kellett idézniük és lejátszaniuk. Ez az elején egészen könnyen ment, azonban a játék egyre gyorsult és egyre több hangot játszott le egymás után és így egyre nehezebb lett.
A Simon akkora siker lett, hogy több méretben és formában is gyártották, de nem menekült meg a játék a másolástól sem, amiről már olvashattatok a blogon.

70706825725c1330cdd27c3b92ecceb1.jpg

1979-ben jelent a meg a Cozy Coupe játékautó, amit a Little Tikes gyárában találtak ki. A Cozy Coupe az egészen kicsi gyerekeknek készült autó volt, amit lábbal kellett hajtani és kormányozni is lehetett.
A hajtás nem pedálos volt, hanem sokkal inkább hasonlított a Flintstones család autóján látható megoldáshoz. Egy rendkívül egyszerű műanyag autóról volt szó, ami lényegében a használt anyagoknak köszönhetően elpusztíthatatlan volt.
A gyerekek szívesen furikáztak vele és ez már garancia volt a sikerre.

Ennek a résznek a végére értem, de ne csüggedjetek a jövő héten újabb tíz érdekes és emlékezetes játékkal várlak benneteket.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7516245064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása