GNOM-3 All Terrain Vehicle
2020. március 24. írta: ToyaHSW

GNOM-3 All Terrain Vehicle

gnom3atv_1.JPG

1-2 hónapja már ejtettem szót az egykori Szovjetunióban készült GNOM-3 sorozatról, aminek most egy újabb darabját tudom bemutatni nektek.
Ez a sorozat a távirányítón szereplő cirill betűs GNOM-3 feliratról kapta a nevét és bár markánsan eltérő járműveket tartalmazott a sorozat, mégis ez a név ragadt a játékokra.
A sorozatban többek között megtalálható volt a Lada Samara, egy BTR harcjármű és egy expedíciós jármű is. A GNOM-3 sorozat tagjai mind RC vezérléssel voltak ellátva, ami akkoriban a játéktechnika csúcsának számított.
Bár készültek RC vezérlésű játékok a GNOM-3 előtt is a Szovjetunióban, de tagadhatatlanul ez számított a technológia csúcsának a 80-as években.

Az oldalon már mutattam nektek szovjet RC játékot, ami elég korlátozott képességekkel rendelkezett. A GNOM-3 játékokra ez nem volt annyira igaz, hiszen a játékok tudtak előre haladni és jobbra-balra kanyarodni is. Tudom ez így kicsit viccesen hangzik, de akkoriban a szocialista táborban majdnem ez számított az elérhető maximumnak (na jó az NDK-ban és Jugoszláviában készültek több funkcióval felruházott RC játékok is, de azokat nem volt annyira könnyű megvásárolni).
A GNOM-3 darabok általában az egykori "lengyel piacok" gyakori vendégei voltak, sok gyereknek ott vásárolták a szülei ezt a szovjet játékot.

A mai napon az expedíciós járművet mutatom be nektek, ami néhány hete került hozzám. A játékhoz a GNOM-3 egyen távirányítója tartozik, amin egy gáz gomb és egy végtelenségig forgatható kormánykerék kapott helyet. Az elemtartóba 4 db 1.5 V-os ceruza elemet kellett behelyezni és ez nem volt éppen egyszerű művelet.
A távirányító tetején egy hatalmas fémből készült antenna kapott helyet, amit balesetvédelmi okokból visszahajlítottak kerek formára.
A távirányító részt ezzel ki is veséztük.

A játék sokkal érdekesebb darab. Az ATV egy hat kerekes jármű, ahol 4 kerék kapott hajtást. Ez nagyon jó volt, ugyanis ennek a megoldásnak köszönhetően jó elemekkel a küszöb sem jelentett akadályt a jármű számára a lakásban.
A kerekek kemény gumiból készültek, a felniknél pedig olyan apró részletekre is figyeltek mint a kerékfújtató helyének kidolgozása.
A jármű karosszériája műanyagból készült fehér és sárga színben (legalábbis nekem eddig ilyen színű játékokra sikerült ráakadnom. A karosszéria részletességére nem lehetett panasz, ugyanis az utolsó szellőzőket is kialakították a műanyagban. A játék elején megtalálhatóak a lámpák és az irányjelzők - bár ezek nem működnek mégis sokat javítanak a játék összképén.
Az ablakok természetesen sötétítettek, amire szükség volt az elektronika elrejtése miatt. A fülke tetején apró lámpácskák és egy villogó kapott helyet. Ezek közül a villogó üzemképes is, sőt itt jelzi a játék lényegében ha áram alatt van a jármű.
A hátsó rész hasonlóan igényesen került kidolgozásra, hiszen itt is lehet találni lámpákat és irányjelzőket. A felépítményen néhány műanyag taposólemez és szellőző is található fekete színben.
A játékot igyekeztek a gyártók matricákkal feldobni, amelyek között megtalálható a csíkozás, egy logó és az egyes szám a fülke ajtaján.
A játék hátsó részén található a karosszérián egy furat is, amiről fogalmam sincs mi célt szolgálhatott. Bárhogy kerestem az interneten egyszerűen nem találtam olyan képet, ahol ebbe a furatba valami kapcsolódott volna. Lehetséges, hogy vontatmányt lehetett volna ráakasztani a járműre, de ezt illetően kicsit bizonytalan vagyok.

A jármű alsó részén található az elemtartó, amiben 6 db 1.5 V-os baby elemet kellett behelyezni. Ezt követően már csak a játék alján található kapcsolót kellett eltolni, amelyet követően elkezdett világítani a játék tetején található villogó jelezve, hogy a játék üzemkész.
Ezt követően már csak a távirányítón kellett a gáz gombot benyomni és a kormánykerék forgatásával máris irányíthattuk az expedíciós járművet.

Ez a 80-as évek elején hatalmas élmény volt a gyerekeknek, sőt azt kell mondanom még most is nagyszerű dolog az autóval játszani. A sebessége nem túl nagy, de a fordulékonysága (ezt a belül található két motornak lehet köszönni) és terepjáró képessége bőven kárpótol.

A hozzám került játék szerencsére egészen szépen vészelte át az eltelt éveket. Elképesztően koszos volt és az elemtartó fedele is hiányzott.
A takarítás a régi játékoknál már rutinmunka, az elemtartó fedél elkészítése pedig 3D-s nyomtatás segítségével megoldható volt a számomra (igaz ehhez néhány hibás darabon keresztül vezetett az út).

Természetesen a múzeumban majd Ti is láthatjátok ez a gyönyörű régi szovjet játékot, sőt reményeim szerint a kipróbálás útjában sem áll majd semmi akadály, amíg azonban erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2715552968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása