Anker Doppelflak Fla-SFL
2019. december 19. írta: ToyaHSW

Anker Doppelflak Fla-SFL

flasfl_1.JPG

A mai napon egy olyan távirányítós harcjárművet mutatok be nektek, amivel már a Blog TV adásában találkozhattatok. Ezúttal az Anker által gyártott Doppelflak Fla-SFL-t mutatom be nektek.
Ahogy azt már több bejegyzésben is megemlítettem a szocialista játékiparban fontos szerep jutott a gyerekek felkészítésére az életben. A lányok ennek köszönhetően különböző babákat, varrógépeket, mosógépeket és egyéb háztartási eszközöket kaptak meg játék formájában, a fiúknak pedig jutottak az autók, a harckocsik, a katonák és a fegyverek.
Az NDK játékgyártásában sem volt ez másképp, ahol azonban markánsan sok játék foglalkozott a harci eszközökkel.
Több játékgyártó is készített ilyen játékokat, de azért a legjobbaknak az Anker Spielzeug által gyártott távirányítós játékok számítottak.

1965-ben indult útjára a harcjárműveket tartalmazó távirányítós sorozat, aminek az első darabja stílusosan a T34-es harckocsi volt. A siker persze garantált volt ennek köszönhetően még 1965-ben megérkezett a Doppelflak Fla-SFL és a T54-es harckocsi, amit az 1970 és 80 között gyártott Raketenträger követett. A sort végül az 1975 és 1989 között gyártott T62-es harckocsi zárta.
Érdekessége a sorozatnak, hogy a T62-es harckocsit 1985 és 1989 között készítették hajtás és távirányítás nélküli változatban is, így aki úgy gondolta az csak a műanyag vázat vásárolta meg a gyereknek.

A mai napon a Doppelflak Fla-SFL-t mutatom be nektek, ami nekem a legjobban tetszik az egész sorozatból. A lánctalpas légvédelmi löveg rögtön magával ragadott amint megláttam a két fegyvercsövet rajta és a nyitott tornyot.
A Doppelflak Fla-SFL a ZSU-57-2 alapján készült. Ezt a harcjárművet eredetileg a Szovjetunióban fejlesztették ki és első külföldi országként az NDK állította hadrendben.
Az NDK 1957 és 1962 között összesen 129 járművet kapott a Szovjetuniótól.
Az NDK-ban tehát nem volt ismeretlen a harcjármű, így szinte természetesnek is lehetett venni, hogy a játékváltozata is elkészül majd, amit természetesen a távirányítós játékairól ismert Anker Spielzeug gyártott le Doppelflak Fla-SFL néven.

A játék természetesen műanyagból készült és a tervezők igyekeztek hűen követni a harcjármű eredeti formáját, ami szerintem egészen jól sikerült.
Az Anker a már más játékokban bevált megoldásokat alkalmazta ennél a játéknál is, ami annyit jelentett, hogy a bowden segítségével egy fogaskerekekben végződő tengelyt mozgathattunk ami van az egyik vagy mind a két lánctalpat meghajtotta.
Ahogy említettem ez egy bevált megoldás volt, amit a későbbiekben is alkalmaztak.
A sorozat többi darabjához hasonlóan itt is szétszedhető volt a játék bizonyos fokig, ami a csomagolás méretét hivatott csökkenteni.
A harcjárműből kiszedhetően (és elveszíthetőek) voltak az ágyúcsövek, a gépfegyver, a harckocsizók és hátsó részen található dekorációs célokat szolgáló fadarab is.

A távirányító a szokásos Anker, PIKO féle szerkezet volt, amiben egy darab 4.5 V-os elemet kellett behelyezni. A távirányító ennél a játéknál még zsanéros megoldással volt nyitható, ami jóval időtállóbb megoldásnak bizonyult mint a két végén füllel ellátott változat.
A távirányítón amúgy az említett lemezből készült bowden mozgatására szolgáló fül és két gomb volt megtalálható. A gombokkal a haladási irányt lehetett meghatározni, míg a füllel a jármű fordulását tudtuk szabályozni.
Érdekesség, hogy a fülnek volt egy olyan állása is, amikor a jármű csak a tornyot forgatta.

A torony szintén egy érdekes része a játéknak. A dobozban található alkatrészek egy részét ide kellett elhelyezni. A két ágyúcsövet és a gépfegyvert a megfelelő helyre kellett betolni, míg a toronyban található furatokba a harckocsizókat tudtuk behelyezni.
Érdekessége a játéknak, hogy négy furat van a toronyba aminek az az oka, hogy a harcjárműben felül négyen is helyet foglalhattak, a játékhoz azonban összesen csak két figura járt tartozékként.
A torony hátsó részén egy feltekert ponyva is látható, amivel tárolásnál tudták letakarni a tornyokat a laktanyákban.
A játék hátsó részén két lemezből készült fül található, amiben a kellékként megkapott műanyagból készült farönköt lehetett behelyezni.

Persze ezeknek a tartozékoknak egy része az eltelt több mint 50 évben sok esetben elveszett. Szerencsés esetben eredeti alkatrészekre is rá lehet akadni az Ebay.de oldalon arany árban, de szerintem azt itthon kevesen engedhetik meg maguknak.
A hozzám került játék is szenvedett ezektől a hiányosságoktól. Hiányzott az egyik ágyúcső, az egyik harckocsizó és még a hátul található farönknek is csak a helye volt meg.
Szerencsére a 3D nyomtatás a segítségemre sietett, így az ágyúcsővel és a farönkkel viszonylag egyszerűen megbirkóztam, a gépfegyverhez hasonlót nyomtattam, azonban a toronyban helyet foglaló katona egy kicsit feladta nekem a leckét.
Úgy gondoltam mindenképpen pótolnom kell a figurát, még akkor is ha nem teljesen lesz autentikus is. Ennek eredményként elkészítettem az ülő katona figuráját, amit ezt követően lefestettem és elhelyeztem a fülkében.
Ahogy azt említettem a fülkében négy furat található, így a hátsó sor egyik furatába egy zászlórudat készítettem és erre az NDK lobogót is legyártottam.
Szerintem így egészen jópofa hiánypótlást kapott a Doppelflak.

Szerencsére a használhatóságával nincs különösebb gond, ahogy az a Blog TV adásában is láthattátok, így a múzeumban akár működés közben is láthatjátok majd ezt az 1965-ben készült régi játékot.
Amíg azonban nem tudom bemutatni nektek személyesen ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2915359364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzLH 2019.12.21. 12:30:27

Szia! A zászló fordítva lett rögzítve.

ToyaHSW 2019.12.21. 12:51:36

@SzLH: Köszi! Megfordítom :)
süti beállítások módosítása