Playmobil 3520 versenyautó
2020. április 21. írta: ToyaHSW

Playmobil 3520 versenyautó

playmobil3520_1.JPG

A 80-as években a Playmobil már komoly gyártónak számított, akiknek a termékeivel a gyerekek gyakran találkozhattok a nyugati gyerekek játékboltok polcain, szerencsés esetben pedig a karácsonyfa vagy a születésnapi ajándékok között.
Persze a külföldi utazások alkalmával sok gyerek itthon is kapott ajándékba Playmobil játékokat, amelyeket aztán örömmel építettek össze és használtak nagyon-nagyon sokáig.

De még mielőtt a mai főszereplőnkre a Playmobil 3520-as készletre kitérnénk, néhány szóban szeretném nektek bemutatni a Playmobilt is.
A Playmobil atyjának Hans Becket lehet nevezni, aki Geobra Brandstätter megbízásából kezdett el egy teljesen új építőjátékot fejleszteni. A terv az volt, hogy a gyerekek egy viszonylag egyszerű játékot kapjanak, ahol számtalan apróbb kiegészítéssel érdekessé tehetik maguknak a játékot.
A Playmobil tehát nagyon nagy mértékben a gyerekek képzeletére apellált. 
Az első készletekben leginkább figurák szerepeltek (lovagok, indiánok és építőmunkások), de az így is hatalmas siker lett. 
Az első készleteket a nürnbergi játékvásáron mutatták be, ahol egy holland cég az egész évi termelést felvásárolta lényegében. Ennek köszönhetően a Geobra 3 millió német márka hasznot tudott elkönyvelni a Playmobilnak köszönhetően.
1975-ben világszerte elindult a forgalmazás, ami azonnal hatalmas siker lett. Innentől kezdve pedig már csak arra kellett koncentrálni, hogy minden évben elég újdonság várja a gyerekeket a boltok polcain.
A Playmobillal még ma is találkozhattok a boltok polcain és a gyűjtők tábora is igazán népes, így azt hiszem egy igazi sikertermékről lehet beszélni, amit nagyon sokan megpróbáltak és próbálnak mind a mai napig lemásolni.

A mai napon az 1979-ben megjelent Playmobil 3520-as készletet szeretném bemutatni nektek. A 3520-as 1979-ben jelent meg Németországban, majd a következő évben indult meg a nemzetközi forgalmazás is.
Ebben a készletben egy Can-Am autó és a hozzátartozó személyzet és felszerelés volt megtalálható.
Persze a játék magában is elég érdekes, így a bemutatót azzal kezdeném. Az autó leginkább egy klasszikus vonalvezetésű Can-Am autóra emlékeztet, amivel az amerikai hosszútávú bajnokságokon indultak általában a 70-es évek második felében, azok közül is leginkább az 1972-es Penske Porsche 917-esre.

A kocsit ahogy már említettem a gyerekeknek kellett összerakniuk. Külön volt megtalálható a dobozban az alváz, a karosszéria, a motor, a bukókeret, a hátsó szárny, a kormány, de még a kerekek is.
Ezt kellett a gyerekeknek összerakni, ami során persze jól jött a felnőttek segítsége is - különösen a kerekek felrakása során.
Ahogy összerakták a gyerekek a játékot, úgy játék közben azt szét is lehetett szerelni, sőt a szétszerelés lényegében a játék részét képezte. Ezért is mellékeltek a dobozokban az autó mellé olajoshordót, szerelőládát és szerszámokat, emelőt és a kerekek leszedéséhez használható eszközt is és természetesen a szerelőket is.
A szerelők kezébe pontosan bele lehetett illeszteni az olajoskannát, a villáskulcsot vagy az emelőt, így a gyerekek valódi életképeket alakíthattak ki a játék segítségével.
A szerelők mellett egy versenybírót is kaptak a gyerekek kockás zászlóval, aki a képzeletbeli futamot leintette.

A kocsi természetesen tökéletesen alkalmas volt a játékra. Ez azt jelenti, hogy a versenyzővel az ülésben vagy éppen nélküle is nagyszerűen lehetett használni az autót, ami kiválóan és csendesen gurult.
A kocsi kidolgozásánál figyeltek a részletekre. Ez alatt azt értem, hogy a matricázásra különösen nagy gondot fordítottak (bár a matricákat a gyerekeknek kellett felragasztani az elemekre).
A fehér színű kocsi megkapta az 1-es rajtszámot és szponzornak a Texaco olajipari vállalatot.

Talán feltűnt, hogy kiemeltem az autó színét. Ez annak köszönhető, hogy ez a kocsi más színben és más számmal is készült. A 3738-es számmal Playmobil matricákkal fehér színben (1992), 3.78.5-ös számmal fehér színben más Texaco matricákkal, 3147-es számmal piros színben (1988) és készült még a különleges 3137-es készlet amiben egy fehér és egy kék autót is találhattak a gyerekek (1980).

Nem tudom mennyien találkoztatok gyerekként a Playmobil 3520-as készlettel, de akinek volt az soha nem felejti el szerintem.
Természetesen a múzeumban majd láthatjátok ezt a régi játékot is (persze egy tisztítás ráfér majd előtte), de amíg nincs lehetőségem megmutatni nektek ez az NSZK-ban készült játékot, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6115629296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása