Mikor lesznek olcsók a régi játékok?
2020. július 23. írta: ToyaHSW

Mikor lesznek olcsók a régi játékok?

unnamed.jpg

A mai témánk igazán érdekes lesz, hiszen a régi játékokkal és azok jelenlegi áraival igyekszem egy kicsit foglalkozni. A válságok idején általában sajnálatos módon sokan kénytelenek pénzé tenni féltett kincseiket, amelyek elvileg az árakat is lentebb kellene, hogy vigyék.
Ez azonban eddig nem igazán történt meg. Persze a megjelenő játékokon lehet látni, hogy válság van, de ez az árakra még nincs igazán hatással.

Miért ilyen népszerűek a régi játékok?
Mikor fognak lentebb menni az árak?
Mitől vannak magasan, ha egyáltalán magasan vannak az árak?
Mi mozgatja a régi játékok piacát?

Ezekre és más egyéb kérdésekre igyekszem majd válaszolni ebben a bejegyzésben.

Elsőnek azt a kérdést kell kielemezni, hogy miért is lettek ennyire népszerűek a régi játékok vagy inkább úgy fogalmazok a retro tárgyak. A retro szinte minden szelete népszerűnek számít manapság, legyen szó háztartási eszközökről, bútorokról, szórakoztató elektronikáról vagy régi játékokról.
A retro népszerűsége két dologból tevődik össze. Azt szokták mondani, ha az emberek egy részének nem nyújt örömet vagy élményt a jelenkor, akkor nyúlnak vissza saját múltjukhoz és fordulnak a retro felé. Ez a mi esetünkben bizony igaz lehet, hiszen a mobiltelefonos játékok, a magnókazettákat háttérbe szorító internetes szolgáltatások vagy a mai kor zenéi a korosztályunkat mindenképpen a retro irányába tereli.
Ezt lehet akár nosztalgiának is nevezni, de akár a szüleinktől és nagyszüleinktől unásig hallott: 'a mi időnkben minden jobb volt' kifejezést is használhatnám itt.
A retro előretörésének másik fontos tényezője, hogy a mi korosztályunk már rendelkezik valamennyire biztos egzisztenciával, túljutott a családalapításon és már van ideje egy megfelelő hobby kiválasztására és azt meg is tudja fizetni.

Szintén fontos kérdés, hogy egyáltalán magasnak számítanak-e jelenleg a régi játékok árai. Ehhez érdemes az akkori és a jelenleg árakat megvizsgálni. 1962-ben egy Közlekedési játékért 98 Ft-ot kértek. Az átlagfizetés az adatok szerint akkoriban 1600 Ft körül volt, ami persze nem jelenti azt hogy a gyári munkás ennyit keresett volna, hiszen azok fizetése éppen elérte az 1000 Ft-ot, a mezőgazdaságban pedig még ennél is alacsonyabbak voltak a bérek.
Akkoriban ha a gyereket megszerették volna lepni a szülők egy közlekedési játékkal majdnem az egyikük fizetésének egy tizedét kellett az ajándékra költeniük.
Persze a 98 Ft-os árat nehéz pontosan belőni, hogy mennyire is ért akkoriban sokat. Ha azt nézem, hogy 1 kg kenyér ára 3 Ft körül mozgott egy öltönyért azonban 800 Ft körül kellett az áruházak pénztáránál fizetni, akkor még bonyolultabb lesz a helyzet.
Ha a kenyér árához nézem a játék árát, akkoriban kb. 32 kg kenyeret lehetett venni a Közlekedési játék árából, mára ez a szám erőteljesen megváltozott. Mivel manapság is megvásárolható újonnan ez a játék és az ára 19000 Ft felett mozog, így könnyű kiszámolni hogy az akkori ár a kenyérhez viszonyítva lényegében megduplázódott.
A régi használt játékok ára 8000 Ft-tól indul felfelé, de ebben az esetben valami biztosan hiányzik (táblák, kulcs, autók, doboz) vagy üzemképtelen.
Ebből azt a következtetést tudom levonni, hogy bár a játékok valamennyivel növelték az értéküket, ez leginkább antik voltuknak tudható be és ez a növekedés tényleg minimálisnak számít.
Személy szerint úgy gondolom az árak nem számítanak kirívóan magasnak. Befektetésnek kifejezetten rossz választásnak számítanak, hiszen a 30-40 év alatt a pénz más befektetési formában nagyobb haszonnal kecsegtethet.

A régi játékok piacának legfontosabb mozgatói mi vásárlók, gyűjtők vagyunk. A piac alakulása leginkább a mi érdeklődésünknek megfelelően változik hónapról-hónapra. Bizonyos időszakokban, bizonyos játékok számítanak slágernek, amit az eladók általában igyekeznek is kihasználni. 
Gondoljatok csak bele, hogy a Lemezárugyár és a DMSZ játékok manapság mennyire népszerűek is és ez természetesen az árakon is meglátszik.
Majd ha az érdeklődés más játékok irányába fordul, akkor ezeknek a játékoknak az értéke valószínűleg egy keveset csökken majd.

Jogos kérdés lehet, hogy milyen hatással van a válság a régi játékok piacára. Elvileg árcsökkenést kellene eredményeznie a dolognak, azonban jelenleg még csak annyit látni hogy nagyon ritka játékok tűnnek fel a hazai aukciós oldalak kínálatában.
Normál esetben ezek a játékok soha nem kerülnének eladásra, azonban sajnos sokan kerültek olyan helyzetbe jelenleg ami miatt a féltett kincseiktől meg kell válniuk.
Az árak csökkenéséhez a fizetőképes keresletnek is apadnia kellene, azonban ez eddig nem történt meg. Ameddig van két gyűjtő akinek ugyanarra a játékra van szüksége az mindig árfelhajtó tényező lesz - és jelenleg szerencsére nem egy-két ilyen gyűjtő van.

Persze idővel elképzelhető, hogy elapad majd az érdeklődés a régi játékok iránt és nem mozgatnak majd meg annyi embert a 60-as, 70-es, 80-as évek játékai, ehhez azonban a mi korosztályunknak kell kiöregednie a gyűjtögetésből. Ezek a játékokat ugyanis az utánunk született generációk már nem tudják annyira értékelni.

Tehát, hogy mikor is lesznek olcsók a régi játékok? Valószínűleg olcsóbbak lehetnek egy kicsit, de az az időszak elmúlt már amikor fillérekért lehetett hozzájutni nagyon különleges régi játékokhoz.
Idővel biztosan csillapodik majd a retro hullám és akkor egy kicsit jobb áron tud majd vásárolni a megmaradt néhány gyűjtő, de addig a jelenlegi árakkal kell megbarátkozni, amelyek mint olvashattátok nem is annyira magasak.

Ti hogyan látjátok ezt a kérdést? Nagyon kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre, amit megírhattok erre az oldalra kommentben.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9315999574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása