Gyerekkorunk televíziós műsorai 4.rész
2020. április 20. írta: ToyaHSW

Gyerekkorunk televíziós műsorai 4.rész

Folytatom a néhány hete elkezdett sorozatot, amiben gyerekkorunk kedvenc televíziós hőseit, meséit igyekszem feleleveníteni.
Volt már szó a különböző magazin műsorokról, a vetélkedőkről, így most áttérhetünk az ifjúsági sorozatokra, amelyek bőségesen készültek itthon és a szocialista tábor más országaiban is.
A mai múltidézőben a gyerekeknek készült külföldi ifjúsági sorozatok közük igyekszem néhányat megidézni nektek.

ebo4djbezjr0.png

A képen a Lábus postás című csehszlovák sorozat számomra legemlékezetesebb szereplője látható. A főszereplő Katka az apukájával él egy panellakásban, ahova mindennap ellátogat Lábus a postásbácsi, aki történetekkel szórakoztatja a kislányt.
A postás segítségével még egy háztartási robotra is sikerül a családnak szert tennie, így megkönnyítve az életet.
Igazából én csak a sorozatban szereplő 'robotra' emlékeztem és bizony hosszas keresgélés után találtam csak rá a sorozatra, ami nem öregedett meg túlságosan szépen.
Persze akkoriban nekünk ez bőven megfelelt a hétvégi délelőttökön.

maxresdefault.jpg

A képen a Majka, a csillagok küldöttje című sorozat két szereplőjét láthatjátok. Nem véletlen, hogy az egyikük kicsit furcsán néz ki, hiszen ő volt Majka aki egy idegen bolygóról érkezik a földre.
Itt találkozik néhány gyerekkel, akikkel barátságot köt és együtt veszik fel a harcot a gonoszokkal és együtt keverednek elképesztő kalandokba.
Majka tudott a vízen járni, repülni és persze néha a szemei is világítottak, azonban bennem valahogy a piros gumicsizmája maradt meg legélénkebben.

199965_1445342417_0794.jpg

A képen Tau bácsi látható, aki általában a legelképesztőbb dolgokat is képes volt elintézni a kalapján végzett varázslatos mozdulattal.
Tau bácsi ha úgy akarta akkor csak egy bábú volt, de ha úgy tartotta kedve akkor egy valódi ember méreteit is feltudta venni. Tau bácsi mindig segített a bajba került gyerekeknek egyetlen szó nélkül (és ezt most érthetitek nyugodtan szó szerint).
A főszerepet Otto Šimánek játszotta, aki nagyszerű színész és kiváló pantomim tanár is volt egyben.

lakotelepi_gyerekek_sorozat.jpg

Ismét egy olyan sorozat amit Csehszlovákiában készítettek. A Lakótelepi gyerekek című sorozatban a mindenki számára akkoriban nagyon jól ismert környezetben keveredtek különböző kalandokba az ott élő gyerekek.
A sorozatban megismerhettük a lakótelep életét, az apró kis rejtett zugokat és persze az ott élő családok életét is.
A népszerűségét annak is köszönhette, hogy akkoriban nagyon sokan éltek a frissen épült panelekben és sokak számára ismerős volt az egész környezet és a hangulat.

verano-azul.jpg

És hogy ne csak cseh sorozat legyen ebben a részben, ezért mutatok nektek egy 80-as években készült spanyol ifjúsági sorozatot is.
A Tengerpari nyár sorozat a Costa del Solban található kisvárosban élő 9 és 17 év közötti fiatalok kalandjait és életét mutatta be. Nagyszerű sorozat volt a maga idejében. Spanyolországban a 19 részes sorozatot 20 millió néző tekintette meg.
Itthon 5 évvel később került adásba, de itthon csak 8 részes sorozatot kaptak a gyerekek az eredeti 19 epizód helyett.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr615624866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehérlapos 2020.04.21. 21:43:10

Amikor először láttam a Majkát (a csehszlovákot a "cseh 1-en"), rögtön szerelmes lettem bele, mert ugyanannyi idős volt nagyjából, mint én. Az utolsó egy-két részre "megöregedett", akkor még azt hittem, hogy azért, mert UFO. Aztán később megtudtam, hogy több évig forgatták, és közben a kislány nagyobb lett.
Sajnos az élete nem jól alakult, tinikorától ivott, drogozott, eléggé lecsúszott.

Flankerr 2020.04.21. 22:14:05

Ha csehszlovák sorozat akkor a Látogatók :)

Pala 2020.04.22. 01:25:21

Majkába szerintem minden fiú szerelmes volt. Kinek ne kellene egy olyan csaj, aki tud repülni? Igaz, egyszer elromlott a stabilizátora (egy gúla alakú kis ketyere az övében), ami miatt gyengélkedett szegényke, és repülni sem tudott. Meg még arra emlékszem így harmincvalahány év távlatából, hogy a kiscsaj tagoltan mondogatja: „A nagy-mama meg a dok-tor.”

A Lábus postásból számomra az maradt meg, amikor kétféle paranccsal összezavarták a robotot. „Egyszerre… két dolgot… nem tudok… csinálni. Nyomja meg a főkapcsolót-kapcsolót-kapcsolót…!” Még arra emlékszem, hogy a robot a kislány párnájára montírozva táncolt. Semmi másra. Még a címe sem volt meg.

A Lakótelepi gyerekekből egy apró részletre emlékszem: a legkisebbnek kell bekúsznia egy csőbe, talán labdáért. Az illető közli is, hogy milyen rossz legkisebbnek lenni.

Eszembe jutott még két régi sorozat, az egyik nem csehszlovák, hanem emlékeim szerint keletnémet, a Szellem a toronyházban (itt csak az rémlik, hogy hármat kopogtak a falon, és át tudtak járni rajta), a másik már talán csehszlovák, viszont rajzfilm, egy kisfiúról, Antiról és az apjáról szól (itt arra emlékszem, hogy a jégeralsót betették a hűtőbe, mosogatóba vagy kamrába, és aztán fetrengtek a röhögéstől).

Ja, még kettőt mondok: Lukas, a rongytigris, illetve egy olyan, nem teljesen animált rajzfilm, amelynek Rajmund volt a főszereplője, de a címét nem tudom (valaki a Gyakorikérdéseken is megkérdezte, és eddig nem tudták megválaszolni (80-as évek mese? címmel a 6532496. kérdés).

Fellegjáró Marci 2020.04.22. 07:39:57

Emlékszik valaki arra a magyar sorozatra, ami egy családról szólt, leginkább a lányukról, ilyen stop motion technikával volt filmezve és eszméletlen béna zene ment alatta? Nem is beszéltek benne csak dünnyögtek. Mindig valami kalamajkába keveredtek, de leginkább a házuk körül sertepeltéltek, vagy mentek le a Balatonra. 20 éve keresem, de nem jut eszembe.

Tehetséges ugandai buzi 2020.04.22. 08:57:17

Fú, véletlenül nem ennek a postásnak a nevéből ment át a magyar szlengben a "gyalog" ige szinonimájaként a "LÁB-BUSSZAL" kifejezés?

CCnick 2020.04.22. 10:34:59

@Tehetséges ugandai buzi: Nem ennek a postásnak a nevéből ment át a magyar szlengben a "gyalog" ige szinonimájaként a "LÁB-BUSSZAL" kifejezés.

Tehetséges ugandai buzi 2020.04.22. 10:58:44

Dehát egy postás _gyalog_ jár...

axolotl77 2020.04.22. 12:46:39

@Fehérlapos: Én is szerelembe estem. Talán azért mert folyton szenvedett a kiscsaj, aztán megszántam.
Napjainkra így néz ki:
static.tvmaze.com/uploads/images/medium_portrait/159/397598.jpg

2020.04.29. 10:16:48

Na igen, a Látogatók a jónő Dagmar Patrasovával (és persze egy csomó nálunk is ismert, remek színésszel). Még némi erotika is fért a sorozatba Patrasová révén (ami ugye így már maga a fertő).

2020.04.29. 11:42:01

No, meg Vrungel kapitány kalandjai :-)
süti beállítások módosítása