Pegasus MT-777DX
2019. augusztus 13. írta: ToyaHSW

Pegasus MT-777DX

pegasus_1.JPG

Aki a 80-as években volt gyerek egészen biztosan találkozott a Pegasus MT-777DX-el vagy otthon vagy pedig a barátoknál. Ez egy úgynevezett Nintendo Famicom másolata volt és a volt szocialista országokban a Bobmark International értékesített és amúgy a tajvani Micro Genius gyártotta.
A játékgép célja az volt, hogy elérhetővé tegyék olyanok számára is a játékkonzolokat, akik nem tudtak találkozni a Nintendo Famicom gépekkel.
Ezek első sorban a szocialista országok voltak, így a gép Lengyelországban, Jugoszláviában és Magyarországon is megvásárolható volt.

A gép korának megfelelő hardverrel és tudással várta a gyerekeket. A lelke egy 1.779 MHz-es 8-bites MOS 6502-es processzor volt és a gép az akkoriban megfelelőnek számító 256×240-es felbontással és 25 színnel szögezte a képernyő elé a gyerekeket.
A játékok 60 tűs Famicom kompatibilis kazettákon voltak megtalálhatóak, amelyeket a gépbe dugva lehetett elindítani. Persze különösebben vesződni sem kellett a régi játékokkal, hiszen egy kalóz kazetta mellékelve volt a géphez (a Contra 168 az 1-ben), amin bőségesen találhattak játékokat a gyerekek.
A gép maga formája egészen biztosan sokatok számára ismerős lesz a képeken. Megtalálható rajta egy bekapcsoló gomb, egy reset, valamint a kazetta kiszedésére szolgáló tolókar is.
A TV-re kötött játékgép működtetéséhez egy adapterre volt szükség, ami az antenna kábelhez hasonlóan szintén a részét képezte a csomagnak.
Ezen kívül két kontroller is tartozott a játékhoz, aminek köszönhetően akár egymás ellen is lehetett játszani a géppel.
A kontrolleren megtalálható a szokásos négyes irányító gomb, a SELECT és a START gombok, valamint négy funkció gomb is.

A gépet próbáltam tesztelni, de eddig nem jártam sikerrel az LCD TV-ken itthon. Elképzelhető, hogy egy hagyományos televízióval nagyobb sikereket érhetek majd el, így szerintem egy ilyen próbára is sort kerítek majd.
Az biztos, hogy ha működik a gép, ha nem, mindenképpen értékes darabja lesz a gyűjteménynek köszönhetően annak, hogy sokakban nosztalgikus emlékeket ébreszt.
Remélem persze, hogy üzemel és akkor a kipróbálásra is sort tudunk majd keríteni a múzeumban, de addig maradnak a szokásos fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1715008272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2021.12.28. 01:00:51

Botrány, hogy ide senki nem írt. Köszi a kutatómunkát. Nekem nem teljesen ilyen volt hanem barna, járt hozzá fénypisztoly, cserébe nem volt kazetta, hanem magában a gépben voltak a játékok. Később persze apám vett hozzá kazettákat is, de soha nem találkoztam olyannal, amin 4-nél több játék lett volna.
süti beállítások módosítása