Futurisztikus játékautók
2019. december 16. írta: ToyaHSW

Futurisztikus játékautók

Az elmúlt években nagyon sok érdekes játékot mutattam be nektek azokból a játékokból amelyeket a gyártók a 60-as évektől kezdve a gyerekekhez eljuttattak.
Több bejegyzésben is foglalkoztam már különleges játékokkal, de a jövőt idéző játékok valahogy kimaradtak emlékeim szerint a bemutatásból.

Pedig sok játékgyártó engedte szabadjára a fantáziáját ha járművet kellett tervezni. Elég csak itthon az Űrautóra, a Holdautóra vagy a Robotfelderítőre gondolnotok.
Persze a távol-keleten és az USA-ban sokkal egzotikusabb játékok is születtek, amelyek közül most öt tényleg érdekes darabot mutatok be nektek.

16169603_2.jpg

Egészen elképesztően fest a Japánban gyártott lemezből készült Atom Jet autó. Már az is komoly bravúr, hogy ilyen íveket és hajlításokat eltudtak készíteni régen, de hogy ehhez még egy fantasztikus design is sikerült megálmodni az mindennek a teteje.
A játékot a Yonezawa készítette és most kapaszkodjatok meg...az 50-es években!
Méreteit tekintve egy hatalmas játékautóról volt szó, ami 66 cm-es hosszúságot jelentett. A játék mára annyira ritkának számít, hogy a szebb darabokért akár 3000 dollár felett is elkérnek az aukciós oldalakon.

4682_l_1.jpg

A képen egy Ford Gyront láthattok, ami a Syd Mead 1961-ben Detroitban bemutatott koncepciójának játék változata. A Gyron persze soha nem került a valóságban gyártásra, de azért játék formájában sok emberhez eljutott.
Eltudjátok képzelni milyen érdekes lehetett ez a forma a 60-as évek elején? 
Természetesen ezt a távirányítós autót is Japánban gyártották, amiben semmi meglepő nincs.

4106_l_1.jpg

Az XP-1960 Dream Cart a Mattel készítette el 1953-ban, ami mind formájában, mind pedig az alkalmazott technológiában igazán előmutató volt.
A műanyag elemeket ötvözték a magasfényű krómos díszítésekkel, ami annyira jellemző volt az USA-ra az 50-es, 60-as években.
A kocsi két változatban készült. a zárt tetejű Bomber Bubble és a nyitott Speed Streak négy színben várta a gyerekek. A kocsi kapható volt Red Blaze, Chartreuse Dreamliner, Black Diamond és Blue Bullet színekben.
Mára ezek a játékok is ritkának és különlegesnek számítanak, így ha találtok egy darabot valahol akkor érdemes megvásárolnotok :)

vintage_space_toys_cars_antique_toy_appraisals_tin_toy_robots_buddy_l_cars_tin_japanese_space_robots_price_guide-640x375_1.jpg

Leginkább egy Ford Thunderbirdre emlékeztet a Meiko által készített Future Car. Az 1959-ben gyártott játék leginkább az elől található zöld lámpabúrákkal és a buboréktetővel nyűgözhette le a gyerekeket.
Az autó amúgy egy teljesen egyszerű lendkerekes játék volt, azonban mára már komoly értéket képvisel. A szebb állapotban megmaradt darabokért elég komoly összegeket kérnek - már ha éppen valaki eladja ezt a kincset.

737091707_o.jpg

Bár az előző lendkerekes kisautókkal foglalkozó bejegyzésben már szerepelt a Lincoln Futura, de úgy gondolom ebben a bejegyzésben is helye van ennek a játéknak.
A lendkerekes kisautó első kerekei mozgathatóak voltak, így akár körbe-körbe is tudott haladni a játék. A buboréktető itt is nyitható, ami természetesen a gyerekeket akkoriban bőven elvarázsolta.
Mai szemmel nézve a játékot az apró részletek és a kidolgozottság ami azonnal feltűnik és ha Te is gyűjtő vagy biztosan azonnal szeretnél egy hasonlót a polcodon tudni.
Amúgy a Lincoln Futura nem kitaláció, hiszen a Ford design részlege Bill Schmidt és John Najjar Ferzely vezetésével valóban elkészítette ezt a koncepciót a Ghia segítségével.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6115346256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása