A mi gyerekkorunk mesehösei 2.rész
2020. március 09. írta: ToyaHSW

A mi gyerekkorunk mesehösei 2.rész

Az elmúlt héten egy bejegyzésben már megemlékeztem gyerekkorunk meséinek egy részéről. Persze jóval több mese volt amivel találkoztunk, így arra gondoltam talán egy néhány részes sorozatot gyerekkorunk ezen fejezete is megérdemel.
A mai gyerekek talán tévesen azt gondolhatják, hogy hozzánk nem jutottak el a nyugati mesék. Szerencsére ezt a tévhitet viszonylag egyszerű elhessegetni és ehhez elég felidézni néhány régi emléket.

Tartsatok most is velem erre a nosztalgikus utazásra!

039.jpg

Jamie és a csodalámpa volt az a mese, aminek a zenéjét egészen biztosan minden gyerek szerette. A mesében egy csodalámpa segítségével a főszereplő és kutyája Sajóval Kakukkia felé veszi az irányt alvás helyett, ahol olyan barátok várják mint Szám bácsi, Megvagy hadnagy, Rezes Bandi, Segíts Elek.
Kakukkiában kalandok sora várt Jamiere, akinek persze a csodalámpa minden problémát segített megoldani.
A rajzfilm sorozat első része 1976-ban készült és a Thames Television sugározta, itthon pedig természetesen az MTV1, az MTV2 műsorán is feltűnt. Összesen 3 évadon keresztül szórakozhattak a gyerekek Jamievel.
Manapság még DVD-n megvásárolható a rajzfilm összes része.

És azért jöjjön az elmaradhatatlan zene is, hogy igazán nosztalgikus hangulatba tudjatok kerülni :)

screens_shot_0007299.jpg

A gyerekkorunkban nyugati meséi között általában a William Hanna és Joseph Barbera által készített rajzfilmek voltak többségben.
Talán az egyik legismertebb volt Maci Laci, aki a Yellowstone parkban élt és mindig bajba keveredett. A piknikkosarak örök fosztogatójának persze volt egy hű társa Bubu, valamint ott volt még Smith vadőr, aki mindig kihúzta Maci Lacit a csávából.
A rajzfilm 1961-62-ben futott az amerikai televíziókban, de hozzánk csak jóval később érkezett meg.
A magyar szövegért Romhányi József volt a felelős, aki itt is hozta a szokásos rímes, verses megoldást, ami nagyszerűen illett a sorozathoz.

romha-nyi-fre-di19200d20.jpg

A felsorolásból nem maradhat ki a Flintstone család sem, ami itthon Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki címen futott.
A rajzfilm 1960-ban debütált az amerikai televíziókban és viszonylag rövid idő alatt (alig 9 év) eljutott a magyar nézőkhöz is. Azt hiszem ez az a sorozat, amit nem kell különösebben bemutatni senkinek. Frédi, Béni, Vilma és Irma kalandjai általában tele voltak vicces jelenetekkel.
Szerintem a sorozat hazai sikerében szerepet játszott Romhányi József szövege, valamint hogy a kor legnagyobb színészei adták a hangot a figurákhoz.
Csákányi László, Márkus László, Psota Irén, Váradi Hédi, Alfonzó, Szuhay Balázs, de még Major Tamás hangját is hallhatták a tévénézők a rajzfilmben.

l.jpg

Ha jól emlékszem Magilla Gorillával vasárnaponként délelőtt találkoztunk leginkább a szokásos gyerekeknek szóló matinéban.
Természetesen ez is egy William Hanna és Joseph Barbera által készített rajzfilm. Magilla amúgy egy állatkereskedésben lakik és a gazdája igyekszik túladni rajta, mivel a gorilla állandóan valami csínytevésen töri a fejét.
A 7 perces részek ezeket a csínytevéseket mutatják be, amelyeknek persze mindig megnyugtató lezárással érnek véget.
Személy szerint emlékszem a rajzfilmre, szerettem is, de igazából emlékezetes pillanatokat nem igazán tudok felidézni belőle.

flugos_futam.jpg

1968-ban mutatkozott be az amerikai televíziók műsorán a Wacky Races, ami 1974-ben eljutott hozzánk is Flúgos Futam néven (természetesen ez is Hanna és Barbera munkája).
A vicces rajzfilmben egy őrült autóversenybe nyerhettünk bepillantást, ami számtalan mulatságos jelenettel szórakoztatott bennünket. Egészen biztosan sokan emlékeztek a szenzációs formájú kocsikra és a versenyzőkre. Gézengúz Guszti az idétlenül vihogó Mardel kutyával, Dili Dollyra vagy a Bunkós testvérekre.
Összesen 11 részt adtak le a televíziók a 17 részes sorozatból, de ennyi is elég volt hogy örökre beégjen az agyunkba a rajzfilm.

the-jetsons.jpg

Ismét egy Hanna és Barbera által készített rajzfilm, ami a jövőbe vitt el bennünket. A Jetson család Geroge, Jane, Judy és Elroy valamint Rosie robot és Astro kutya életéről szóló történetek futurisztikus köntösben hozták el a gyerekeknek a hétköznapok mulatságos eseteit.
A sorozat összesen 3 évadot élt, de nekem gyerekként nagyon tetszett a repülő csészealj és a sok egyéb futurisztikus dolog.

5-1.jpg

Bip-Bip...Ha ezt hallottuk akkor már rohantunk is a TV elé, hiszen a Kengyelfutó gyalogkakukk története volt adásban. A rajzfilmet a Warner készítette és 1971-72 között volt adásban az USA-ban.
A mesében persze nem csak a prérifarkassal és a gyalogkakukkal találkozhattunk, hanem feltűnt Csőrike és Szilveszter és más népszerű figurák is.
Valahogy azonban mindenkinek a gyalogkakukk és a prérifarkas maradt meg és természetesen mindenki a balszerencsés farkasnak drukkolt.

tcfqew5.jpg

És persze ne maradjon ki az egér-macska ellentét legjobb példája Tom és Jerry sem. Ezt is Hanna és Barbera készítette és az egyik legsikeresebb rajzfilmjük lett.
1940-től egészen 1967-ig rajzolták az újabb humoros részeket, amelyek természetesen tele voltak vidám pillanatokkal.
Egészen biztosan nagyon sokan emlékeztek erre a rajzfilmre is gyerekkorotokból.

Mára ennyi, de ne csüggedjetek a sorozat még nem ért véget, hiszen számtalan mese van még a tarsolyomban a gyerekkorunkból.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3115510076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása