Az Iskolatévé
2020. október 01. írta: ToyaHSW

Az Iskolatévé

13652903_505780419627316_7481150659092395479_o.jpg

Bizony, ha a gyerekkorunkról írok akkor megkerülhetetlen az Iskolatévé, aminek segítségével a Magyar Televízió igyekezett segítséget adni az oktatáshoz az iskoláknak. Persze ez nem mindenhol sikerült, de a szándék az megvolt és az adásokat is hébe-hóba nézték az iskolákban a diákok.

Nagyon sokat kell visszautazni az időben, ha az Iskolatévéről szeretnék nektek írni. Az 1963-as előkészítést követően 1964-ben indult el a Magyar Iskolatelevízió adása, amelyben különböző tantárgyakhoz kapcsolódóan igyekeztek érdekes információkat eljuttatni a gyerekekhez.
Voltak az adások között TV játékok, fizikai és kémiai kísérletek, matematikai feladatok, amelyek különböző évfolyamoknak készültek.
Szerencsés esetben a tanárok elég nyitottan álltak a témához és a gyerekekkel együtt nézték meg az Iskolatévé adását, ami általában kapcsolódott az adott tananyaghoz.

A Magyar Televízió műsora ebben az időben még kedden kezdődött (igen, hétfőn adásszünet volt, ami mai ésszel egyszerűen felfoghatatlan) és a délelőtti műsorsávban kaptak helyez az Iskolatévé tananyagai az MTV 1-es csatornáján 8.05 perctől egészen 12.30 percig.
Az adott nap óráit délután 13.30 és 16.30 között újra meglehetett nézni.

Az adásokból sokan ismertük és kedveltük meg Sas Elemér fizikust vagy Öveges Józsefet, aki sajátos és egyedi előadásaival igyekezett közérthetővé tenni számunkra a kémiai és fizikai kísérletek világát.

Az Iskolatévé adásait egészen 1994-ig nézhették a gyerekek, amikor a Magyar Televízió befejezte a sorozatot. Az iskolatévé műfaj azonban azóta sem tűnt el teljesen, hiszen a nagyobb weboldalak és az MTV ismét látott fantáziát ilyen oktatóműsorok készítésében.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1216217276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása