Távirányítós Lunnik holdjáró
2020. június 02. írta: ToyaHSW

Távirányítós Lunnik holdjáró

lunniknew_1.JPG

Az elmúlt évben már bemutattam nektek egy hozzám került Lunnik holdjárót, ami bár nem volt túl fényes állapotban mégis igyekeztem valamennyire helyre pofozni.
Most úgy hozta az élet, hogy egy tényleg jó állapotban megmaradt játékkal gazdagodott a gyűjtemény, így most arra az elhatározásra jutottam, hogy ezt is bemutatom nektek.

A Lunnik holdjárót a Straume cég készítette, akik az egykori Szovjetunióban a mai Lettország területén készítették a játékaikat. Természetesen a szovjet játékipar számtalan nagy céget életre keltett, de a Straume neve gyűjtők számára ismerősen csenghet.
A Straume lényegében mindent (is) gyártott. Készültek itt különböző kézi és elektromos darálók, elem és petróleum lámpák, aprítók és természetesen játékok is. A cég annyi mindennel foglalkozott, hogy néhány kép erejéig hoztam nektek ízelítőt a náluk készült használati tárgyakból és játékokból.

Mivel ez egy játékokkal foglalkozó blog, így bennünket leginkább a játékok érdekelnek :) A Straume cég egyik legérdekesebb játékának a ma bemutatásra kerülő Lunnik holdjáró számít.
A Lunnik holdjáró abban az időszakban készült amikor még az űrutazás egyáltalán nem számított hétköznapi dolognak és a kezdetleges sci-fi filmek nagy népszerűségnek örvendtek.
A fantasztikus dolgokkal a fiúkat mindig le lehetett venni a lábukról, így a gyártók is igyekeztek ennek megfelelő játékokat a piacra dobni. Ennek eredményeként a Straume elsőnek különböző bolygókerekes játékokkal jelentkezett, amelyek első sorban holdjárók voltak.
Ezt követően készítette el a cég a távirányítós holdjáróját, ami a Lunnik nevet kapta és még mai szemmel is igazi különlegességnek számít.

A Lunnik holdjáró egy viszonylag nagy méretekkel rendelkező játék. A hossza 40 cm, a magassága 16 cm, míg a szélessége 18 cm körül van. A játék teljes egészében műanyagból készült és felépítését tekintve két részre lehet bontani.
Az egyik rész a kerekekkel ellátott vezérlő egység, míg a játék hátulján egy támasztó talp kapott helyet. A játék lelkét tartalmazó első rész olyan 25 cm hosszúságú és ezen túlnyúlik a támasztó talp olyan 15 cm-el.
Ami elsőre feltűnik mindenkinek a játékon, hogy ez bizony nem kerekeken gurul. A haladásra a játék két oldalán kör alakban elhelyezett talpak szolgálnak. Mind a két oldalon egy-egy öt íves talppal ellátott kerék található, aminek köszönhetően a játék képes volt előre haladni.
A második ami azonnal feltűnik a játékon az a fülke kialakítása. Elől hatalmas ablak található a játékon, amelyen keresztül bepillantást nyerhetünk a vezérlőfülkébe ahol különböző kapcsolókat és színes pontokat láthatunk egy hatalmas Straume felirat mellett.
A fülke tetején egy sárga színű, apró kicsi félgömbökkel ellátott tárcsa található, ami igazából egyáltalán nem bír jelentőséggel. Elsőre mindenki azt gondolhatta, hogy ez majd forog a játék tetején vagy világít, de ez sajnos nem így van.
A hátsó részen egy átlátszó plexi található, amit egy papírlap segítségével dekoráltak. Ez alatt a plexi lap alatt húzódnak meg többek között a működtetéshez szükséges elemek.
A fedelet eltávolítva egy igazi szovjet csatlakozóra kellett felkapcsolni a 2 db 4.5 V-os elemet és máris indulhatott a móka. Az elemtartó két oldalán a sarokban egy-egy izzó található, amelyek a játék működése során világítanak.
Ahogy már említettem távirányítós járműről van szó. Az irányításhoz elengedhetetlen kábelek a fülke mögött mennek be a játékba a felső részen. Ez egy nagyszerű megoldás, ugyanis így a játék során a gyerekek nem tudták a kábel mozgatásával nagyon befolyásolni a haladás menetét.

A kábel másik végén a távirányító található, ami egy végtelenül egyszerű szerkezet. Ezen egy kapcsoló és két gomb található. A kapcsolót elmozdítva a játék elindul előre. Amikor valamelyik irányba szeretnénk elfordulni a játékkal, akkor a gombok egyikét kell benyomnunk, ami megállítja az egyik motort és ennek köszönhetően a játék elfordul.

A Lunnik holdjáróból ez az ismertebb változat, ám évekkel később egy olyan verzió is került a boltok polcaira ahol a támasztó láb hátsó részén egy aprócska kerék kapott helyet, ami megkönnyítette a jármű mozgását.

A játék egy kicsit hangosan működik, de még mai szemmel is hatalmas élmény vele a játék. A türelmem végül kifizetődött és bekerült egy működőképes darab is a gyűjteménybe ebből a kincsből, aminek nagyon örülük.

A múzeumban persze majd ezt a különleges szovjet játékot is láthatjátok majd, de amíg nem tudom a kezetekbe adni a távirányítót egy kipróbálás erejéig addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr415736322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.06.04. 16:12:23

Két laposelem? Bivaly fogyasztása volt ennek a kis járgánynak. Bár valószínű, hogy az egyik elem csak a zseblámpaizzókat táplálta, a motornak a másik elem jutott.

A névhez egy apró megjegyzés: a Lunņik szóban a kis ékezet "ny" hangot jelöl, tehát az ejtése lunnyik, ami egybecseng a szovjet Lunyik (Luna) holdprogram nevével.

ToyaHSW 2020.06.04. 16:21:47

@Androsz: Egy elemmel meg se mozdul, ráadásul egy csatlakozóra vannak kötve az elemek. Belül két villanymotor van, de mivel gyengék az elemek, így az égők nem mindig világítanak :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.06.04. 19:30:50

@ToyaHSW: Hát akkor ez a kis jószág tényleg mentes az energiatakarékosság minden szándékától. :-) De cserébe lehet, hogy valódi "holdterepen", azaz a homokozóban is mozgásképes.

Mr. Megnézzük · http://megneznem.wordpress.com/ 2020.06.08. 16:14:36

Nagyanyámnál még van egy működőképes példányunk a vitaminöntögetős dokiból (a kócos kerek szemüveges verzió). Kicsit nyekereg már, viszont még a kis sapkája is megvan (ez azért elég eltűnős kiegészítő volt). Gyerekként azért kicsit sokkolt az egyszerű szerkezete (néha ki kellett mosni a ruháit ugyebár).
süti beállítások módosítása