Futurisztikus lendkerekes
2019. július 05. írta: ToyaHSW

Futurisztikus lendkerekes

captainscarlet_3.JPG

Ma ismét egy igazán érdekes játékot mutatok be nektek. Hogy mennyire érdekes, arra én is csak az internetes kutakodásaim során döbbentem rá.
A történetünk ezúttal a 70-es évek elején indul el, amikor több gyártó is külsőre közel azonos játékkal jelent meg a játékpiacon. A fáma arról már nem szól, hogy kinek a játéka érkezett elsőként, de a hasonlóság letagadhatatlan.

Akik pedig a futurisztikus külsejű kisautókat a gyerekeknek elkészítették a Bandai, a Dinky Toy, a Gorgo volt és más ismeretlen gyártók is. A hozzám került darab is az utóbbi kategóriába esik, hiszen egyetlen gyártói jelölés sincs rajta. A külföldi blogok hosszas olvasgatása során arra jutottam, hogy a ma bemutatásra kerülő játékot mindenki úgy veszi, hogy Argentínában gyártották - ezzel szemben én egy kicsit szkeptikus vagyok.
Szerintem inkább itthon készült rendkívül ügyes másolatról van szó, nem pedig egy másik kontinensen gyártott lendkerekes kisautóról.

Bár a kocsi futurisztikus a formája mégis magával ragadó és különleges. Ez nem a véletlen műve persze. Hiszen ez a jármű az itthon kevésbé ismert Scarlet Kapitány sorozatban is fontos szerepet töltött be.

Az angol TV sorozat a 60-as években indult hódító útjára, aminek legnagyobb érdekessége az volt hogy színészek helyett rendkívül színvonalas elkészített bábok voltak a főszereplők. A történet 2068-ban játszódik, amikor a Spectrum ügynökség legjobb emberei felveszik a harcot a földet megszállni szándékozó idegenekkel.

Az eredetileg piros színű autó volt a Spectrum Patrol Car, természetesen a sorozat adott még olyan ikonikus kisautókat a játékvilágnak mint a Spectrum Pursuit Vehicle vagy  a Maximum Security Vehicle.

A ma bemutatásra kerülő kisautó persze nem piros színű, de ezen nem is kell különösebben csodálkozni. A műanyagból készült játék a piros színen kívül készült még fehér és sárga színekben is.
Mind a karosszéria, mind pedig az alváz műanyagból készült. A két részt pedig egy csavar fogja össze.
Ami leginkább megragadja a szemet az a karosszéria formája és a sok ablak. Azt lehet mondani, hogy ez a kocsi még mai szemmel is futurisztikus hatást kelt, el lehet képzelni milyen volt a fogadtatása a 60-as években.
A karosszérián eredetileg a Spectrum jelének kellene láthatónak lennie, azonban a gyártó valami furcsa okból kifolyólag különböző design csíkokat és a Tornado 31 feliratú matricát helyezte el a karosszérián.
Az lehetett a háttérben, hogy nem igazán ismerték a sorozatot és úgy gondolták a sportos vonalvezetésű és kissé futurisztikus autó jobban festene rajtszámmal és a Tornado névvel.

A kocsi belső része egyáltalán nem lett kidolgozva, így azonnal látható az alvázra felfogatott lendkerekes szerkezet. A lendkerék ebben a játékban is vízszintesen került elhelyezésre, ami kicsit egyenletesebb járást és hosszabb futási teljesítményt garantált általában.
Általában, mert ebben az esetben egyik sem igaz. A kocsi se nem gurul sokáig, se nem jár túl egyenletesen a lendkerekes szerkezet, de ennek gondolom leginkább kiegyensúlyozási okai lehetnek.
A kisautó amúgy hiánytalan és némi kenés után szépen működik is.
Szerencsére a takarításra sem kellett túl sok energiát áldozni és még a matricázás is épségben maradt meg.
Nekem meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt a kocsit és remélem ezzel Ti is így lesztek majd. A múzeumban természetesen ezt a kincset is láthatjátok majd, de amíg nincs lehetőségem a bemutatásra, addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8214927458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása