Sci-Fi játékok 1.rész
2019. szeptember 03. írta: ToyaHSW

Sci-Fi játékok 1.rész

Úgy gondoltam érdemes lenne egy néhány részből álló sorozatot indítani, amiben érdekesebb régi űrjátékokat mutatok be nektek.
A játékokat igyekszem majd stílus szerint bemutatni nektek. Elsőként stílusosan az repülő csészealjakkal szeretnék foglalkozni, amely népszerű témát szolgáltatott a 60-as évektől kezdve a játékiparnak.
Ilyen játékok mind keleten, mind pedig nyugaton készültek a gyerekek legnagyobb örömére.
Lássuk szerintem melyek voltak az igazán érdekes és különleges darabok.

planetarny.jpg

Planetarni Vozidlo - Ez egy Csehszlovákiában gyártott bolygókerekes játék volt, amit az ITES készített. Az ITES kicsit érdekesen képzelte el a repülő csészealjakat.
Ez a játék egy kicsit szögletes és sarkos, de ez a gyerekeket persze akkoriban egyáltalán nem zavarta. A világoskék játékon voltak villogó lámpák, egy radar, antennák, világító belsőtér és két űrhajós is.
Egészen biztosan szerették a gyerekek ezt a játékot, hiszen a szocialista játékipar nem sűrűn állt elő hasonló játékkal.

6g05.png

Space Patrol 2019 - Íme egy jó példa arra, hogy az egykori gyártók hogyan is képzelték el 2019 űrjárműveit. Nem fogták magukat vissza a gyártók és azt gondolták ahogy a sci-fi filmekben mi is majd ilyen járművekkel repkedünk az űrben.
Yonezawa által megálmodott Space Patrol 2019 egy igazán érdekes szerzet. Kicsit megmosolyogtató az elképzelés. hogy az űrben egy légcsavar bármilyen értelemben előnyt jelenthet, de a játékon kifejezetten jól mutatott. Ezen kívül persze voltak itt fények, rakéták és minden egyéb.
Ez is egy bolygókerekes megoldással szerelt játék volt, ami szépen elmászkált a japán gyerekek szobáiban.

dscf0014.jpg

SPACE PATROL X-326 - Ismét egy japán játék, akik nagyon előre tartottak ezen a területen. Ezúttal a Masudaya lemezjátékát szeretném bemutatni nektek, ami lendkerekes szerkezettel lett ellátva.
Lényegében csak formájában tér el a játék a kor lemezből készült helikoptereitől, de abban nagyon. Természetesen az elmaradthatatlan űrpropeller erről sem hiányozhat és még két extra szárnyat is kapott a repülő csészealj.

r4.jpg

Palart csészealj - A Palart játékokat az illik valamennyire ismerni, hiszen a Lengyelországban gyártott játékok egykoron hazánkba is eljutottak és mind a mai napig megvásárolhatóak.
Persze ez nem igaz a most bemutatásra kerülő repülő csészealjra, amivel eddig még soha nem találkoztam.
A lengyel mérnökök valahogy így képzelték el a repülő csészealjakat. Van itt pilótafülke, pilóta, antenna és természetesen érdekes szín és egy logós matrica és villogó fények is.
Elemes játékról van szó, így könnyen kitalálhatjátok hogy ez is egy bolygókerekes játék volt. Ha van ilyen játékotok szívesen vennék róla kicsit több képet :)

omnia_flying_saucer.jpg

Lietajuci Tanier - Ez szép cseh nyelven annyit tesz repülő csészealj nagy vonalakban. A játékot északi szomszédunk egyik neves gyártója az Omnia követte el.
Ahogy a képeket néztem, nekem valamiért azonnal a Star Trek ugrott be, ami a hátsó gondolákat látva nem lehet véletlen. A játék amúgy lemezből készült néhány műanyag alkatrésszel feldobva. A szerkezet ebben az esetben lendkerekes, de egy tűzköves megoldás gondoskodott még a fényhatásokról.
Ez sem túl gyakori, azonban annál érdekesebb darab.

Folytatás következik...

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4715037044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása