Az évszázad játékai 5.rész
2020. október 05. írta: ToyaHSW

Az évszázad játékai 5.rész

A mai napon folytatom a sorozatot, amelyben a Toy Industry Association által megszavazott száz legjobb játékot mutatom be nektek amelyeket 1900 és 2000 között készítettek.
Az ismertetett lista nem rangsor, egyszerűen egy felsorolás amelyen az elmúlt 100 év legmeghatározóbb játékai kaptak helyet.

Tartsatok velem ezúttal is, ugyanis ismét találkozhattok ismerős játékokkal.

barbie-doll-no-1-pawn-stars-1200x700.jpg

1959-et írunk, ekkor mutatja be a Mattel cég a Barbie babát. Az első babák azonnal sikeresek lettek és a történet innentől kezdve mindenki számára ismerős.
Játékok, kiegészítők, számítógépes játékok, rajzfilmek, tévé és mozifilmek, könyvek és számtalan más terület van, amit a Barbie baba meghódított az eltelt években.

unnamed.jpg

A fényképen a Brio Corporation által gyártott fából készült kisvasutat láthatjátok, amit 1960-ban dobtak piacra. Természetesen az egész kicsiknek szólt ez a játék, ami egy tologatós kisvasút volt mozdonnyal és vagonokkal. A a szerelvény egyes elemei mágneses megoldással kapcsolódtak egymáshoz és természetesen fából készült pálya is dukált a kisvasútnak.
Ez a játék szintén beszerezhető mind a mai napig a kisgyerekek nagy-nagy örömére.

65d39d9eeac08aaf10df2353ffa246f3--etch-a-sketch-original-vintage.jpg

Erre a játékra ha ránéztek azonnal a Magicka Tabulka ugrik be mindenkinek. 1960-ban készítette el a The Ohio Art Company az Etch-A-Sketch játékot, ami azonnal hatalmas siker lett.
Az évek alatt szerintem ilyen játékkal nagyon sokan találkoztak tőlünk nyugatabbra, míg itthon a szocialista klónokkal szórakoztattuk magunkat. Az Etch-A-Sketch több méretben is készült és készül mind a mai napig, de az alapelv nem változott 60 év alatt sem.

the_game_of_life_dscf2280.jpg

1960-ban került az amerikai boltok polcaira a MB Gamesnek köszönhetően a Game of Life társasjáték. A játék eredeti változata még 1860-ban készült, de ezt modernebb köntösbe Reuben Klamer és Bill Markham öntötte.
A játékban egy életen át kísérhettük végig a figuránkat az egyetemi évektől egészen az elmúlásig.
A játék eredeti változatát a 70-es, a 90-es és a 2000-es években is többször átdolgozták és aktualizálták.
Az utolsó frissítést 2017-ben kapta meg a játék, ami így mind a mai napig igazán aktuálisnak mondható.

1599781_10153882580560296_699812016_o.jpg

A Wham-O időről-időre előrukkolt valami érdekes és különleges játékkal a gyerekeknek, amivel nagyszerűen lehetett szórakozni a szabadban. Ilyen volt a Slip'n Slide játék is, ami egy csúszós műanyag felületből állt, amit vízzel kellett nedvesen tartani és máris indulhatott a móka.
Természetesen elsöprő sikere volt ennek a játéknak is, ahogy más Whal-O játékoknak és a gyártás azóta is töretlenül zajlik.

collectible-troll-dolls-made-in-denmark-lykketrold-thomas-dam-1961-fr3sh_1572560394_1921.jpg

Egy újabb dán játék a listán. A Troll Dolls babákat Thomas Dam találta ki és bár rendkívül csúnyácska figurákról van szó azok mégis szerethetőek.
A Troll Dolls babákat 1959-ben kezdték gyártani, de az átütő sikerre két évet kellett várni. Az évek alatt próbálták a babákat modernizálni, de ez kudarcot vallott, így a gyártás változatlan formában zajlik a mai napig.

639298acfb0a34891cf0c0bd8f0ccace.jpg

1962-ben dobta piacra a Fisher Price a Chatter Telephone nevű játékát, ami egy fából készült húzogatható telefon volt. A szemek mozogtak és a tárcsa mozgatására csilingelő hangot adott ki magából a készülék.
Természetesen a játéknak számtalan másolata készült az évek alatt, így a szocialista országok is leklónozták a rendkívül sikeres játékot. Az évek alatt a forma és az elv a Fisher Price játék esetében is változatlan maradt, mindössze a fát cserélte le a gyártó műanyagra és gyártja a mai napig a játékot nagy sikerrel.

267dfb79dde2eaab335ec5eef76b893e.jpg

1963-ban jelent meg a Kenner cégnek köszönhetően az Easy-Bake Oven nevű játék, ami a lányok között azonnal hatalmas sikert aratott.
Mi is volt ez a játék? Egy konyháról volt szó, amiben megtalálhatóak voltak a főzőlapok, a sütő és más egyéb fontos részletek is. Természetesen ettől ez még lehetne egy egyszerű lemezkonyha, de a Kenner játékéban valóban lehetett süteményeket készíteni.
Ehhez rendelkezésre álltak a megfelelő kiegészítések és receptek is, így a lányok már egészen kicsi korukban megtanulhattak tökéletes süteményeket sütni.
Ötletes és különleges játék volt a maga idejében.

gi-joe-lineup.jpg

1964-ben került a boltok polcaira az első G.I.Joe sorozat, amiben Action Soldier (USA Hadsereg)Action Sailor (Haditengerészet) ,Action Pilot (Légierő), Action Marine (Tengerészgyalogság) és később az Action Nurse figura volt megtalálható.
Az eredetileg promóciós célokat szolgáló játék később újabb és újabb darabokkal bővült, aminek köszönhetően elkerülhetetlen volt a siker. A figurákkal a boltok polcain kívül képregényekben, a televízióban és a mozikban is találkozhattunk.
A siker máig tart és lényegében töretlen.

01-creepy-crawlers.jpg

1964-ben került a boltok polcaira a Mattelnek köszönhetően a Creepy Crawlers, ami egy nagyon érdekes és különleges játék volt, amiben merőben szokatlan megoldásokkal találkozhattak a gyerekek.
A játékban a főszerepet a Plastigoop nevű anyag játszotta, amit megfelelő arányban keverve kellett formákba önteni és 199 fokra melegíteni. A kihülést követően a formából kivehető volt a figura, ami rendkívül ruganyos és valósághű volt.
Első sorban különböző bogarakat lehetett így készíteni, amivel kiválóan lehetett megijeszteni a lányokat :)
Természetesen 1964-től kezdve számtalan öntőforma készült és a játék megújulása azóta is folyamatos.

Tartsatok velem a jövő héten is, amikor újabb 10 legendás játékot mutatok be nektek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3816228512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása