A mi gyerekkorunk mesehösei 4.rész
2020. március 16. írta: ToyaHSW

A mi gyerekkorunk mesehösei 4.rész

Egészen szép kis sorozat kerekedik végül a régi mesehőseinkről. Az első részben még az esti mesében látható rajzfilmeket és bábfilmeket vettem sorba, de a második és harmadik részben már a külföldi mesékre is fordítottam figyelmet.
Természetesen visszatérünk még a hazai mesékre, de még akadt néhány olyan külföldi mesefilm, amire szerintem nagyon sokan emlékeztek és sokan szívesen nosztalgiáztok.

Most ezeket veszem sorba. Kommentben persze küldhetitek a Ti kedvenc meséiteket, amelyeket igyekszem majd az oldalon megemlíteni.

413.jpg

A képen a Barba család látható, akik alakváltóak és próbálnak beilleszkedni az emberi világba. Természetesen számtalan kaland és esemény történik velük, amit általában alakváltással old meg Barbapapa, aki ilyenkor a Hüpp-hüpp-hüpp-Barba-trükk mondatot mondja el.
A francia rajzfilm a 70-es években készült és számtalan televízió a műsorára tűzte. Itthon is látható volt a sorozat, amelynek a mesélője Gruber Hugó és Némedi Mari voltak.
A mesék történetére sajnos már nem igazán emlékszem, de a főcímdalt szerintem a velem egykorúak soha nem felejtik majd el.

805.jpg

Jules Verne regénye alapján készült az 1983-ban vetített spanyol-japán rajzfilm, a 80 nap alatt a földkörül Willy Foggal.
A történet viszonylag közismert, az angol úriember Willy Fogg egy fogadást köt, hogy 80 nap alatt megkerüli a földet. Ehhez társul szegődik mellé hűséges inasa Rigodonnal és annak kis barátja Tico is. Útközben a kalandok nem kerülik el őket, sőt a gonosz Transfer még meg is nehezíti a dolgukat.
Útközben megmentik a Romy hercegnőt és így együtt folytatják útjukat, majd érik el végül a céljukat.
Ezt a rajzfilmet tartják Verne regényének legpontosabb feldolgozásának, amit szerintem még a mai gyerekek is nagyon élveznének.

crop-184046-hurvinek-a-spejbl.jpg

A képen Spejbl bácsit és Hurvinyeket láthatjátok. Ez a mese marionett figurákkal lett leforgatva és ennek megfelelő mozgásokat láthattunk a televízió képernyőjén.
A figurákat Josef Skupa alkotta meg, aki egy egész bábszínházat épített fel a figurákra, ahol nem csak gyerekeknek szóló előadásokat lehetett látni, hanem a felnőtteknek is készültek darabok.
A televízióba persze a gyerekeknek készült változat érkezett meg, ami egyaránt épített a helyzet és a jellem komikumra. A történetek egyszerűek és viccesek voltak és nagyon jól lehetett szórakozni rajtuk.
És olyan örök szavakat kaptunk tőlük mint a Hurvinyek által gyakran használt elnyújtott "atyááám".

mv5bnzcyotfhmzqtnmyzni00owe3ltljy2ytotu1mwqzoda5ntm5xkeyxkfqcgdeqxvynzmzmju5ndy_v1.jpg

A képen Pampalini a nagy vadász látható. A figura szerintem kevesek számára ismerős, pedig egy nagyszerű rajzfilm volt amit 1975 és 80 között készítettek Lengyelországban.
Bár Pampalini nagy vadászként van elkönyvelve, a vadakat a mesék során soha nem ejti el, ellenben mindig sikerül barátságot kötnie velük. Persze ehhez a barátsághoz számtalan vicces és szórakoztató eseményen keresztül vezet az út.

nilsholgersson.jpg

A képen Nils Holgerssont és Márton ludat láthatjátok, akik a svéd–csehszlovák–japán koprodukcióban készült Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal című sorozat főszereplői voltak.
A sorozat alapjául a Selma Lagerlöf által írt regény szolgált, amelynek egy-egy fejezetét dolgozta fel a rajzfilm sorozat egy-egy epizódja.
Nils teljesen hétköznapi kisfiú volt eltekintve attól a rossz tulajdonságától, hogy rendszeresen kínozta családi gazdaságuk állatait. Amikor egy napon a szülei elmennek otthonról, egy kismanó bukkan fel, akit Nils ugyancsak elkap és kínozni kezd. A manó hiába rimánkodik, Nils nem engedi szabadon a manót. Gonoszsága elnyeri méltó büntetését: a manó törpe-méretűvé varázsolja, és ettől kezdve megérti azt is, miről beszélnek az állatok.
Amikor Nils rájön, hogy korábbi gonoszságai miatt a háziállatok nagyon dühösek rá, elmenekül előlük: megkapaszkodik egy Márton nevű, költözni készülő lúd tollába, és elkezdődnek izgalmas kalandjai, melyek során megtanulja szeretni és tisztelni a természetet.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3415527742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása